maritbet girişmaritbet
İztuzu Plajı'nın sakinleri; insanlar ve kaplumbağalar!

İztuzu Plajı'nın sakinleri; insanlar ve kaplumbağalar!

Muğla Ortaca'daki İztuzu Plajı'nın gündüz sakinleri insanlar olurken, gece ev sahibi konumuna kaplumbağalar geçiyor.

Muğla'nın Ortaca ilçesine bağlı Dalyan Mahallesi'nde bulunan ve caretta carettaların önemli üreme alanları arasında yer alan İztuzu Plajı, gündüz turistlere, gece ise nesli tükenme tehlikesi altındaki kaplumbağalara ev sahipliği yapıyor.

Avrupa'nın en iyi kumsalları arasında gösterilen 6 kilometrelik kumsala sahip İztuzu'na gelen yerli ve yabancı ziyaretçiler, plajı 08.00-20.00 saatleri arasında kullanabiliyorlar. Saat 20.00'den sonra kumsal, caretta carettaların kullanımına bırakılıyor. Kumsala giriş ve çıkışlar görevliler tarafından sürekli kontrol ediliyor.

İztuzu'nda bulunan Deniz Kaplumbağaları Rehabilitasyon ve Bakım Merkezi (DEKAMER) Müdürü Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yakup Kaska, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yıl boyunca yaralı bulunan kaplumbağaların tedavilerini yaptıklarını söyledi.

Kumsalda kaplumbağalara yönelik düzenlemeler yapıldığını belirten Kaska, Türkiye'nin her yerinden yaralı caretta carettaların bu merkeze getirildiğini kaydetti.

Kumsaldaki yerli ve yabancı ziyaretçilerin merkezde caretta carettalar hakkında yurt içi ve yurt dışından gelen gönüllü öğrencilerden de bilgi alabildiğini ifade eden Kaska, “Akşam 20.00'den sabah 08.00'e kadar caretta carettaların yumurta bıraktığı yuvalar kafeslenerek ekiplerimiz tarafından koruma altına alınıyor. İztuzu Türkiye'nin yuvalama bakımından en yoğun ve koruma altındaki plajı. Yuvalama mayısta başlar, temmuzda yavru çıkışları başlar, eylüle kadar devam eder" dedi.

Kumsalda yerli ve yabancı turistlerin belirlenen saatlerde şezlongları kullanabildiğini söyleyen Kaska, “Ama yuvalama bölgelerinde yasak. Akşamları caretta carettalar yumurtlamaya çıkıyor. Yaklaşık 1 saat kalan kaplumbağa plajdan ayrılıp denize dönüyor. Aynı kumsal gündüzleri turistlerin, geceleri carettaların uyumlu bir şekilde kullandığı bir yer. Bizler de bu dengeyi sağlamak için çalışıyoruz." diye konuştu.

Kaska, araştırmacıların yürüttüğü çalışmalarda sahildeki yuvaların yerlerinin tespit edildiğini, buralarda güneşlenmenin ve şemsiye dikmenin yasak olduğunu dile getirdi.

Plajı paylaşıyoruz

DEKAMER gönüllüsü Süleyman Ekici, akşam saatlerinde plajın boşaltılması için görevlilere yardımcı olduklarını kaydetti.

Kaplumbağaların yumurta bıraktığı alanlarla ilgili ziyaretçileri uyardıklarını anlatan Ekici, "Girişte ve kumsalda bu konuda uyarı tabelaları var. Ziyaretçiler genelde dikkat ediyorlar. Dikkat etmeyenleri de biz uyarıyoruz. Kısacası kaplumbağalarla burada yaşıyoruz. İztuzu Plajı'nı onlarla paylaşıyoruz." dedi.

Öte yandan İztuzu Plajı'na gelen yerli ve yabancı turistler, DEKAMER'de tedavi altındaki caretta carettalarla ilgili gönüllü gençlerden bilgi alıyor.

DEKAMER'de gönüllü olarak bulunan ve ABD'den gelen Jason Dinh, hayvanlara olan ilgisinden dolayı geldiğini belirterek "Burada doğa, plaj ve insanlar çok iyi. Dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen arkadaşlarımızla birlikte caretta carettaların yumurta bırakması için kafesler hazırlıyoruz." diye konuştu.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Patara Köprüsü'nün nisanda bitirilmesi planlanıyor
  • 30.03.2023 12:40

Patara Köprüsü'nün nisanda bitirilmesi planlanıyor

Antalya'nın Kaş ile Muğla'nın Seydikemer ilçelerini turizm, tarım ve tarih alanı ...

Mega yatlar Bodrum'da yakıt ikmali yaptı!
  • 23.07.2022 00:42

Mega yatlar Bodrum'da yakıt ikmali yaptı!

Muğla'nın Bodrum ilçesinde iki mega yata yakıt ikmali yapıldı. ...

Muğla'da bazı alanlar, kesin korunacak hassas alan olarak tescillendi!
  • 23.07.2022 00:40

Muğla'da bazı alanlar, kesin korunacak hassas alan olarak tescillendi!

Muğla'nın Marmaris ilçesindeki Hisarönü, Turgut, Orhaniye mahalleleri ve çevresi ...

Şahin çifti yeni yuvalarına kavuştu
  • 31.08.2021 17:31

Şahin çifti yeni yuvalarına kavuştu

Muğla'nın Marmaris ilçesinde çıkan orman yangınında evleri yanarak kullanılamaz ...

Pina eski haline dönüyor!
  • 24.11.2011 16:58

Pina eski haline dönüyor!

Muğla'da Pina yarımadası eski haline döndürülmeye çalışılıyor. ...

Akbük Koyu'nda kaçak yapıların yıkımının birinci etabı tamamlandı
  • 24.04.2021 12:03

Akbük Koyu'nda kaçak yapıların yıkımının birinci etabı tamamlandı

Muğla'nın Menteşe ilçesi Akbük Koyu'nda kaçak yapıların yıkımının birinci etabı ...