maritbet girişmaritbet
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan denetimsiz inşaatçılara 1000 lira ceza

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan denetimsiz inşaatçılara 1000 lira ceza

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, vatandaşın can ve mal güvenliğini sağlamak amacıyla inşaat malzemelerinin denetimini usulüne uygun yapmayan teknik müşavirlik kuruluşu, laboratuvar ve denetçilere ağır para cezaları uygulamaya hazırlanıyor

Bakanlık tarafından hazırlanan Yapı Denetimi Kanunu tasarısı, inşaat güvenliğini sağlamaya yönelik yaptırımlar getiriyor. Bu çerçevede, yapının güvenliğinden sorumlu kuruluşlara, görevlerini yerine getirmemeleri durumunda ağır idari para cezaları uygulanması öngörülüyor.

Belge iptali olacak
Buna göre, yapı denetimini üstlenen teknik müşavirlik kuruluşuna, şantiyede yapı denetim ve büroda evrak kayıt defteri tutmaması, yapı güvenliği veya denetim raporu gibi belgeleri düzenlememesi ve ibraz yükümlülüğünü yerine getirmemesi halinde her aykırılık için 1000 lira idari para cezası verilecek.

Son beş yılda üç kez ‘yeni işten men' cezası alan teknik müşavirlik kuruluşunun izin belgesi iptal edilerek, kuruluş aşamasında alınan teminatı gelir kaydedilecek. Bu kuruluşlara, 10 yıl yapı denetimine ilişkin yeni izin verilmeyecek.

Laboratuvar kuruluşları ise numunelerin görevlisi tarafından alınmaması veya standartlara aykırı alınması, uygun şartlarda muhafaza edilmemesi, deneylerin standartlara aykırı yapılması gibi durumlarda 5 bin lira idari ceza ödeyecek.

Deney raporlarının numune alınmadan hazırlandığının veya numune sonuçları üzerinde değişiklik yapıldığının tespiti halinde ise kuruluşun izin belgesi iptal edilerek, yine alınan teminat gelir kaydedilecek. Bu kuruluşlara da 10 yıl yeni izin verilmeyecek.

Teknik müşavirlik ve laboratuvar kuruluşlarının ortakları,  yöneticileri ve kuruluşta istihdam edilen denetçileri ile yardımcı kontrol elemanlarına, gereken denetimi yapmadıkları halde yapmış gibi belge düzenlemeleri veya yapmalarına rağmen gerçeğe aykırı belge düzenlemeleri halinde ayrı ayrı 5 bin lira ceza uygulanacak. Kanunla verilen diğer görevlerini yerine getirmeyen denetçilere ise bunların her biri için 500 lira para cezası verilecek.

Müteahhide para cezası geliyor

Müstakil yapı denetçileri ya da teknik müşavirlik kuruluşu ile bu kuruluşlarda görevli personel ile şantiye şefinin binanın inşası ve denetimine ilişkin kanuna uygun faaliyet sürdürmelerini, mesleki ve etik kurallara uygun ve tarafsız çalışmalarını engelleyen müteahhide de yapının yaklaşık maliyetinin yüzde biri kadar para cezası verilecek. Bunun tekrarı halinde ceza, bir kat artırılarak uygulanacak.

Yavuz Karaman

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Göcek Körfezi, 6 etaplı projeyle korunacak!
  • 17.03.2022 09:24

Göcek Körfezi, 6 etaplı projeyle korunacak!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Göcek Körfezi’ni koruyacak 6 e ...

Türkiye ve Angola şehircilik alanında iş birliği yapacak!
  • 11.03.2022 10:06

Türkiye ve Angola şehircilik alanında iş birliği yapacak!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile Angola Bayındırlık ...

Yerli üretim, Hazine taşınmazları ile destekleniyor!
  • 15.02.2022 13:39

Yerli üretim, Hazine taşınmazları ile destekleniyor!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, ilaç ve kozmetik sektöründe yo ...

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ismi resmen değişti!
  • 29.10.2021 09:22

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ismi resmen değişti!

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Çevre ve Şehircilik ...