maritbet girişmaritbet
Faizi yüzde 1’in altına çekti ‘konut’a talep patladı!

Faizi yüzde 1’in altına çekti ‘konut’a talep patladı!

Özel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Mendi, konut kredisi faizlerinin bankadan bankaya farklılık gösterdiğini dile getirdi

Mayısın ikinci yarısından beri konut kredisi faizlerinin aylık % 1 oranının altını gördüğünü söyleyen Gökhan Mendi, faizleri genel ekonomik konjonktürdeki gelişmelerin dışında tutmanın mümkün olmadığını belirtti

Konut kredi faizlerindeki artış inşaat sektörünü etkilerken, kredi faiz oranlarının yüzde 1'in üzerine çıkmasıyla birlikte sektördeki firmalar konut yatırımcılarına yönelik düşük faizli kampanyalara başlamıştı. Fakat mayıs ayının ortalarından itibaren faizler tekrar düşüşe geçti.

Konut kredi faizleriyle ilgili açıklamalarda bulunan TEB Bireysel ve Özel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Mendi, konut kredisi faizlerinin bankadan bankaya farklılık gösterdiğini dile getirdi.

Mayısın ikinci yarısından beri piyasada faizlerin aylık % 1 oranının altını gördüğünü söyleyen Mendi, “Konut kredisi faizlerini genel ekonomik konjonktürdeki gelişmelerin dışında tutmanın mümkün olmadığını ifade etti. Mendi, “2013 yılında tarihin en düşük seviyeleri 0.60'lı oranlar ile görülmüştü. Yurtiçi ve yurtdışı ekonomik gelişmeler doğrultusunda kısa sürede 1.10'lu seviyelere çıkan faizler, seçim sonrası gelişmeler ve yurtiçi ve yurtdışı veriler doğrultusunda tekrar %1 seviyesinin altını gördü” dedi.

Önemli olanın insanların ev alma kararını vermesi ve bütçelerine uygun evi bulabilmeleri olduğunun altını çizen Mendi, “Özellikle büyük şehirlerde, kiraların yüksek olduğu lokasyonlarda bireylerin öncelikli motivasyonu ev sahibi olmak yönünde olduğundan kredi faizleri konut sektöründeki hareketlenmeyi belirleyen etkenler arasında görece daha aşağılarda  yer alıyor” diye belirtti.

‘İlk evini alanlara  avantaj sağlıyor'

Konut kredisinin öneminin ev almak isteyen kitlenin segmentine göre değişebildiğini söyleyen Gökhan Mendi, şunları söyledi:
“Peşinatı biriktirebilmiş ve ilk evini alacak tüketiciler için konut kredisi ev sahibi olmak için oldukça önemlidir. Ancak ilk evini almış ve artık yatırım amacıyla ev almak seviyesine geçmiş tüketiciler için konut kredisinden daha farklı finansman modelleri de gündeme geliyor. Bu sınıftaki tüketiciler  konut kredisini  ancak cazip bir faiz oranı buldukları takdirde tercih etme yoluna gidiyorlar.”

Kredi hacminde mevsimsel etki

Sektör kredi hacminin 2014 yılında 16 mayıs haftasına kadar haftalık olarak 140 milyon TL seviyelerinde büyürken son 3 hafta ortalamasının 200 milyon TL seviyesine yükseldiğini anlatan Gökhan Mendi, “Sadece son hafta bakiye artışı 320 milyon TL olarak gerçekleşti. Burada mevsimsel bir etki olduğunu da söylemek mümkün tabi. Bunun için de TÜİK tarafından açıklanacak olan aylık konut satış istatistiklerini bekliyoruz” dedi.

Yüzde 1'in aşağısı psikolojik sınır

Kredilerde %1'in altının psikolojik bir sınır olarak görülebildiğini belirten Mendi, “Hesaplama yapıldığında 100.000 TL'lik 120 ay vadeli bir kredi için 1.01 ile 0.99 faizleri arasındaki aylık taksit farkının sadece 14 TL olduğu görülüyor. Bu fark ev alma kararını negatif etkileyecek bir meblağ değil” dedi.

TEB olarak bu dönemde uzun vadeli konut kredisi fiyatını %1'in altına çeken ilk banka olduklarını vurgulayan Mendi, “Bu aksiyonun konut kredisi başvurularına etkisini ertesi gün gördük, şubelerimize günlük gelen konut kredisi başvurusu 2 kat arttı” diye konuştu.

 Yavuz Karaman

Yorum Yaz

Benzer Haberler

TEB, konut kredisi faizlerini yüzde 0,99’a kadar düşürdü
  • 14.05.2018 14:17

TEB, konut kredisi faizlerini yüzde 0,99’a kadar düşürdü

Türk Ekonomi Bankası (TEB), başlattığı kampanya ile konut kredisi faiz oranını y ...

TEB, konut kredisi faizini 60 ay için yüzde 0,90'a çekti!
  • 02.11.2016 09:45

TEB, konut kredisi faizini 60 ay için yüzde 0,90'a çekti!

Türk Ekonomi Bankası (TEB), konut kredisi faiz oranını 60 aya kadar yüzde 0,90'd ...

TEB'de konut kredisi faizi yüzde 0,99!
  • 09.08.2016 15:28

TEB'de konut kredisi faizi yüzde 0,99!

Türk Ekonomi Bankası (TEB), ev sahibi olmak ya da konuta yatırım yapmak isteyenl ...

Faizi yüzde 1’in altına çekti ‘konut’a talep patladı!
  • 15.06.2014 11:46

Faizi yüzde 1’in altına çekti ‘konut’a talep patladı!

Özel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Mendi, konut kredisi faizlerinin b ...

TEB’de konut kredisi faizleri yüzde 0,65’e kadar düştü!
  • 23.05.2013 10:42

TEB’de konut kredisi faizleri yüzde 0,65’e kadar düştü!

Türk Ekonomi Bankası (TEB), yeni evlerine hemen sahip olmak isteyenler için konu ...