2B'lerin iki yüzü! Yavuz Karaman Milliyet'te yazdı...
Türkiye’nin yıllardır çözemediği sorunlardan bir olan 2B’lerde yasanın çıkması bekleniyor. Yatırımcıların da gözdesi olan 2B’ler kiminde endişe kiminde ise büyük beklentiye neden oluyor
Türkiye'nin yıllardır çözülmeyi bekleyen sorunlarından biri olan 2B'lerde son dönemde sıcak gelişmeler yaşanıyor. Konu Meclis gündemine getirilmeye hazırlanırken, uzun süren uğraşların ardından yapılan çalışmalarla 2B'lerde önemli bir aşama kaydedildi. Birçok kentte 2B'lerle ilgili kadastro çalışmaları tamamlanırken, bunlardan en önemlisini İstanbul oluşturuyor. Yapılan çalışmalar sonucunda 103 bin dönüm 2B arazisi tespit edilen kentte Beykoz, Silivri, Çatalca ve Şile dikkat çekiyor. Milliyet olarak 2B'lerin yoğun olduğu bölgelerde yaptığımız görüşmelerde durumun iki farklı yüzüne şahit olduk. Beykoz ve Çekmeköy'de 2B'leri bekleyen vatandaşlar birbirinden farklı bir tablo ortaya koydu. Beykoz'un köylerinde yaşayanlar büyük bir endişeyle, Çekmeköy'dekiler ise büyük umutla 2B'lerin çıkmasını bekliyor.
ENDİŞELİ BEKLEYİŞ
‘Nasıl satın alacağımıza bakacağız?'
Öztürk'ün elinde bir tapusu yok. Ama, yine de “Burası 50 yıldır çalkalanıyor. İstanbul'un tapusu yok ki bizim olsun. Ama, şimdi 2B ile kendi arazimizi nasıl satın alacağımıza bakacağız” diyor.
10 yıl önce 400 metrekare 2B arazisi satın alan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir vatandaş ise, “Belediyeye satış için gittik, karışmadıklarını söylediler. Biz de noterden satış yaptık. Araziye de 70 metrekare ev yaptım. Şimdi ise ne olacağını bilmiyorum” diyor.
‘İnsanlar tapusuz evlerde oturuyor'
Atagün, bölgede 2B'lerin ciddi bir sorun oluşturduğuna dikkat çekiyor. Mesela, yaşamı ne denli zorlaştırdığına dikkat çekiyor. Atagün, bacağında uzun yıllardır sağlık sorunu yaşayan biri ve burada altyapı olmadığı için yaşadığı sorunu daha da derinden hissediyor: “2B'ler artık çıkmak zorunda. İnsanlar tapusuz evlerde oturuyor. Artık bu sorun çözülmeli. Ben özürlü bir insanım. Burası çarpık şehirleşmiş bir köy. Çocuklar, yaşlılar ve benim gibi özürlüler için yaşanılır bir ortam değil. Sorunlar giderilip bölge imara açılırsa daha sağlıklı bir yapıya kavuşabilir.”
ŞU ANDAKİ FİYATLAR NE NEREYİ GÖRÜR?
Ancak, burada önemli bir noktanın altını çiziyor Atagün. 2B için geliştirilen KHK taslağında beş yıl vadeyle arazi satın alınabileceğinin ifade edildiğini belirten Atagün, bunun dar gelirli halk için çok da fazla bir şey ifade etmeyeceğini belirterek, durumu, “2B'lerin kaç liradan satılacağı önemli. Belediye rayiç bedeli 103 lira olan bir yerde 400 metrekare evin fiyatı 41 bin 200 lira oluyor. Devlet 10 bin 300 lira peşin istiyor. Kalan 30 bin 900 lirayı da 60 ay vadeyle alırım diyor. Ayda 515 lira yapar. 730 lira emekli maaşı alan nasıl ödeyecek?” sözleriyle anlatıyor.
- 2B kapsamında arazisi olan 5-6 bin kişi bulunuyor bu da yaklaşık 1.500 haneye denk geliyor.
- Beykoz Tokatköy'de 2B'lerin metrekaresi şu anda 150 liradan satılıyor.
İKİNCİ YÜZ ÇEKMEKÖY
UÇUŞA GEÇECEK
Beykoz'un ardından uğradığımız Çekmeköy'de ise çok daha farklı bir manzara bizi karşılıyor. 2B arazisi açısından 4 milyon 756 bin metrekareyle İstanbul'un en zengin 6'ncı ilçesi olan Çekmeköy'ün yıldızı pek çoğumuzun bildiği gibi 1999 depreminin ardından patlamış ve bölgede bir anda emlak patlaması yaşanmış. İnşaat firmalarının akın ettiği bölgede arsa fiyatları yükselmeye başlamış. Yükseliş halen sürüyor. Milyon dolarlar bile konuşuluyor. Şile otobanının yapılmasıyla ivmeyi arttıran bölge bu sıralarda 3. Köprü'nün de yakınından geçmesinin de meyvelerini topluyor. Meyve bahçesi öylesine büyük ki topladıkça bitmiyor. Marka yatırımları çeken bölge ayrıca metronun da yapılmasını bekliyor. Son olarak ise 2B'ler bölgedeki gelişimi tamamlayacak gibi görünüyor.
60-70 yıl önce göçün başladığı bölgedeki arazi sahipleri olan köylüler 2B'leri ekip biçiyorlar. Büyük parselleriyle Beykoz'daki mülk saliplerinden ayrışan ve 3. Köprü ile birlikte 2B piyangosunun da nimetlerini toplamaya hazırlanan Tokatköylü'nün yüzde 60'ı arazisini daha değerleneceği beklentisiyle koruyarak satmıyor.
Bölgede Çavuşbaşı'ndan Kavacık'a hatta Beykoz'a uzanan bölgede 2B arazileri var. Köprünün de yapılmasıyla birlikte Çavuşbaşı'ndan Beykoz'a kadar fiyatlar iki kat artacak. Bu hat üzerinde villa yapılaşması bekleniyor. 2B'nin geçeceği yerlerde imarın 0.50 verilmesi ve 2.5 kata izin verilmesi planlanıyor. Bu da pek çok kesimin iştahını kabartıyor.
Bölgede böyle birçok zenginlik hikayesi var. Mesela Rizeli bir aile yine inek karşılığında zamanında üç-dört farklı noktada arazi satın almış. Gelişim başlayınca bunları kat karşılığı satmaya başlamışlar. Şu anda bir villayı 1 milyon dolara satan ailenin durumu gayet iyi. Ellerinde hâlen 2B arazisi de olan aile şimdi beklemede. 2B yasası çıkınca satacaklar.
- 2B kapsamında yer alan arazi sayısına sahip kişi sayısı ise Beykoz Tokatköy'ün aksine daha az. Çünkü, büyük parseller halindeki 2B arazileri sınırlı sayıda kişinin elinde bulunuyor.
n Fiyatlar konusunda da net bir rakamdan söz edilemiyor. Şu anda metrekarede gerçek değeri 100 lira olan arazilerin fiyatları 200 liraya kadar çıkabiliyor.
Şu anda satışların, el değiştirmelerin nasıl gerçekleştiğini soruyoruz, anlatıyor: “2B arazileri üzerinde tapu olmadığı için satışlar, muhtar kanalıyla ve sözleşmeler kanalıyla yapılıyor. Zaten satın alanlar da bölgeden 2B geçeceğini biliyor. Bu nedenle alanların bir endişesi bulunmuyor. Bölgede yatırımcılar gelip arsa alıyor. Arsaları alıp beklemeye geçiyorlar.”
Yorum Yaz