2B’nin satış sürecini rayiç bedel düğümledi!
2B’de başvuru süresinin dolmasına rağmen İstanbul’da rayiç bedeller hâlâ açıklanmadı. Emlak danışmanları ücretlerle ilgili her kafadan bir ses çıktığını belirterek, bu kördüğümün bir an önce çözülmesini istiyor
Kamuoyunda 2B olarak bilinen orman vasfını yitirmiş arazilerle ilgili gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Ancak rayiçlerin hâlâ açıklanmamış olması vatandaşın mağduriyetini artırıyor. Başvuru parasını ödeyen vatandaşlar, rayiç bedellerin açıklanmasını beklerken, ortaklıkta dolaşan rakamlar vatandaşları ürkütüyor.
Kemerburgaz, Göktürk ve Beykoz gibi orman vasfını yitirmiş 2B arazilerin yoğun olduğu bölgede vatandaş, rayiçlerin çok yüksek olmasından endişe duyuyor. Bu bölgelerde emlakçılık yapanlar da rayiçlerin açıklanmayışının vatandaşın mağduriyetini ikiye katladığını belirterek, dilden dile dolaşan rakamların çok yüksek olduğu ve hak sahiplerinin bu bedelleri ödeyemeyeceği konusunda fikir birliğine varıyor.
Açıklama bekleniyor
Kemerburgaz'da rayiçlerin henüz belli olmamasına rağmen bazı duyumlar aldıklarını ifade eden emlak danışmanı Yetiş Kanal, bu bölgelerdeki en alt rayicin 350 lira en üst bedelin ise 3 bin lirayı bulabileceğini söyledi. Fiyatların kesin olmadığını vurgulayan Kanal, “Henüz defterdarlıktan bize gelen bir açıklama yok. Vatandaş bekliyor” dedi.
Göktürk bölgesinde gayrimenkul danışmanlığı yapan Emin Tuncay Saç da, rayiçlerin açıklanmamasının vatandaş ve yatırımcı üzerinde olumsuz etki yarattığını belirterek, bölgedeki rayiçlerin 1000 ile 3 bin 750 lira arasında değişebileceğini vurguladı.
Göktürk bölgesinde rayiçlerin daha önce birkaç kez açıklandığını ve çok yüksek bulunduğu için iptal edildiğini söyleyen Saç, “Bazı bölgelerde 3 bin lira rayiçler açıklandı. Bu bedeller hak sahiplerinin evine postayla bildirildi. Ancak yeterli geri dönüş olmadığı için iptal edildi. Bu rakam üzerinden yatırımcıya satış yapan hak sahipleri de oldu” dedi. Eyüp Mal Müdürlüğü'nden rayiçlerle ilgili henüz bir açıklama gelmediğini dile getiren Saç, yeni bedellerin ise haziran gibi açıklanmasını beklediklerini ifade etti.
‘Manzaralı yerler tavan yapar'
Beykoz'da ise özellikle Boğaz manzaralı bölgelerde fiyatların tavan yapacağını söyleyen emlak danışmanı Abdülkadir Pala, bölgeye en son 3 ay önce değerleme uzmanlarının geldiğini ancak rayiçlerin hâlâ açıklanmadığını vurguladı.
Beykoz Mal Müdürlüğü ile sürekli irtibatta olduklarını anlatan Pala, fiyatlarla ilgili bir duyum almadıklarını belirterek, “Mal müdürlükleri defterdarlıktan yapılacak açıklamayı bekliyor. Ancak yakın zamanda rayiçlerin açıklanması lazım ki insanlar ona göre hareket etsin” dedi.
2B NEDİR?
Orman Kanunu'nun 2/B maddesine göre, orman niteliğini tam olarak kaybetmiş tarla, bağ, bahçe, meyvelik, zeytinlik, fındıklık gibi çeşitli tarım alanlarının yanı sıra otlak, yaylak gibi hayvancılıkta kullanılmasında yarar olduğu tespit edilen araziler ile şehir, kasaba ve köy yapılarının toplu olarak bulunduğu yerleşim alanları kısaca 2B arazileri olarak adlandırılıyor. Buradaki araziler aslında ormanlık bir bölgede bulunmasına rağmen, zamanla orman vasfını kaybetmiş araziler olarak tanımlanıyor.
Yeni ormanlar oluşturulacak
2B taşınmazlarından, bedelsiz iade edilen, proje alanında kalan, kamu hizmetine ayrılanlar ve özel kanunlar kapsamında kalanların satılamayacağını vurgulayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2B arazilerinin satışından bu yıl için 4.8 milyar lira gelir planlanmakla birlikte toplam 9.8 milyar lira gelir elde edileceğinin tahmin edildiğini belirtti. Şimşek, “Bu gelirlerin yüzde 3'ü tarihi eserlerimizin onarımı, yüzde 15.2'si afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi, kalanı bütçe imkânları dahilinde yeni orman alanlarının oluşturulması amacıyla kullanılacak” diye konuştu.
‘Tapular halka bedelsiz verilsin'
2B arazilerinin son başvuru süresinin 28 Şubat'ta dolduğunu hatırlatan Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, İstanbul'da rayiçlerin henüz belirlenmediği ancak Muğla ve Antalya'da bazı bölgelerde satışların başladığını ifade etti. Yeni düzenlemeye değinen Kiraz, rayiç değerin yüzde 50'si üzerinden ödeme yapılacak olmasına rağmen, çiftçinin ekonomik gücünün bu bedelleri de ödemekte yeterli olamayacağını söyledi.
Yaklaşık 30-40 yıldır bu arazilerde tarım yapan vatandaşların yeni bir toprak reformuna ihtiyaç olduğunu vurgulayan Kiraz, “1945 yılında çıkarılan ve toprak reformu olarak lanse edilen ancak artık uygulanmayan ‘Çiftçiyi Topraklandırma Kanunu' büyük bir reformdu. Bu yasa bugünün koşullarına uygulanarak 2B sorunu kökten çözülebilir” dedi. Bu kapsamda tarım arazileri için geçerli olarak hak sahiplerine tapularının bedelsiz verilmesi gerektiğini ifade eden Kiraz, şunları söyledi: “Devlet arazilere ‘20 yıl içerisinde tarım yapılmadığı tespit edilirse arazi geri alınır' gibi bir şart koymalı. Yine araziler üzerine hazine lehine ipotek tesis ettirilerek belli bir süre için çiftçiden ürününün bir kısmını devlete bırakması istenmeli. Bu şekilde arazinin değeri de üretilen ürün karşılığında ödenecektir.”
Tarımsal alanlarda rayicin yüzde 50'si
Daha önce tarımsal amaçlı kullanılan 2B arazileriyle ilgili yapılan indirime ek bir düzenleme daha geldi. Buna göre, tarımsal amaçlı kullanılan arazilerde, arazinin 400 metrekareye kadar olan kısmında rayiç bedel yüzde 50 olarak hesaplanırken, 400 metrekare üzeri alanlarda rayicin yüzde 70'i üzerinden satış yapılıyordu. Yeni düzenlemeyle birlikte 400 metrekare sınırı kaldırılarak 400 metrekare üzerindeki tarımsal arazilerde de rayicin yüzde 50'sine satış yapılacak. Ödemeler, belediye sınırları içerisinde 5 yıl 10 eşit taksit, belediye sınırları dışında ise 6 yıl 12 eşit taksit olarak yapılacak.
Üzerinde konut bulunan ve tarımsal amaçlı kullanılmayan araziler içinse satışlar, rayiç bedelin yüzde 70'i üzerinden gerçekleştirilecek.
Hülya Çaylak
Yorum Yaz