maritbet girişmaritbet
2B YASASINDA SONA GELİNDİ

2B YASASINDA SONA GELİNDİ

Kamuoyunda 2B olarak bilinen orman vasfını yitirmiş arazilerin satılmasını öngören yasa tasarısında son aşamaya gelindi.

Bakanlar Kurulu'nun onayının ardından TBMM'ye sunulacak tasarı ile işgal edilen Hazine arazileri sorununun aşılması bekleniyor.

Hak sahiplerinin sabırsızlıkla beklediği yasa, inşaat sektörünü de umutlandırdı. Sektörün önde gelen isimleri, 2B Yasası ile orman olmaktan çıkan alanların arsa sorunlarına kaynak olabileceği kanaatinde.

Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, 2B'nin inşaat sektörüne önemli katkılarda bulunacağını vurguluyor. Yasanın sektöre arsa katacağını, sorunlu alanlar konusuna çare olacağını ifade ediyor.

İnanlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan ise yasa ile inşaat sektörüne arsa çıkacağını, konut üretiminin artacağını belirtiyor.

Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Ali Dumankaya da “2B ile orman olmaktan çıkmış alanlar projelendirilecek. Bu, hep karşılaştığımz arsa sıkıntımıza da kaynak olacaktır.” diyor.

2B olarak adlandırılan orman özelliğini kaybetmiş arazilerle ilgili yasa tasarısnda sona yaklaşıldı. Bakanlar Kurulu'nun onayını aldıktan sonra TBMM'ye gelecek tasarının yasalaşmasının hemen ardından başvurular alınacak. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'nün belirlemelerine göre Türkiye'de 473 milyon metrekare 2B arazisi bulunuyor. Bu arazilerin en fazla olduğu il Antalya iken onu İstanbul ve İzmir izliyor. Hak sahiplerinin umutla beklediği yasayı inşaat sektörü de olumlu görüyor. Konuyu Cihan'a değerlendiren sektörün önde gelen aktörleri, 2B'ler ile orman vasfını yitiren alanların arsa sorunlarına çare olacağı görüşünde birleşiyor.

Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, “2B olarak adlandırılan arazilere yapılmış yapılar var. Bu; çare üretilememiş, sürüncemede kalan tartışmalı bir konu. Bakın bu araziler orman vasfını kaybetmiş, işgal edilmiş. Tabii devlet, bu işgal edilen topraklarının parasını alamıyor. Umuyorum, söz konusu yasa, inşaat sektörüne arsa katacak; sorunlu alanlar konusu aşmada önemli bir merhale olacaktır. En önemlisi inşaat sektörüne büyük yararlar getirecek.” ifadelerini kullanıyor.

2B Yasası'na uygun olan arazilerin ağırlıklı olarak İstanbul, Antalya ve Bodrum'da olduğunu dile getiren Çetinsaya, şunları kaydediyor:

“Bu illerde devlet tarafından yer ve değer belirlemeleri yapılıyor. Sektör olarak şu an için bu arazilerin nerede olduğuna, ne kadar değerli olduğuna dair saptamalarımız yok. Bizim için 2B arazileri bir prüzdür. Hedef burada bu prüzün ortadan kaldırılmasıdır. Ama şunu belirtmede yarar görüyorum, bu yasanın inşaat sektörüne faydaları olacak.”

İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan da Süleyman Çetinsaya gibi 2B Yasası'nı hukuk adına önemli buluyor.

2B'ye muhalefetin mantığa aykırı olduğunu, hayatın hakikatlerine uymadığını savunan İnan, şöyle devam ediyor:

“Maalesef bu alanlar seneler evvel oluşmuş, 100 binlerce insan buralarda oturuyor ve tapularını alıp veremiyor. 2B Yasası, hatalarla oluşan bir yapıyı legal hale getirmek, halkın rahat edeceği bir tapulama sistemine geçmek demek. Bakın yeriniz var satamıyor, miras bırakamıyor; teminat veremiyorsunuz. Gelinen aşamada 2B'ler ne milletin ne de devletin. Devlet alsın, parasını versin; bir hastalığa merhem olsun. Burada bunun yapılamaması hastalığın devamı anlamına gelir.

Yasa ile inşaat sektörüne arsa çıkar, konut üretimi ve satışı artar. Bakın, 2B kapsamında 30 milyar dolarlık gelir öngörülüyor, bu da ciddi anlamda bir ciroya işaret ediyor. 2B'yi sabırsızlıkla bekliyoruz, çünkü müteahhitlerin yanında memkelekete yararı var.”

Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Ali Dumankaya da sorunun 30-40 senelik bir tarihi olduğunu aktarıyor.

Duyarlı davranılmadığı için sorunun büyüdüğünü anlatan Dumankaya, “Gelinen aşamada tapulu olmayan ilçeler var, belediyeler var. Tabii burada kayıt dışılığı kayıt içine almak şarttır. 2B bağlamında İstanbul'da 15 milyar, toplamda 30 milyar civarında kaynak dillerde. Bu kaynak konut dönüşümünde kullanılacak. İşte onun için önemli olup, inşaat sektörüne ciddi ivme getirecektir. “ yorumunu yapıyor.

2B yasası ile belli sorunlara çare bulunacağını anlatan Dumankaya, “Sadece tapulu binalarımızda, arsalarımızda sorun yok, 2B'lerde de binalarda sorunlar var. Bunlar tekrar değerlendirilmeli, elden geçirilmeli. Umuyorum, yasa ile orman olmaktan çıkan arsalar projelendirilecektir, hep karşılaştığımız, arsa sıkıntımıza kaynak üretilecektir.“ diyor.

“MÜTEKABİLİYET YASASI SATIŞLARI 10 MİLYAR DOLARA ÇIKARACAK”

İktidar, yabancılara konut satışının kapısını aralayacak mütekabiliyet şartını kaldırmak adına düğmeye bastı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ortaya koyduğu yasa tasarısı inşaat sektörü tarafından memnuniyetle karşılanıyor.

Artaş Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, konuya dair şu değerlendirmelerde bulunuyor:

“Mütekabiliyet Yasası'nın çıkması Türkiye ekonomisinde, inşaat sektöründe canlanma yaratacaktır. Maalesef ülkemize gelip de konut alamayan yabancılar var. Umuyorum bu yasanın inşaat sektörüne getirileri çok olacaktır. Satışlar tahmini yüzde 15-20 artacaktır. Nihai olarak İstanbul'da, Antalya ve Bodrum'da konut alımlarının artacağı muhakkak, satışların 10 milyar lirayı bulacağı muhakkak.”

İnanlar Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan da “Gayrimenkul alımları yabancı firmaların hisse alımına benzemez. Bu insanlar gayrimenkul alımları ile bağ kuracaklar. Yer alıp şoför tutacak, insanlarla kaynaşacaklar. Bunun yanında İstanbul'a 3 milyonluk yeni şehir kurulacak. Mütekabiliyet Yasası bu anlamda önemli bir zemin olacak. Ülkeye 1 trilyon dolar gibi giriş söz konusu olacak, tabii bu da inşaat sektörü için 500 milyar dolar kar demek. Sözünü ettiğim rakam sadece İstanbul için geçerli. Nihai olarak bu, hem bir hayat projesidir hem de bağımsızlıktır. En önemlisi bir kalkınma projesidir. “ ifadelerini kullanıyor.

Dumankaya Yönetim Kurulu Üyesi Ali Dumankaya da Türkiye'nin Ortadoğu ve Orta Asya ülkelerinden büyük ilgi gördüğünün altını çiziyor.

Şu an İngilizlere, Almanlara ve Fransızlara satış yapıldığını belirten Dumankaya, yabancılara mütekabiliyet şartının kaldırılmasını yerinde görüyor. Böylelikle Ortadoğu ve Orta Asya ülkelerinden Türkiye'ye ilginin artacağını belirtiyor. Dumankaya, yasa ile ilgili şu öngörülerde bulunuyor:

“1,5-2 milyar doları geçmeyen senelik satışlarımız var, biz bunu rahatlıkla 5-10 milyar dolar seviyesine getirebiliriz. Mütekabiliyet Yasası çıktığında Körfez ülkesi vatandaşı, Türkî cumhuriyetler vatandaşı, Azerbaycan vatandaşı, İran vatandaşı ve Rusya vatandaşı rahatlıkla Türkiye'den ev alabilecek. Kuşkum yok, bu yasa cari açığa katkı sunacak. Prosedür de kolaylaştırıldığı takdirde turizm, perakendecilik sektörüneve AVM lere Türkiye'nin tüm kılcal damarlarına büyük katkı sunacak.”

Cihan

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Artaş, 821 bin metrekare büyüklüğünde 6 projeyi 2024'te teslim ediyor
  • 10.10.2024 16:04

Artaş, 821 bin metrekare büyüklüğünde 6 projeyi 2024'te teslim ediyor

Temelleri 1977 yılında atılan ve yarım asra yaklaşan tecrübesiyle bugüne kadar A ...

Artaş, 2024'te 6 projesini teslim ediyor
  • 08.10.2024 20:40

Artaş, 2024'te 6 projesini teslim ediyor

1977 yılında kurulan ve kurulduğu ilk günden itibaren müşterilerinin memnuniyeti ...

Artaş Holding, 6 projesini 2024'de teslim ediyor
  • 14.03.2024 14:10

Artaş Holding, 6 projesini 2024'de teslim ediyor

Kurulduğu günden itibaren kalite odaklı projeler üreten ve faaliyet gösterdiği s ...

Türkiye genelinde yabancılara toplam 35 bin 383 adet konut satıldı
  • 15.11.2022 16:49

Türkiye genelinde yabancılara toplam 35 bin 383 adet konut satıldı

EVA Gayrimenkul Değerleme, son iki yılda yabancı yatırımcıların Türkiye’de gerçe ...

Avrupa Konutları Esentepe reklam filmi yayında!
  • 19.10.2022 11:06

Avrupa Konutları Esentepe reklam filmi yayında!

Artaş İnşaat tarafından hayata geçirilen Avrupa Konutları Esentepe projesinin re ...