Bedelsiz arsaya 10 bin başvuru
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın OSB'lerde tamamen veya kısmen bedelsiz arsa tahsisi, yatırımcıdan yoğun ilgi gördü.
Organize Sanayi Bölgeleri'nde (OSB) bedelsiz arsa tahsisi sağlayarak doluluk oranlarını artırmayı amaçlayan yönetmelik etkili oldu. Yönetmeliğin yayınlanmasının ardından 20 gün içinde OSB'lerde yer almak için yatırımcılardan 10 bin 200 başvuru geldi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Organize Sanayi Bölgelerinde Yer Alan Parsellerin Gerçek ve Tüzel Kişilere Tamamen veya Kısmen Bedelsiz Tahsisine Dair Yönetmelik'le ilgili olarak,organize Sanayi Bölgeleri Derneği (OSBDER) Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay, yönetmeliğin yayınlanmasının üzerinden 1 ay geçmeden uygulamadan faydalanmak için gelen başvuruların 10 bin 200'e ulaştığını söyledi.
"Bu çok önemli bir talep. Ancak bunların ne kadarı gerçekçi, ne kadarı yatırıma dönüşecek nitelikte onu önümüzdeki 1.5 yıllık dönemde göreceğiz" diyen Tuncay, "Eğer bu talep gerçekçi ise 100 bin kişinin istihdam edilmesi anlamına geliyor. Onun için buradan önemli bir istihdam ve gelir bekleniyor" diye konuştu.
Kapsam dışı OSB'lere de pozitif ayrımcılık isteniyor
Ücretsiz arsa tahsisinin 2002-2003 Devlet Planlama Teşkilatı'nın Sosyo Ekomomik Kalkınmışlık seviyesine göre belirlendiğini aktaran Tuncay, "Buna göre iller sosyo ekonomik gelişmişliği bir ve birin üstünde olan illerdeki OSB'ler kapsam dışında kaldı. Türkiye genelinde 264 OSB bölgesi var. Ancak Ankara, İstanbul, Bursa ve İzmir ve buralarda yer alan 86 OSB kapsam dışında kaldı. Onun dışındaki illerde ise konuma göre yüzde 100 yada yüzde 30 destekler veriliyor" dedi.
Türkiye genelindeki OSB'lerdeki boşluk oranlarının yüzde 75'leri bulduğunu aktaran Tuncay, bakanlığın bu bölgelerde üretimin artırılması için bakanlar kararı çıkardığını ifade ederek, "Ancak burada bir yatırımcı için arsa bedeli önemli bir maliyet olabilir ama daha da önemlisi yatırım yapılan yerin pazarlara yakınlığı ve minimum üretim maliyetlerinin olması gerekir. Dolayısıyla arsa bedelinin bedelsiz olması önemli ancak yatırım için yeterli bir sebep değildir. Normal şartlarda arsa bedeli yatırımın dörte biri yada beşte biridir. Ancak bazı bölgelerde hali hazırda metrekaresine 600-700 dolar verdiğiniz halde yer bulamıyorsunuz. Çünkü pazarlara ve limanlara yakın olduğu için minimum nakliye maliyetleri ödendiği için arsa fiyatları yüksek" diye konuştu.
Buna örnek olarak Gebze OSB'yi gösteren Tuncay, "Aynı avantaj Çankırı ve Ankara için yok. Ankara'da OSB'lerde 60-65 dolara arsa satıldığı halde yatırımcı bulunamıyor. Burada da eğer arsa bedeli çok şey ifade ediyorsa bu OSB'nin kapsam dışı kalmasının bir anlamı yok. O yüzden OSB'lerin hangi ilde olduğuna bakılmaksızın bütün OSB'ler için pozitif ayrımcılık yapılmasını bekliyoruz"
En fazla ilgi Osmaniye ve Düzce'ye
Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkanı ve Ankara 1.OSB Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Özdebir, en fazla ilginin Osmaniye ve Düzce'deki OSB'lere geldiğini söyledi. Osmaniye'nin hemen yanında Adana ve İskenderun gibi sosyal ve kültürel gelişmiş gibi kentlerin olması ve limana yakınlığının burada yatırım yapmayı cazip kıldığını belirten Özdebir, Düzce'nin de Kocaeli ve İstanbul'a yakın olmasının önemli bir unsur olduğunu söyledi.
Irak ve Suriye gibi komşu ülkelerle olan ticaretin gelişmesinden dolayı Urfa, Hatay, Gaziantep, Şırnak, Mardin gibi illerin OSB'lerinde de hareketlilik olduğunu ifade eden Özdebir, "Bu OSB'lerde daha önce yer alıp yatırım yapmayanlar yüzünden yeni yatırım yapılmıyordu. Ancak bu illerdeki arazilerin de tekrar tahsis edilen kişilerden alınıp yatırım yapacak insanlara verilmesi gerekir. Bu da faydalı bir şey olacak" dedi.
10 arsayı geri aldık
Mevcut durumda arsa alıp buralarda yatırım yapmayanların 74 milyon kişinin hakkını yediğini dile getiren Özdebir, "Millet olarak böyle bir fedakarlık yapıyorsak bunun biran önce yatırıma dönüşmesi gerekir. Bunu yapamayacak olanlardan alınması son derece doğru bir karar. Biz Ankara Sanayi Odası olarak 2 yıl içinde yatırımcıdan 10 arsayı geri aldık. Yönetmelik kapsamındaki illerde de değerlendirilmeyen bu arazilerin bir an önce alınarak değerlendirilmesi gerekir" diye konuştu.
OSB'lerin bulundukları bölgeden daha iyi teşvik almalarını sağlayan bu uygulamanın Başbakan'ın da desteğini aldığını belirten Özdebir, böylece kontrolsüz gelişen sanayinin engellenerek sürdürülebilir ve çevreci üretim yapılmasının amaçlandığını kaydetti. Eskiden OSB'de yer alan kişilerin arazilerini aldıkları tarihte kaç para ödediyseler de o parayı aynen iade etmesinin sözkonusu olduğunu belirten Özdebir, "Yeni mevzuatta ise TEFE ve TÜFE oranında bugüne kadar getirilip OSB yönetimlerinin bu bedelleri ödeme hakkı tanındı.
Yeni uygulamada OSB'de yer tahsis edilen yatırımcı 1 yıl içinde projelerini vermek ve 2 yıl içinde üretime geçmek durumunda. Ayrıca bir yıl da yönetim tarafından süre tanınabiliyor. Ancak bu süre içinde yatırım yapılamıyorsa o arazi elinden alınıyor" dedi.
Yorum Yaz