Çevre Düzeni Planı Balıkesir'de arsa fiyatlarını etkiledi!
TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Özel Projeler Departmanı’ndan Değerleme Uzmanı Duygu Yılmaz,
Çanakkale-Balıkesir Çevre Düzeni Planı kararlarından olumlu yönde etkilenen Susurluk'un lojistik merkez olması planlanıyor. Bununla birlikte hızlı tren projesi ve demiryolu aksı da bölgedeki tarla fiyatlarının artışına yol açıyor.
TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Özel Projeler Departmanı'ndan Değerleme Uzmanı Duygu Yılmaz, Balıkesir Susurluk Bölgesi'nde Çevre Düzeni Planı'nın gayrimenkul fiyatlarına etkisini şöyle anlattı…
Balıkesir, Marmara Bölgesi'nde son dönemlerde yapılan ve yapılması planlanan devlet yatırımları kapsamında ilk sıralarda yer alıyor. 1/100.000 ölçekli Çanakkale-Balıkesir Çevre Düzeni Planı kapsamında yapılan otoyol düzenlemeleri, Balıkesir'i İzmir'e bağlayan Gebze Orhangazi İzmir Otoyolu ve Edirne-İzmir arasında düzenlenmiş otoyol olmak üzere iki farklı ana aks üzerinde ilerliyor.
Gebze Orhangazi İzmir Otoyolu, Çevre Düzeni Planlama Bölgesi içerisinde Susurluk, Balıkesir Merkez İlçe, Savaştepe ve İvrindi ilçe sınırlarının kuzey doğusundan geçerek İzmir, Bursa ve Manisa illeri için önemli karayolu bağlantısını oluşturuyor.
Edirne İzmir Otoyolu ise 1915 Çanakkale Boğazı köprü geçişi ile Lâpseki, Çan, Yenice, Balya ilçe sınırları ile Balıkesir Merkez İlçe sınırlarından geçerek, Gebze Orhangazi İzmir Otoyolu'na bağlanan karayolu ulaşımını kapsıyor.
Bu bağlamda iki önemli birinci derece ulaşım aksının bağlantı noktası olan ve bu sebeple stratejik bir lokasyona sahip olan Susurluk, Çevre Düzeni Planı kararlarından olumlu yönde etkilenen bölge haline geldi. Güçlü ulaşım bağlantılarının merkez noktası olarak gelişimi öngörülen Susurluk'ta, bu fonksiyonu destekleyecek lojistik merkez planlanıyor. İthalat ve ihracata yönelik depolama, ambalajlama ve nakliye fonksiyonlarının yer alacağı lojistik merkezlerinin yer seçiminde gündeme gelen diğer ilçeler ise Güney Bandırma Lojistik Bölgesi, Lâpseki Lojistik Bölgesi ve Savaştepe Lojistik Bölgesi.
Ancak Susurluk ilçesi iki ana arterin birleşim noktasında yer alması sebebiyle ayrıca gündeme gelen bir lokasyon olarak dikkati çekiyor. Susurluk'un mevcut durumda var olan Balıkesir il merkezindeki Gökköy Lojistik Merkezi'ne olan yakınlığı da bölgenin bu bağlamda önemini artırıyor.
Yatırımcıların gözü Susurluk'ta
Çevre Düzeni Planı kapsamında geliştirilen ulaşım sistemlerinin inşaat süreci başlatılırken, gelişmelerin izlenebilir hale gelmesi de büyük ve küçük yatırımcıları bölgeye çekiyor. Bu bağlamda bölgede ayrıca geliştirilen lojistik merkez ve tarıma dayalı sanayi alanı öngörüleriyle birlikte hızlı tren projesi ve demiryolu aksı da bu bölgelerdeki gelişmeleri destekliyor, dolayısıyla tarla fiyatlarının artışına neden oluyor.
Bu sebeplerle, yaklaşık son 2 yıllık süreçte bölgede ivme kazanan gayrimenkul sektörü özellikle tarla fiyatlarında yükselişe yol açtı. Ortalama 2 kat arttığı belirtilen tarla fiyatlarının yatırımcılar tarafından ilgi odağı olduğu ve bazı köylerde tarlaların el değiştirmeye başladığı belirtiliyor. Bölgede bazı stratejik noktalarda ise yeni otoyol aksına yakınlığa bağlı olarak tarla fiyatlarının ortalama 3 kat arttığı görülüyor.
Fiyatlar 2 yılda 3'e katlandı
Bu bağlamda Susurluk ilçesi kapsamında, Yahyaköy, Balıklıdere, Yağcıköy ve Göbel köyleri birinci derece etkilenen bölge içinde yer alıyor. Yahyaköy, Balıklıdere ve Yağcıköy'de tarla birim satış fiyatları yol güzergahına yakın kesimlerde ortalama 25-30 TL/metrekareyi bulurken, birinci derece etkilenen bölgede otoyol güzergahından uzaklaşıldıkça birim satış fiyatları ortalama 15 TL/metrekareye düşüyor. Bölgede 2 yıl öncesine kadar tarlaların ortalama 8 TL/metrekare birim fiyatla satış gördüğü belirtiliyor. Söz konusu bölgede 2 yıl içerisinde yaşanan artış oranı, konumuna göre 2 kat veya 3 kat olarak gözleniyor. Ömerköy, Kayalıdere, Yenimahalle ve Söve Köyleri ise bölgedeki gelişimden ikinci derece etkilenen köyler arasında yer alıyor. bu mevkiilerde ortalama birim satış değeri 8 ila 10 TL/metrekare arasında değişiyor.
Yorum Yaz