DHMI Antalya Yeşilköy ve Güzelbağı kamulaştıracak vatandaş ne yapacak?
DHMI tarafından kamulaştırılmak istenen Yeşilköy ve Güzelbağ'da ev ve araziler için biçilen değerler yurttaşı isyan ettirdi. Mahalle sakinleri, "Para istemiyoruz, yer gösterin taşınalım" diyor
DHMI tarafından kamulaştırılmak istenen Yeşilköy ve Güzelbağ'da ev ve araziler için biçilen değerler yurttaşı isyan ettirdi. Mahalle sakinleri, "Para istemiyoruz, yer gösterin taşınalım" diyor
Devlet Hava Meydanları İşletmesi, Antalya Havalimanı'nın güvenliği gerekçesiyle Yeşilköy ve Güzelbağ mahallelerindeki arazileri kamulaştırıyor. Ancak bölge halkı uygulamaya tepkili. Aynı bölgede bulunan 2-B arazilerinin 180 bin liraya ulaşan rayiç bedelle satışa çıkarıldığını söyleyen yurttaşlar, "Bizim tarım arazilerimiz 90 bin, evlerimiz 15-30 bin lira arasında alınacak" dedi. Yargıya giden bölge halkı, üzerinde tarım yapabilecekleri bir başka yere taşınma talebinde bulunduklarını; ancak bunun da kabul edilmediğini belirterek, mağduriyetlerini dile getirdiler.
Yurttaşlar
İbrahim Çelikli, (Yeşilköy):
Buralar dededen, babadan kalma yerlerimiz. Kamulaştırmayla köyün tamamı boşaltılacak. Tek umudumuz açtığımız davada. 'Para istemiyoruz, yer gösterin taşınalım' dedik onu da kabul etmediler. 2-B alanlarında bile fiyatlar çok yüksek.
Mehmet Ayan (Güzelbağ) :
Yeşilköy'le kaderimiz aynı. Atalarımızdan bu yana kamulaştırmalar yaşıyoruz. Yer tahsis edin taşınalım dedik, kabul etmediler. Bugün 2-B alanlarını satıyorlar. Önceki kamulaştırmada eski mezarlığımız kepçelerle rastgele kazılıp kamyonlarla taşındı. Böyle bir şeyi tekrar yaşamak istemiyoruz. Bir ev için 15 bin lira değer biçmişler. Bir çadır kaç para haberleri var mı acaba?
Mehmet Çabuk, (Yeşilköy):
62 yaşındayım.Atalarım da bu köyde yaşamışlar. Bugüne kadar da bu havaalanı bu bölgedeki insanlardan zarar görmüş değil. Son kamulaştırma kararında bir milletvekilimizin yanına gittik. 'Şimdi satarsanız güzel paraya satarsınız devlet alırsa bu parayı da bulamazsınız' dedi. Güvenlik gerekçesi pek gerçekçi değil, asıl amaç birilerine rant sağlamak.
Musa Koç, (Yeşilköy):
Okula giden iki çocuğum var. Verdikleri parayla değil çocuklarımı okutmak, başımızı sokabilecek bir gecekondu bile bulmamız mümkün değil. Başka bir bölgeden yer tahsis etsinler taşınalım.
Kerim Mert, (Yeşilköy):
Tapulu topraklarımıza 90 bin lira bedel biçmişler. Aksu'daki bataklık alanlar bile 150-200 bin lira. 100 metre karelik eve 15bin lira demişler. Bu parayla evin yerini bile alamazsın. 60 hanelik Yeşilköy'ü bir yer bulup ta yerleştiremiyorlar mı? Burada 350 seçmenimiz var. Suriye'den gelen 25 bin kişiye bakan devlet buradaki 60 haneyi bir yere yerleştiremez mi?
Feride Rüzgar, (Yeşilköy):
Eşim 80 yaşında ve yatalak. Ben 73 yaşındayım. Evimizi elimizden alıyorlar ama para vermiyorlar. Emekli maaşıyla geçinmeye çalıyoruz. Emekli maaşımı kiraya mı vereceğim, ekmek mi alacağım. Gitmek istemiyoruz.
Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü'nün (DHMİ), 'güvenlik' gerekçesiyle topraklarını kamulaştırmak istediği Yeşilköy ve Güzelbağ mahallelerindeki yurttaşlar tepkili. Aynı bölgede bulunan 2-B arazileri 180 bin liraya varan rayiç bedellerle satışa çıkarılırken, üzerinde tarım yaptıkları arazilerine 90 bin, evlerine ve seralarına ise 15-30 bin lira gibi düşük bedel verilen yurttaşların tek umudu yargı.
İşadamına verilecek iddiası
Havaalanı 1957'de, ardından 1974 ve 1997'de kamulaştırma yapılırken, son kamulaştırma kararı 2006 yılına ait. 2010'da uygulamaya konulmak istenen karar ile Yeşilköy ve Güzelbağ mahallelerini kapsayan toplam 1 milyon 100 bin metrekarelik bir alan daha, 'hava trafiğinin güvenliği' gerekçesiyle kamulaştırılmak isteniyor.
Ancak, kamulaştırmadan sonra alanın Başbakan Erdoğan'a yakınlığıyla bilinen bir işadamına verileceği ve üzerinde uçak bakımlarının yapılabileceği servis alanları ile yiyecek, içecek ünitelerinin inşa edileceğine yönelik duyumlar da var. Yurttaşların avukatı Necati Yılmaz uygulamanın hukuka aykırı olduğu görüşünde. 1/25 bin ve 1/5 binlik Nazım İmar Planlarında konut alanı olarak görünen yerlerle ilgili kamulaştırma yapılamayacağını, bunun İmar Kanunu'na aykırı olduğunu belirten Yılmaz, şunları söylüyor: "Güvenlik kamulaştırma gerekçelerinden birisi. Yeşilköy'ün havaalanı trafiğine zarar vermesi olası ise İstanbul'daki Yelşilköy'ün, Yeşilyurt'un, Florya'nın, Sefaköy'ün ve Halkalı'nın hiç olmaması gerekir. Konuyla ilgili açtığımız dava Bölgenin özel şirketlere tahsis edileceğini bildiğimiz için sadece özel şahısların çıkarı var."
Faruk Keskin/Cumhuriyet
Yorum Yaz