Diyarbakır’da yeni OSB alanları açılıyor!
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın ”Organize Sanayi Bölgeleri Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği” geçen hafta Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğü girdi
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın ”Organize Sanayi Bölgeleri Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği” geçen hafta Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğü girdi. Bu yönetmeliğe göre, ilave alan talebinin değerlendirmeye alınabilmesi için talepte bulunan OSB'de toplam sanayi parsellerinin en az yüzde 90'ın da üretim veya inşaata başlanmış olması gerekiyor. Ancak o ilde başka bir OSB'nin bulunmaması durumunda ise bu oranın yüzde 75 olarak uygulanacağı belirtiliyor. Bu sayede yüzde 82 oranında doluluk oranına sahip olan Diyarbakır OSB'ye ilave alan dahil etmenin önündeki engel kaldırılmış oldu.
15 bin dönümlük rezerv alan
Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Lütfü Kınış, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1996 yılında hizmete açılan ve doluluk oranı yüzde 82'ye ulaşan Diyarbakır OSB'ye son çıkarılan ”Teşvik Yasası”nın da etkisiyle yatırımcıların büyük ilgi gösterdiğini söyledi. Ancak yer bulunmadığı için girişimciye arsa tahsisi yapılamayan OSB'ye ilave alan edilmesi için bir süre önce çalışma başlatıp, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na başvuruda bulunduklarını bildiren Kınış, 2011 yılında çıkartılan bir yönetmelik nedeniyle bunun hayata geçirilemediğini kaydetti.
Kınış, eski yönetmeliğin OSB'deki doluluk oranını yüzde 90'ın üzerinde olmasını ön gördüğünü, bu nedenle talebin uygun görülmediğini ifade ederek, şunları anlattı: "Bunun üzerine bu oranın düşürülmesi için Vali Mustafa Toprak ile yatırımcıların girişimleri oldu. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'ün talimatı sonucunda geçen hafta yayımlanan yönetmelikle doluluk oranı yüzde 90'dan yüzde 75'e düşürüldü. Bu sayede ilave alan oluşturmayla ilgili sıkıntımız kalmadı. OSB'nin yanındaki Oyalı köyündeki 3 bin dönümlük alanın ilave edilmesi için bu 28 Ağustos günü tüm kuruluşların katılımıyla toplantı yapacağız. Ardından bu yerin OSB'ye ayrılması için yer tespiti, plan, proje ve ihale süreci başlayacak. Bu ilave alanı 2013 yılının sonunda yatırımcıya sunmayı hedefliyoruz. Bu alanda 200'ü aşkın fabrika kurulacak. Mevcut OSB'nin altyapısı da iyileştirildi. Doğalgaz geldi, raylı sisteminde gelmesi için çalışma sürüyor. Bu nedenle gelecekte yatırımcı talebinin daha da yükselmesi durumunda aynı bölgede bulunan 15 bin dönümlük mera alanı ile de ilgili çalışma başlattı. Bu 15 bin dönümlük alanı rezerv olarak tutacağız.”
Kanada'daki firma yer istiyor
OSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Beşir Yılmaz ise eski yönetmeliğin ek alan oluşturma çabasına izin vermediğini, bu nedenle sıkıntı yaşadıklarını belirterek, yönetmelik değişikliğin kentin sanayileşmesine büyük katkı sunacağını söyledi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'ün geçen hafta Diyarbakır'ı ziyaretinde yönetmelik değişikliğine ilişkin müjdeyi kendilerine ilettiğini bildiren Yılmaz, Bakan Ergün'ün Diyarbakır OSB'ye en kısa sürede ek alan oluşturulması için ilgililere talimat verdiğini kaydetti.
Yılmaz, yeni teşvik uygulaması sayesinde 170'i aşkın yatırımcının OSB'de fabrika kurmak için başvuruda bulunduğunu dile getirerek, şöyle dedi:
"Aslında doluluk oranımız yüzde 92'dir ancak uçurum alan ve sosyal mekanlara yapılan tahsisler nedeniyle 17 parsel kullanamıyorduk. Bu kullanılması mümkün olmayan 17 parsel nedeniyle doluluk oranımız yüzde 82 görünüyordu. Yönetmelik değişikliği önümüzü açtı. Bu sayede 3 bin dönümlük alanı OSB'ye ilave edilecek. 3 bin dönümlük ilave alanı yatırımcıya sunduğumuz anda 170'i aşkın talebi karşılamış olacağız. Diyarbakır yatırımcısı bugüne kadar çıkan teşvik uygulamalarından istenilen düzeyde faydalanamamıştı. İlk kez iyi bir teşvik geldi, ancak bu kez de yatırımcı yer bulamıyor. Kanada'da bulunan bir Türk firması Diyarbakır'a yatırım yapmak için ısrarla yer istiyor. Ancak OSB'de yer kalmadığı için ona yer veremiyorum. Diyarbakır dışından gelen yatırımcılara pozitif ayrımcılık yapıyoruz.
3 bin dönümlük ilave alan kurulacak fabrikalarda 4 bin kişi istihdama kavuşacak. Böylece OSB'nin tamamında 9-10 bin kişi direk olarak istihdam edilmiş olacak. Bu Diyarbakır için önemli bir rakamdır. Çünkü yan sektörlerinde gelişmesine büyük imkan sunuyor”
Milliyet
Yorum Yaz