Güneş enerjisi yatırımları arazi fiyatlarını yükseltti!
Bulgaristan'ın güneş enerjisi teşvikleri Türkiye'den yüksek Güneş enerjisi santrali yatırımlarında yasal ve teknik zorunluluklardan dolayı arazi sıkıntısının arttığı belirtilirken Konya'da kullanılmaz haldeki bazı arazilerin metrekare fiyatlarının 25 liraya kadar arttığı ifade ediliyor
Büyük araziler gerektiren güneş enerjisi santrali yatırımları için ise yer sıkıntısının arttığı bildirildi. Güneş enerjisi için gerekli yer bulunsa bile yasal ve teknik bir dizi zorunluluğun, yatırım kararlarım olumsuz etkilediği belirtiliyor. EPDK'nın kararma göre tarım arazilerine güneş enerjisi santrali kurulamıyor. Güneşten elektrik üretecek santrallerin bağlanabilecekleri trafo merkezleri de belli sayıda. Bunlara arazinin güneşlenme değeri, eğimi, gölgelenmesi gibi teknik kriterler de eklenince bu santrallerin kurulabileceği arazi sayısının önemli ölçüde sınırlandığı ifade ediliyor. Bu durumun arazi spekülatörlerinin işine yaradığı, birçok ilde daha önce kimsenin ilgilenmediği kurak arazilerin fiyatının bile kısa sürede 3 katına çıktığı kaydediliyor.
‘Tarımsal 2B' sorunu var
En çok fiyat artışının yaşandığı bölgelerden biri de güneş açısından en verimli şehirlerden biri olan Konya. Kentte, 'işe yaramaz' olarak nitelenen bazı arazilerin metrekare fiyatının 25 liraya kadar çıktığı belirtiliyor. Öte yandan Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), fizibilite çalışmalarım tamamlayan yatırımcıların lisans başvurularım 10Uran Holding Bulgaristan'da da güneş enerjisi yatırımı yapıyor. Burada kurulu tesisi satın alma yoluna giden şirket, 2 tesise 10 milyon euro vererek, yıllık üretim kapasitesi 5.800 MWh olan santrallerin sahibi olacak.
Arcan Uran, yatırımla ilgili, "Türkiye dışındaki yatırım 14 Haziran 2013 tarihleri arası kabul edecek.
Sektöre güneş enerjisi yatırımıyla girmeye hazırlanan Uran Holding'in Yönetim Kurulu Üyesi Arcan Uran durumu en çok güçleştiren konunun arazilerin tarımsal statülerinin çoğu bölgede belirgin olmaması olduğunu belirterek "Yıllardır eküip biçilmeyen araziler tarım vasfında diye boş duruyor. Bunları orman vasfındaki 2B arazilerine benzetiyorum. 2B'lerdeki düzenlemeler gibi tanm arazilerinin de düzenlenip, özel sektöre kazandırılması lazım. Tarıma elverişli olmayan arazileri bulurken çok zorlandık. Ayrıca ürettiğiniz elektriği çok uzun mesafelere taşımamız için de merkezi yerlere yakın olmak gerekiyor. Arazi ücretleri bu süreç içinde bazı illerde normalinin 2-3 katına kadar yükseldi. Bazı illerde çorak yaramaz arazilerin fîyat yapılabilecek yerler arasında Bulgaristan sunulan teşvikler anlamında bize cazip geldi. Türkiye kilovatsaat basına 13 dolar cent verirken Bulgaristan 24 euro cent veriyor kilovatsaat basına. Bu da bize cazip geldi ve yatırımda son asamaya yaklaştık" dedi.
Uran, güneş enerjisi planlarım ise şöyle açıklıyor: "Konya'da ilk etapta 2 adet 2 MW kurulu güce sahip bir fotovoltaik tesis kurmayı planlıyoruz; yıllık üretimleri 5.800 MWhcivarında olacak. Aldığımız arazilerin her biri 10'ar MW üretim yapabilecek kapasitede. Mevzuata göre 6 aylık bir ölçüm alma zorunluluğumuz var. Haziran'da ayında EPDKya lisans başvurusu yapacağız. Lisans aldıktan sonra birkaç ay içinde panelleri kurup üretime geçmeyi planlıyoruz. İlk aşamada kuracağımız 2 MW'lık tesisin yatırım maliyeti, ekipman ve eleman kalitesine göre 4-5 milyon euro civarında olacak. Ancak firmamızın 5 yıllık projeksiyonunda sadece güneş enerjisine ayırdığı bütçe 40 milyon euro."
Mehmet FİLOĞLU/Dünya
Yorum Yaz