Tapulu araziler 2B'ye girdi gelirler yarı yarıya düşecek!
2B'de ilginin az olmasında fiyatların pahalı olması ve satışa sunulan arazilerin yüzde 25 ile 30'nun aslında tapulu araziler olmasına karşın 2B kapsamında gösterilmesinden kaynaklandığı belirtildi
Orman vasfını yitirmiş olan araziler olarak tanımlanan 2B arazilerinde beklenen ilgi olmayınca başvuru süreleri 3 ay uzatıldı. İlginin az olmasında fiyatların pahalı olması ve satışa sunulan arazilerin yüzde 25 ile 30'nun aslında tapulu araziler olmasına karşın 2B kapsamından gösterilmesinden kaynaklandığı belirtiliyor. Bu nedenle Türkiye genelindeki 2B arazilerinin satışından 18 ila 25 milyar TL gelir bekleyen Türkiye'nin ancak bu gelirin yansının elde toplayabileceği belirtiliyor. 2B kapsamında Türkiye genelinde yaklaşık 280 bin hektar satışa konulmuştu. Dolayısıyla karar en çok 45 bin hektarla en fazla 2B arazisine sahip olan Antalya'yı, 39 bin hektarla Mersin, 35 bin hektara yaklaşan büyüklükle Balıkesir, 31 bin 707 hektarla Ankara, 29 bin 643 hektarla Adapazarı, 29 bin 138 hektarla Muğla ve 18 bin hektarla 7. konumda olan İstanbulluları etkileyecek. 2B arazilerindeki durumu değerlendiren Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, yeterli talep olmadığı için sürenin uzatılmasını bir süredir beklediklerini kaydederek, "Bu nedenle sürpriz olmadı. Verilen yeni sürede yeterli olacak" diye konuştu. Değerleme uzmanlarından aldıkları bilgilere göre2B arazileri içinde yüzde 20-30 oranında tapulu araziler konulduğunu kaydeden Yazıcı, "Bu nedenle en fazla gelecek talep yüzde 70 olur. Talebin bu kadar az olmasında fiyatların pahalı bulunmasından da kaynaklanabilir. Ancak bunun yarısı elde edilir" diye konuştu. Şu ana kadar geçen süreçte 2B arazilerinde satış olmadığını dile getiren Yazıcı, "Kişiler arazileri ile ilgili başvuruda bulunuyor. Burada başvuru sahiplerine bir rakam öneriliyor. Tüm başvurular tamamlandıktan sonra başvuru sahibi verilen arsayı almadığı taktirde açık artırma şeklinde satış gerçekleşiyor" dedi. Kamu tarafından 2B hakkında yeterli bilgilendirme yapılmadığı için talebin beklenenden az olduğunu savunan İstanbul Emlak Komisyoncuları ve Danışmanları Odası İkinci Başkanı Nizameddin Aşa, "Vatandaşa zamanında başvuru yapmadığı taktirde hiçbir hakkının kalmayacağı anlatılmalı. Ayrıca vatandaş hala başvuru için belediye ve muhtar gibi yanlış noktalara gidiyor. Bunun yerine illerde defterdarlıklara, ilçelerde ise mal müdürlüklerine başvurması gerekiyor. Bu konular doğru anlatılmalı" dedi.
Öte taraftan başvuruların gecikmesine neden olan bir diğer unsurun ise rayiç bedellerinin geç açıklanması olduğunu ifade eden Aşa şunları kaydetti: "Rayiç bedeller bazı yerlerde sürenin bitimine 3 ay kala açıklandı. Dolayısıyla vatandaş ne ödeyeceğini ve nasıl ödeyeceğini bilmedi. Bu nedenle uzatma 3 yerine 6 ay çıkarılmalı. Çünkü şu anda ki sonuçtan ne halk ne de devlet memnun. Ancak süreç içerisinde gerekli olan yapılırsa devlet beklediği geliri alacaktır." Tapulu arazilerin yanlışlıkla 2B arazileri içinde yer almasına da değinen Aşa şöyle konuştu:"Muhtemelen tapulu araziler öncelikle eylem ormanı denilen daha sonra yeniden orman alanında dönüştürülen alanlar içindeydi. Ancak bunlar yeniden orman alanında dönüştürülmediği için 2B arazileri içinde kalmış alanlar olabilir.
Dünya
Yorum Yaz