Yabancıya konut satışı erkene alındı!
Yabancılara mülk satışı serbest bırakan düzenleme yasalaşırken, son dakika düzenlemesiyle satış da erkene alındı. Yasayla birlikte Türk gayrimenkullerini pazarlamak isteyen firmalar da harekete geçti
Yabancılara mülk satışı serbest bırakan düzenleme yasalaşırken, son dakika düzenlemesiyle satış da erkene alındı. Yasayla birlikte Türk gayrimenkullerini pazarlamak isteyen firmalar da harekete geçti
Yabancılara mülk satışında mütekabiliyet (karşılıklılık) şartını kaldıran Tapu Kanunu'nda değişiklik öngören kanun tasarısı, önceki gün TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Buna göre, ülke menfaatlerinin gerektirdiği hallerde, Bakanlar Kurulu'nca belirlenen ülkelerin vatandaşı olan yabancı kişiler, Türkiye'de taşınmaz edinebilecek. Görüşmelerde, Ak Parti'nin yabancı uyruklu gerçek kişilerin, mal edinim işlemlerine, "kanunun yürürlüğe girmesiyle başlamasına" yönelik önergesi kabul edildi. Böylece, daha önce kanunun yayım tarihinden 6 ay sonra başlayacak olan mal satışı, kanunun yürürlüğe girmesiyle başlayacak. Yasayla birlikte daha başkalarının üzerine konut satın alan yabancıların bu konutları kendi üzerlerine alması da bekleniyor.
Yüzde 10 düzeltmesi
Tasarının 1. maddesi önceki gün Genel Kurul'da "tekriri müzakere" ile yeniden görüşüldü. Yabancıların bir ilçenin en fazla yüzde 10'unu satın alabilmesini öngören düzenleme, "Bazı ilçelerin yerleşim yerinin yüzde 10 olduğu, bu durumda ilçenin dağ ve gölleri dışında kullanılabilir tüm alanının satılabileceğine" ilişkin itirazlar üzerinde düzeltme yapıldı.
Ak Parti'nin verdiği önerge ile yabancıların satın alabileceği yer, "özel mülkiyete konu" bir ilçenin yüzölçümünün yüzde 10'unu geçemeyecek. Yani yüzde 10 hesabı yapılırken dağ, orman ve göl gibi kullanılmayan alanlar dahil edilmeyecek. Yasaya göre yabancı gerçek kişilerin mevcut durumda edinebilecekleri 2,5 hektarlık alan 30 hektara yükseltilecek. Bakanlar Kurulu bu miktarı iki katı artırabilecek. Mevcut Tapu Kanunu'nda yabancıların sadece "işyeri ve konut" alabileceğine yönelik sınırlaması kaldırılacak. Böylece yabancılar Türkiye'de tarım arazisi de satın alabilecek.
Askeri bölgeler için izin şartı
* Yabancı ülkelerdeki ticaret şirketleri, ancak özel kanun hükümleri çerçevesinde taşınmaz ve sınırlı ayni hak elde edebilecek.
* Yabancılar ile yabancı ülkelerde kendi ülkelerinin kanunlarına göre kurulan ticaret şirketleri dışındakiler, Türkiye'de taşınmaz edinemeyecek ve lehlerine sınırlı ayni hak tesis edilemeyecek.
* Yabancı kişiler ve ticaret şirketleri, satın aldıkları yapısız taşınmazda geliştireceği projeyi 2 yıl içerisinde ilgili bakanlığın onayına sunacak.
* Yabancılar, yabancı ülkelerin kanunlarına göre kurulmuş tüzel kişiler, yöneticilerinin çoğu yabancı olan Türkiye'de kurulu şirketler taşınmaz alabilecek.
* Yabancı şirketlerin, Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu hükümleri saklı kalmak kaydıyla; askeri yasak bölgeler ve güvenlik bölgelerinde taşınmaz mülkiyeti edinimleri Genelkurmay Başkanlığı'nın ya da yetkilendireceği komutanlıkların, özel güvenlik bölgelerindeki taşınmaz mülkiyeti edinimleri ise taşınmazın bulunduğu yerdeki valiliğin iznine tabi olacak.
Satış hemen başlayacak
TBMM'deki görüşmelerde, Ak Parti'nin yabancı uyruklu gerçek kişilerin, mal edinim işlemlerine "kanunun yürürlüğe girmesiyle başlamasına" yönelik önergesi kabul edildi. Böylece, daha önce kanunun yayım tarihinden 6 ay sonra başlayacak olan mal satışı, kanunun yürürlüğe girmesiyle başlayacak.
Konut pazarı büyüdü
Yabancıya satışın önünü açılmasıyla birlikte Türk gayrimenkullerinin hitap ettiği pazar da önemli ölçüde genişledi. Orta Asya Türk cumhuriyetleri, Rusya, komşu ülkeler ve Körfez ülkeleri vatandaşlarına Türkiye'den gayrimenkul alabilmelerinin yolu açıldı.
İlk hamle İngiltere'den
Yabancıya satış yasasının çıkmasıyla birlikte beklenen hareket de başladı. Türkiye'deki gayrimenkulleri farklı ülkelerde pazarlamak isteyenler çalışmalara geçerken İngiliz kökenli Spot Blue firması Türk gayrimenkullerini 25 ülkede pazarlamak için girişimlere başladı.
Diğer taraftan ise elindeki gayrimenkulleri diğer ülkelere satmayı planlayan Türk firmaları da ya acenteler ya da kendi ofislerini kurarak satış işlemlerine başlayacak.
7 ülkede 9 satış ofisi açtı
Bu arada Türk firması InvestPro GmbH, yurt dışı konut satış ofislerini açtı. Bu kapsamda Türkiye'deki birçok markalı konut projesiyle anlaşıp yurtdışında satışlarına başlayan InvestPro GmbH, şubeleşme çalışmasını tamamlamış oldu. InvestPro GmbH Almanya'nın Frankfurt, Dortmund ve Berlin şehirlerinde, İsviçre Zürich'te, Avusturya Viyana'da, Azerbaycan Bakü'de, Rusya Moskova'da, Tunus'ta ve Suudi Arabistan'ın Cidde şehrinde satış ofislerini açtı.
Yavuz Karaman/Milliyet
Yorum Yaz