9. AVM Yatırımları Konferansı başladı
Alışveriş Merkezi ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Yönetim Kurulu Başkanı Hulusi Belgü, 9. AVM Yatırımları Konferansı'nda önemli açıklamalarda bulundu
Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği'nin (AYD) AVM yatırımcıları, yöneticileri, perakendeciler ve sektöre destek veren firmaları bir araya getirmeyi amaçladığı 9. AVM Yatırımları Konferansı başladı.
T.C. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci; “Perakende, sürdürülebilir ticaret ve ekonomik kalkınma için en önemli sektörlerden birini oluşturuyor. Perakende sektöründe 2015 sonu itibari ile yaklaşık 700 bin işletme bulunuyor ve bu rakam tüm işletmelerin % 26'sını temsil ediyor. Perakende sektörü ve AVM'ler iç içe ayrılmaz bir parça halindeler. AVM'ler ve perakendecileri aile olarak kabul etmek lazım. Bu ailenin bir ferdinin ayağının tökezlemesinin diğer aile bireylerini de etkilediğini en iyi AVM yatırımcıları bilir. Biz ne perakende sektörünü ne AVM'leri ne de diğer esnafı ihmal edeceğiz. Bizde alışveriş kültürü çok eskidir. Kapalı Çarşı, Mısır Çarşısı dünyanın ilk alışveriş merkezleridir. AVM'ler Batı'dan gelmedi, bizim kültürümüzde hep vardı” şeklinde konuştu.
Tüfenkci: “AVM'ler kayıt dışını önüne geçiyor, vergi kayıplarını önlüyor, kayıtlı istihdamla işçi sağlığı ve güvenliğini temin ederek ekonomimize katkı sağlıyor”
Bakan Tüfenkci konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bugün alışveriş merkezlerinde büyük mağazalar, ticaret hacminin artması, kayıt dışılığın önüne geçilmesi, vergi kayıplarının önlenmesi, kayıtlı istihdamla işçi sağlığı ve güvenliğinin temin edilmesi gibi konularda ekonomimize önemli katkılar sağlamaktadır. Önümüzdeki dönemde de alışveriş merkezlerinin önemi artarak devam edecektir. İnsanların alışveriş etme biçimlerinin değişmesiyle birlikte perakende sektöründe de yeni gelişmeler yaşanacaktır. Gelecekte belki AVM'lerde değişiklik olacak, ihtisas AVM'leri, sosyal yaşam alanlarını zenginleştiren AVM'ler dikkat çekecektir.”
“Türkiye'de hala AVM yatırımı konusunda yeni fırsatlar var”
Tüfenkci: “Türkiye'de alışveriş merkezleri konusunda Avrupa ve diğer gelişmekte olan ve gelişmiş ülkelere baktığımızda hala kiralanabilir alanlar olması gerektiğini ve bu sektörde boşluklar olduğunu görebiliriz. Evet İstanbul'da, Ankara'da, Denizli'de bazı bölgelerde doygunluk olsa da diğer kentlerimizde yeni fırsatlar var. Türkiye kendine güvenen, bu coğrafyaya güvenen hiçbir yatırımcıyı mahcup etmedi. Türkiye'ye gelmek isteyen birçok yatırımcıyı Türkiye'de ağırlamış olacağız. AVM'ler bulundukları bölgenin kentleşmesine ve istihdama katkısı büyük, mağazalarda çalışanlarla beraber temizlikten güvenliğe istihdam yaratmaktadır" şeklinde konuştu.
“AVM'ler Esnafı bitirmiyor”
Konuşmasına esnaflarla ilgili açıklama yapan Tüfenkci: “AVM'ler esnafı bitirmiyor. Esnafı farklı anlamda sektörel analizlerle değişen dünyaya ve değişen ticaret şekline bizlerin adapte etmesi lazım. AVM'ler kendini yeniliyor. Esnafımızı da bu anlamda geliştirecek projeleri tek tek hayata geçiriyoruz. Asla esnafın alternatifi AVM demiyoruz. Biz esnafı büyütüp tüccar yapıp AVM'lerde yer almasını istiyoruz" dedi.
Konferansta konuşan Belgü, AYD bünyesindeki 124 AVM'nin 53,5 milyar dolarlık yatırımı bulunduğunu aktararak, Türkiye'ye gelen yabancı sermaye yatırımının yüzde 10'unun AVM'lerle girdiğini söyledi.
AVM'lerde yılda 100 milyar TL'lik alışveriş yapıldığını dile getiren Belgü, ciroların 2017'de 110 milyar TL'ye 2023'te ise 200 milyar TL'ye çıkacağı öngörüsünde bulundu.
Belgü, AVM sayılarına bakıldığında 2023'te 475 bine, kiralanabilir alanın ise 15 milyon metrekareye ulaşmasını beklediklerini belirterek, "Sektörü daha ileriye taşımak için yapılabileceklerimizi konuşmak, problemlere kalıcı çözümler getirmek ve dünyada perakende sektörünün trendlerini değerlendirerek yol haritamızı çıkartmak için buradayız." şeklinde konuştu.
Ülke olarak geçen yıl ekonomik, siyasi ve sosyolojik olarak zor günler geçirildiğini aktaran Belgü, tüm sektörler gibi perakende sektörünün de bu zor şartlardan nasibini aldığını anlattı.
Belgü, zamanın birlik ve kenetlenme zamanı olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Şimdi her zamankinden daha çok birlikte hareket etme zamanıdır. Devlet, perakendeci ve AVM yatırımcısı el ele vermelidir. Bu zor günlerde kim ayrılık çıkarırsa sorumluluğu da üzerine almayı göze almış demektir. Sektörümüzün geleceği için her türlü iş birliği ve çözüm arayışına varız. Birlik ve beraberlik içinde elimizi taşın altına koymaya gönüllüyüz. Bu doğrultuda tüm paydaşların ortak paydasını gözeterek çözüm önerilerimizle geldik. Bunlardan biri; AVM yatırımları yapılırken, yatırımcının ciddi miktarda KDV alacağı birikiyor. Devletimiz bize yardımcı olabilirse bu gelirden elde ettiğimizi perakendeciyle paylaşmaya hazırız."
"Tek problemimiz döviz kurları değil"
Hulusi Belgü, perakendecilerin ödediği kiraların KDV miktarlarının tekrar gözden geçirilmesinin herkes için faydalı olacağına dikkati çekerek "Ortak giderler konusuyla ilgili hem perakendeci hem de AVM yatırımcısını memnun edecek şekilde bir orta yol bulunacağına inanıyoruz. Doğru olduğuna inandığımız ve tüm dünyada uygulanan sistemin şimdiki yönetmelikle yer değiştirmesi gerektiğine inanıyoruz." diye konuştu.
Belgü, AVM'lerin banka kredisiyle yapıldığını anımsatarak, bankaların perakende yatırımcılarıyla ayrılmaz bir bütün olduğunu anlattı.
Avro ve dolar kullanmak yerine olanaklar el verdiği takdirde TL ödemeyi arzu ettiklerine ancak bunun tek bacağının kendileri olmadığına işaret eden Belgü, "Ticari gayrimenkul ve konut kiralarının aynı kanunda aynı şekilde olmaması gerektiğini düşünüyoruz." dedi.
Belgü, son dönemde döviz kurlarında ciddi bir artış olduğuna değinerek, "Bunun zamanla, istikrarla normal seviyelerine düşeceğine inanıyorum. 10 senelik grafik yaptık. Dövizle kiralama yapan perakendeci TEFE-TÜFE karşısında son bir yıla kadar her zaman kârlı olmuş. Asgari ücret ciddi bir yük oluşturuyor. Tek problemimiz döviz kurları değil. Ciroların artması için elimizden geleni yapmalıyız." diyerek sözlerini tamamladı.
Yorum Yaz