maritbet girişmaritbet
Alışveriş merkezleri enflasyonu problem oldu

Alışveriş merkezleri enflasyonu problem oldu

Bazı büyük Türk kentlerinde alışveriş merkezleri fazlalığının bir problem haline geldiği kaydedilirken, metre kare olarak bin kişiye düşen alışveriş merkezi alanının, Fransa’da 250 iken Ankara Çankaya İlçesinde 440’ı bulduğuna dikkat çekildi

 

 

Wall Street Journal, Türk ekonomisine ilişkin iyimserliğin, alışveriş merkezleri dahil, emlak sektörünün istikrarlaşmasına katkıda bulunduğunu belirtti. Ancak bazı büyük Türk kentlerinde alışveriş merkezleri fazlalığının bir problem haline geldiği kaydedilirken, metre kare olarak bin kişiye düşen alışveriş merkezi alanının, Fransa'da 250 iken Ankara Çankaya İlçesinde 440'ı bulduğuna dikkat çekildi.
 
Türk ekonomisine ilişkin iyimserliğin, alışveriş merkezleri dahil, emlak sektörünün istikrarlaşmasına katkıda bulunduğunu ancak bazı büyük Türk kentlerinde alışveriş merkezleri fazlalığının bir problem haline geldiği belirtildi.
ABD'nin en çok satan gazetesi Wall Street Journal, Avrupa'nın en büyük alışveriş merkezi şirketi Hollandalı Corio NV'nin, Türkiye'de büyüme stratejisinde, "kültürel engeller"in nedeniyle uğradığı hayal kırıklığına ağırlık verdiği geniş haberinde Türkiye'deki alışveriş merkezlerinin çoğalması sonucunda karşılaşılan sorunlara da değindi.

Corio'nun Türkiye'deki "hayal kırıklığı"
Bursa'da Anatolium alışveriş merkezi olan Corio'nun, bu yılın sonuna kadar Türkiye'de 600 milyon Euro'luk yatırım yapacağına dikkat çekilirken Londra'daki danışmanlık şirketi Green Street Advisors Genel Müdürü John Lutzius'un Corio ile ilgili "Türkiye'de zorluklarla karşıladı ve orada çok dikkatli olacaklarını sanıyorum" değerlendirmesini de aktarıldı.

Hollanda, Fransa, İtalya, Almanya, İspanya ve Türkiye'de alış veriş merkezlerine sahip olan veya işleten Corio'nun 7 milyar Euro'luk bir portföyü olduğuna işaret eden gazete, Corio'nun beş Türk merkezinde payı bulunduğunu, altıncı bir merkezi açacağı, yedincisinin de yapımını sürdürdüğüne kaydetti.

Şimdiye kadar İstanbul ve Ankara'nın dışındaki kentlere odaklanan Corio'nun Türkiye'deki alışveriş merkezlerindeki kiraların kriz öncesine göre yüzde 20 gerilediği, bundan böyle yatırımlarını İstanbul gibi büyük kentlerine yönelteceği ifade edildi.
Lutzius, Corio'nun sorunlarının bir kısmının, Türk emlak piyasasından yapısal problemlerinden kaynaklandığını savunurken alış veriş merkezlerinin fazlalığının da bazı büyük kentlerinde yarattığı sıkıntıya da dikkat çekti.
 
 
Green Street'in araştırmalarına göre, Türkiye genelinde bin kişiye düşen alışveriş merkezi alanı, 80 metre kare iken, bazı büyük kentlerde büyük bir yoğunluk yaşanıyor. Bunun bir örneği olarak da metre kare olarak Fransa'da 250 olan, bin kişiye düşen alışveriş merkezi alanının, İstanbul'da 117'ye, Ankara Çankaya İlçesinde ise 440'a çıkması gösteriliyor.
Öte yandan, Wall Street Journal, başka piyasalarla kıyasla Türk ekonomisinin, krizden daha çabuk toparlandığı işaretlerinin bulunduğunu belirtirken de 2010 büyüme tahminlerin çoğunun yüzde 6'yı aştığına dikkat çekti.
 
"Türk ekonomisine ilişkin iyimserlik, emlak sektörünün istikrarlaşmasına yardımcı oluyor gibi görünüyor" diye gazete, Jones Lang LaSalle'yi kaynak göstererek bazı önde gelen alışveriş merkezlerindeki kiraların metrekaresinin, kriz döneminde 90 Euro'dan 75 Euro'ya düştükten sonra istikrarlaşmakta olduğunu kaydetti.

 
  • Etiketler:

Yorum Yaz