maritbet girişmaritbet
Alışveriş merkezleri veresiye kültürünü yok etti!

Alışveriş merkezleri veresiye kültürünü yok etti!

AESOB tarafından esnaf ve müşteri ilişkilerine yönelik 3 bin 479 kişinin katılımıyla yapılan ankette AVM'lerin veresiye kültürünü yok ettiği ortaya çıktı

Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği (AESOB) tarafından yürütülen "Ahiliği Çağdaş Sosyal ve Ekonomik Yönden Güncelleme Eğitimi Projesi" kapsamında yapılan ankette, alışveriş merkezlerinin (AVM) veresiye kültürünü yok ettiği ortaya çıktı. 

AESOB Başkanı Abdullah Sevimçok, düzenlediği basın toplantısında, 13 Aralık 2012 tarihinde esnafta ahilik bilincini geliştirmek amacıyla "Ahiliği Çağdaş Sosyal ve Ekonomik Yönden Güncelleme Eğitimi Projesi" kapsamında esnaf-müşteri memnuniyetine yönelik 10 sorudan oluşan anket çalışması yaptıklarını anlattı.

Ankete, Antalya ve ilçelerinden 3 bin 479 kişinin katıldığını belirten Sevimçok, vatandaşlara alışveriş sırasında esnafın ilgisi, güveni, sattığı ürünü ile ilgili sorunları giderip gidermediği, ürünlerinde etiket kullanıp kullanmadığı ve ihtiyaca cevap veren esnaf olup olmadığının sorulduğunu kaydetti.

Özellikle etiket ve ihtiyaca cevap veren esnaf sorularına verilen cevapların kendilerini memnun etmediğini vurgulayan Sevimçok, "(Alışveriş yaparken ürünler üzerindeki fiyat etiketlendirilmelerini yeterli buluyor musunuz?) sorusuna ankete katılanların yüzde 65'i, yeterli bulmadığı cevabını veriyor. İlçeleri irdelediğimizde ise en fazla oran Kemer'de. Kemer'de ankete katılan vatandaşların yüzde 76'sı fiyat etiketlendirmelerini yeterli bulmuyor" dedi.

Sevimçok, ankete katılanların yüzde 61'inin kentteki esnaf sayısını yeterli bulmadığını belirttiğine de değindi. Bu oranın önemine işaret eden Sevimçok, şöyle konuştu:

"Antalya'da insanlarla birebir ticaret yapan yaklaşık 200 bin insan var. 2 milyon nüfuslu kentin yüzde 10'u ticaret yapıyor. Küçümsenecek bir rakam değil. Ankete göre esnaf enflasyonunun yaşandığı Antalya'da maalesef ihtiyaca cevap verecek esnaf sayısı yeterli bulunmuyor. Bu da belli sektörlerde yığılma olduğu ve esnafın, halkın ne istediğini bilmediğini gösteriyor."

Anket soruları ve sonuçları

Proje Koordinatörü Prof. Dr. Duran Canatan, ankete katılanlara yöneltilen, "Alışverişe çıktığınızda esnafın ilgisinden memnun musunuz?" sorusuna müşterilerin yüzde 79'unun "Evet" yanıtını verdiğini kaydetti. Canatan, "Alışveriş yaparken esnaf sizi güler yüzle karşılıyor mu?" sorusuna da aynı oranla "Evet" yanıtı aldıklarını söyledi. 

"Alışveriş yaparken esnaf size güveniyor mu?" sorusuna yüzde 69 oranında "Evet" dendiğini söyleyen Canatan, Elmalı ve Korkuteli ilçelerinde bu oranın yüzde 80'in üzerinde olduğunun altını çizdi. "Alışveriş yaparken esnaf kendisinde bulunmayan ürünü başka dükkandan almasını öneriyor mu?" sorusuna ise yüzde 63'lük bir oranın "Hayır" yanıtını verdiğini dile getiren Canatan, merkez ve ilçelerde bu oranın aynı olduğunu, hatta Elmalı ilçesinde bu oranın yüzde 93'e kadar çıktığını vurguladı.

Canatan, "Alışveriş yaptıktan sonra aldığınız malın bozuk veya kalitesiz olduğunu gördüğünüzde esnaf sattığı ürünü değiştiriyor mu?" sorusuna yüzde 65 oranında "Evet" yanıtı verildiğini, bunun da sevindirici olduğunu bildirdi. Ankette alışverişteki pazarlık konusunu da irdelediklerini anlatan Canatan, ankete katılanların yüzde 71'inin pazarlık yaptığını söylediğini belirtti.

Fiyat etiketlemeleri konusunda yüzde 35 oranında "Yetersiz" yanıtı aldıklarını ifade eden Canatan, yüzde 61'lik kesimin de cadde ve sokaklarda ihtiyaca cevap verecek sayıda esnaf olmadığından yakındığını bildirdi.

"Veresiye kültürü kalmadı"

Ankette son olarak, "Esnaftan veresiye alışveriş yapabiliyor musunuz?" sorusunu sorduklarını anlatan Canatan, şöyle konuştu:

"Bu soruya il genelinde yüzde 24'lük kesim 'Evet' yanıtını verdi. Yüzde 76'lık kesim ise 'Hayır' dedi. Manavgat ve Alanya'da 'Hayır' diyenlerin oranı yüzde 91, Kemer'de yüzde 95. Yüzde 95'lik kesimin veresiye alışveriş yapamadığını belirtmesi ve özellikle alışveriş merkezlerinin ülkemizi sarması, veresiye kültürünün yok olduğunu gösteriyor. Alışveriş merkezlerinde 'Yanımda param yok, yarın getireyim' deme şansınız yok. Ülkemizde de her yeri alışveriş merkezleri sarmış durumda. Üzücü bir durum."

Hatice Özdemir-Tuncer Çetinkaya/AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Alışveriş merkezleri veresiye kültürünü yok etti!
  • 07.06.2013 14:59

Alışveriş merkezleri veresiye kültürünü yok etti!

AESOB tarafından esnaf ve müşteri ilişkilerine yönelik 3 bin 479 kişinin katılım ...