AVM ve havalimanlarına "yeşil" statü!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk, Sıfır Atık Projesi ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk, Sıfır Atık Projesi'ni yaygınlaştırmak için bir sistem geliştirdiklerini, belirlenen şartları yerine getiren AVM ve havalimanlarına bu kapsamda "yeşil" statüsü vereceklerini belirterek, yaklaşık bir ay içinde AVM'lerden projeyi uygulamaya koymalarını isteyeceklerini söyledi.
Öztürk, yaptığı açıklamada, yeni başlattıkları "Sıfır Atık Projesi"nin birçok kurum ve kuruluş tarafından uygulanmaya başladığını söyledi.
Projeyi tüm kurumlara yaygınlaştırmak istediklerini aktaran Öztürk, bu kapsamda alışveriş merkezleri ve havalimanlarında da çalışma yürüttüklerini ifade etti.
Öztürk, bakanlıklarından şu anda atık çıkmadığını belirterek, "Her türlü maddeyi geri kazanıyoruz. Atıklar başka sektörlerde hammadde olarak kullanılıyor. Suyun, toprağın ve havanın kirletilmesi de önlenmiş oluyor. Sera gazı ve karbondioksit salınımı azaltılıyor." diye konuştu.
AVM'lerden çıkan değerlendirilebilen atıkların kaynaktan toplanması ve başka bir sektörde hammadde olarak kullanılmasını sağlayacaklarını anlatan Öztürk, şöyle devam etti:
"Sıfır Atık Projesi'ni yaygınlaştırmak için bir sistem geliştiriyoruz. Belirlenen şartları yerine getiren AVM ve havalimanlarına bu kapsamda 'yeşil' statüsü vereceğiz. Yaklaşık bir ay içerisinde AVM'lere 'Siz de bu projeyi devreye sokun' diyeceğiz. Arkadaşlarımız şu anda çalışıyor. Yaklaşık bir ay içerisinde AVM yönetimlerini Ankara'ya çağıracağız çünkü AVM'lerde ciddi anlamda ambalaj atıkları çıkıyor. Yemekhaneler ve fast food'lar var. Buralarda ciddi şekilde kızartma yağları kullanılıyor. Onların da ayrı toplanması sağlanacak ve biodizel üretimi yapılacak."
Öztürk, vatandaşların da istediği takdirde atıklarını kolay erişilebilir olması dolayısıyla AVM'lere getirebileceğini aktardı.
"AB ülkeleri arasında orta sıralarda yer alıyoruz"
Türkiye'de her yıl yaklaşık 10 milyar liralık geri dönüşüm ekonomisi oluştuğuna dikkati çeken Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yalnızca ambalajla ilgili değil, diğer sektörlerde de yani demir çelik, hayvan gübresi, kompos üretimi de dahil bunların hepsini hesapladığımızda ortaya ciddi bir ekonomik veri çıkıyor. Ana hedefimiz, Avrupa Birliği direktifleri çerçevesinde biyobozunur dediğimiz yemek, sebze, park ve bahçe atıklarının çöp alanına gitmesini, çevreye zarar vermesini engellemektir. Bu noktada da AB ülkeleri arasında orta sıralarda yer alıyoruz."
Öztürk, geri kazanılabilir atıkların oranını 2023'e kadar yüzde 13'ten yüzde 35'e çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.
Plastik torba kullanımı 2019'da ücretli
Plastik torba kullanımının 2019'da ücretli hale getirileceğini anımsatan Öztürk, "Yasak değil, paralı olacak. Onun için pazara ve markete giderken arabanıza veya çantamıza üç tane bez torba koyarak çevreye zarar vermeyelim. Plastik torbalar ekolojik dengeyi bozarak denizlerdeki canlı organizmaları ciddi anlamda tehdit ediyor. O yüzden plastik torbaların paralı hale getirilmesini sağlayacağız." ifadelerini kullandı.
Yorum Yaz