Esnafa AVM koruması
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, küçük esnafı büyük şirketlere karşı korumaya hazırlanıyor
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, küçük esnafı büyük şirketlere karşı korumaya hazırlanıyor. Yeni düzenlemeyle küçük esnaf birleşerek AVM dışında alternatif yaratacak
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, "küçük esnaf ölmesin, birleşerek büyüsün" diyerek, küçük esnafı büyük şirketler karşısında koruma altına almaya hazırlanıyor. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın "Düzenlemeye ihtiyaç var. Bu düzenleme hem tarafları rahatsız etmeyecek hem her kesimin hak ve hukukunu koruyacak nitelikte olacak" diyerek duyurduğu Alışveriş Merkezi (AVM) Yasası'nın son şekline SABAH ulaştı. Yeni Hal Kanunu ve Rekabet Kurulu'nun yaptığı "Türkiye Hızlı Tüketim Ürünleri Perakendeciliği Sektör İncelemesi" raporu ışığında, küçük esnafın perakende sektöründe yaşadığı mağduriyetleri tespit eden Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, sektördeki sorunları çözmeyi hedefliyor. Yeni yasa ile küçük esnafın, büyük süpermarket ve alışveriş merkezleri karşısında oluşan haksız rekabete karşı korunması ve eşit şartlara kavuşması amaçlanıyor.
BİRLEŞEN ESNAFA TEŞVİK
Yasa iki temel soruna çözüm getirecek. Anadolu'da büyük firmalara tedarik sağlayan küçük esnafın vadeler ve ekstra çıkan masraflar nedeniyle batma noktasına geldiğini tespit eden bakanlık, organize satış ve alacak vadeleri konusunda piyasayı büyüklerin belirlemesinin önüne geçecek. Küçük esnafın birleşerek organize şirketler kurması için çeşitli teşvik mekanizmaları işletilecek. Bakanlık, perakendeciliğin sadece AVM'ler ile yapılmayacağını, birleşmelerle alternatif satış alanları yaratılabileceğini küçük esnafa anlatacak.
MASRAFLAR TEDARİKÇİNİN BELİNİ BÜKÜYOR
Rekabet Kurulu tarafından, tedarikçilerle yapılan görüşmelerde zincir marketlerin, tedarikçilerden istediği listeleme, raf, teşhir alanı, insert ve elektrik bedelleri ile tüketicilere yönelik promosyonlara katılma, eleman talebi, bedelsiz/tadımlık ürün, mağaza açılış bedeli, yıldönümü bedeli gibi uygulamaların küçük esnafa büyük maliyetler getirdiği ve borçlanmaların en büyük sebebi olduğu belirtildi.
Sabah
Yorum Yaz