Hepsiburada AVM’lerle yarışa girdi!
Elektronik ticaret pazarının önde gelen oyuncularından hepsiburada.com dev AVM'lerle yarışıyor
Elektronik ticaret pazarının önde gelen oyuncularından hepsiburada.com dev AVM'lerle yarışıyor. Hepsiburada.com Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner, 1999'da 60 metrekarelik bir ofiste kurulan sitenin şimdilerde 1 milyar liralık iş hacmine ulaştığını söyledi. Boyner, 2015 hedeflerinin ise 2,5 milyar TL olduğunu belirtti.
İnternetten alışveriş sitesi hepsiburada.com'un aylık ziyaretçi sayısı 15,5 milyona dayandı. 10 milyon kayıtlı üyesi bulunan siteyi Türkiye'nin en büyük AVM'si olarak tanımlayan hepsiburada.com'un Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner, "Türkiye'nin en popüler AVM'si İstanbul İstinye Park'a ayda 1,6 milyon ziyaretçi gelirken bizim ziyaretçi sayımız 15,5 milyona ulaştı. Biz şu an e-ticaretin en büyük şirketiyiz. Önümüzdeki yıllarda da payımızı artırmak istiyoruz. 2015 yılında 2,5 milyar dolar cirolu bir şirket olmak istiyoruz." dedi. Gazetelerin ekonomi editörleriyle bir araya gelen Boyner, Türkiye'de e-ticaretin 20 milyar TL'lik bir büyüklüğe ulaştığını, bunun içinde e-devletin de olduğunu, perakendenin payının ise 4 milyar TL seviyesine ulaştığını ifade etti. Toplam perakende satışlarının 400 milyar TL olduğu göz önüne alındığında e-ticaret yoluyla perakende satışların yüzde 1 seviyesinde olduğunu söyleyen Hanzade Boyner, "Bu oran Avrupa'da yüzde 4'ler, ABD'de ise yüzde 7-8'ler seviyesinde. Öyle tahmin ediyorum ki 5 sene içinde Türkiye'de de en az yüzde 4'ler seviyesine gelebilir." diye konuştu.
Çekmeköy'de büyük bir lojistik merkezi kurduklarını, 250 bin ürün stoku bulunduğunu belirten Boyner, şöyle devam etti: "Her ay 600 bin siparişe cevap veriyoruz. 6 bin araç depo girişi var. Sitemizde, 30 farklı kategoride 360 bin ürün var. Bu açıdan bakılınca Avrupa'nın 18'inci büyük internet alışveriş sitesi. Türkiye'nin en çok müşterisi olan internet sitesi." Toplantıda verilen bilgilere göre Türkiye'de satılan navigasyon cihazlarının yüzde 14'ü, mama sandalyelerinin yüzde 10'u, koşu bantlarının yüzde 15'i, cep telefonlarının yüzde 9'u hepsiburada.com'da alıcısını buldu. Bilgisayar satışında teknoloji marketler de dahil genel listede 4'üncü sırada. İnternet üzerinden yakında Kahramanmaraş dondurması, Gaziantepli Koçak'ın baklavası da satılacak. Hanzade Doğan Boyner, siteyi nasıl kurduklarını ise şöyle anlattı: "1999'da iki arkadaşın kurduğu Info Shop'a ortak olduk. Mecidiyeköy'de 60 metrekare bir yerde, bir masa, bir kasa kurulmuş bir organizasyondu. Oğuz ve Kaan adında iki arkadaş bilgisayar satmak üzere kurmuşlardı. 24 saat ekran karşısında beklenir, bir sipariş geldiğinde bir koşu alınır ve müşteriye ulaştırılırdı. O günlerden bugünlere geldik. 2000 yılında adını değiştirdik. 2007 ve 2009 yılında kurucu ortaklar ayrıldı. Tamamı bizim oldu ve açık ara lider bir şirket haline geldik."
Körfez ülkelerine yatırıma hazırlanıyor
Kıbrıs, Rusya, Yunanistan, İtalya, İspanya, Haiti ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerden sipariş alan site, yakında İngilizce ve Arapça olarak bölgedeki yerli girişimcilerle boy gösterecek. Satış Geliştirme ve Bölgesel Genişleme Direktörü Mehmet Tözge, toplam satışların yüzde 3'üne yakın bir bölümünün yurtdışından gelen siparişler olduğuna dikkat çekti. Tözge, "Kıbrıs, Rusya, Yunanistan, İtalya, İspanya, Uruguay, Sri Lanka gibi ülkelerden sipariş geliyor. Onlar ağırlıklı olarak kitap, müzik albümü ve film talep ediyorlar." diye konuştu. Tözge, Körfez ülkelerine yatırım yapma düşünceleri olduğuna da işaret etti.
Zaman
Yorum Yaz