maritbet girişmaritbet
Iğdır'da alışveriş merkezi projelerine ağırlık verilecek!

Iğdır'da alışveriş merkezi projelerine ağırlık verilecek!

Iğdır Valisi Ahmet Pek, geçtiğimiz yıllarda tekstil, seracılık ve çağrı merkezleri alanında çalışmalarını yoğunlaştırdıklarını ve bu çabalarının sonucunda, özellikle tekstil ve çağrı merkezi alanında kente önemli yatırımcılar getirmeyi başardıklarını söyledi

 

Iğdır Valisi Ahmet Pek, geçtiğimiz yıllarda tekstil, seracılık ve çağrı merkezleri alanında çalışmalarını yoğunlaştırdıklarını ve bu çabalarının sonucunda, özellikle tekstil ve çağrı merkezi alanında kente önemli yatırımcılar getirmeyi başardıklarını söyledi. Vali Pek, “Bundan sonraki süreçte kanatlı hayvancılık ve alışveriş merkezi (AVM) alanında çabalarımızı yoğunlaştıracağız. Iğdır sınır ili olduğundan özellikle İranlı turistler için AVM'ye ihtiyaç duyulmaktadır” dedi. Iğdır Valisi Pek, sorularımızı yanıtladı.

İlinizin ekonomik görünümü hakkında bilgi verir misiniz? Gelişmişlik düzeyi, üretimi, istihdamı, ihracatı vb…

Iğdır, gelişmişlik sıralaması bakımından ne yazık ki istenilen düzeyde değildir. Kalkınma Bakanlığı'nın yaptığı 2011 yılı Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik sıralamasına göre Iğdır, Kars'ın ardından 69'uncu sırada yer almaktadır. Bununla birlikte Iğdır, önemli bir gelişme potansiyeline sahiptir. Doğu Anadolu'nun genelinden farklı bir görüntü arz  eden il, sulanabilir verimli ovası sayesinde, tarımsal ürünlerde bölgenin önemli bir ihtiyacını karşılamaktadır. Özellikle kayısı, elma, şeftali, kavun, karpuz, domates, salatalık, patlıcan, biber, yonca, mısır gibi ürünlerde önemli bir üretim merkezidir. Ayrıca seracılık ve örtü altı üretimi için Doğu Anadolu Bölgesi'nin en uygun yerlerinden birisidir. Tarımsal faaliyetler dışında hayvancılık ve ticaret, önemli bir gelir kapısıdır. Özellikle nakliye ve sınır ticareti, Türkiye'nin Nahçıvan, İran ve Ermenistan olmak üzere üç ülke ile sınır olan tek ili Iğdır için önemli bir faaliyet alanıdır. Bununla birlikte Nahçıvan dışında, diğer ülkelere açılan sınır kapıları kapalı durumdadır. Bu durum Iğdır'ın potansiyelini açığa çıkarmasına engel olmaktadır.

Yine de Iğdır, 2011 yılında gerçekleştirdiği 103 milyon dolar ihracatla, Doğu Anadolu'da en fazla ihracat yapan üçüncü il olmuştur. Iğdır nakliye ve coğrafi konumundaki avantajı sayesinde önemli bir ihracat üssüdür. Iğdır'dan Orta Asya'ya, İran'a ve Kafkaslara mal göndermek oldukça basit ve uygun maliyetlidir. İlde tarıma dayalı sanayi gelişme göstermektedir. Un, yem, süt ürünleri, meyve ve sebze konsantresi gibi alanlarda tesisler mevcuttur.

Bunun dışında son yıllarda organize sanayi bölgesinin tamamlanması ile birlikte diğer imalat sanayi alanlarında da önemli gelişmeler olmuştur. Bu anlamda ısı yalıtım malzemeleri, yapı kimyasalları, metal sanayi, inşaat malzemeleri, mobilya, ayakkabı imalatı, tekstil, madencilik, çelik kapı gibi alanlarda kayda değer gelişmeler bulunmaktadır. Bu süreçte Iğdır Havalimanı'nın 2012 yılı Temmuz ayında açılması, komşu ülkelerdeki Türk Malı imajının güçlü olması ve Türk Müteahhitlik hizmetlerinin Orta Asya'da gelişmesi Iğdır'a olumlu yansımaktadır. Iğdır'da işsizlik oranı yüzde 10 civarındadır. Bununla birlikte özellikle çağrı merkezleri ile birlikte eğitimli genç nüfusa yeni iş olanakları doğacaktır.  

Üretim ve istihdamın en yoğun olduğu sektörler hangileri? İlin ekonomisi için bu sektörler ne ifade ediyor?

İlde üretim ve istihdamın en yoğun olduğu sektör tarım sektörüdür. Tarım dışında nakliye sektörü gelmektedir. Tarım, il için oldukça önemlidir. Verimli sulanabilir mikro iklime sahip bir ovada turunçgiller dışında her türlü ürünü yetiştirmek mümkündür. Buna pamuk da dâhildir. Nakliye de Iğdır için önemli bir istihdam alanıdır. İlde bulunan yaklaşık 3 bin TIR, Türkiye'nin Orta Asya, İran ve Kafkaslara olan yükünü çekmektedir. Ancak Kars-Iğdır-Nahçıvan-İran-Türkmenistan/Pakistan demiryolu projesinin hayata geçmesi ile birlikte kara taşımacılığının yeni sisteme ayak uydurması gerekebilir.

Kentte bulunan OSB hakkında bilgi verir misiniz? Kent ekonomisine katkısı nedir? En çok hangi sektörden firma bulunuyor. Yeni yatırımlar söz konusu mu?

Iğdır şehir merkezine 24 km, Iğdır Havalimanına 12 km mesafede, Kars yolu üzerinde Iğdır Organize Sanayi Bölgesi bulunmaktadır. 2010 yılında altyapısı tamamlanan OSB'nin iki yıllık bir geçmişi vardır. OSB, iki etaptan oluşmaktadır. İlk etap 22 parselden oluşmakta olup, şu an için 11 işletme tesisini tamamlamış, ikisi inşaat halinde, kalan dokuz parselin tahsisi ise yapılmıştır. 11 tesisin yedisi faal olarak çalışmakta olup yaklaşık 150 kişilik bir istihdam sağlanmıştır. İkinci etap ise 83 parselden oluşmakta olup, birinci etabın dolmasının ardından altyapısı yapılacaktır. OSB'de gıda ve inşaat malzemeleri üretiminin ağırlıkta olduğu söylenebilir. Yeni yatırım alanları olarak tekstil, mobilya, ayakkabı, süt ürünleri gibi alanlar ön plana çıkmaktadır. Özellikle ilin teşvikte 6'ncı Bölgede yer alması sonucunda bir hareketlenme olmuştur.

İliniz hangi sektörler açısından potansiyel yatırım avantajı taşıyor? Yatırım için kentin avantajı nedir?

Aslında Iğdır'da pazarını ve hammaddesini temin ettikten sonra her türlü üretimi yapmak mümkün. Bunun örneğini metal çöp konteynerinde görmekteyiz. Iğdır'da demir çelik sektörü ile ilgili hiçbir üretim olmamasına rağmen, metal çöp konteynerleri üretilmekte ve ihraç edilmektedir. Firma metal ihtiyacını Gebze'den karşılamakta, Iğdır'da üretim yaparak bunu satabilmektedir. Iğdır'ın avantajları, Orta Asya, Kafkasya ve İran'a yakın olması, kara nakliyesinde tartışmasız üstünlüğünün bulunması, altyapısı tamamlanmış bir OSB'sinin bulunması, ilden Kars-Iğdır-Nahçıvan-İran-Türkmenistan demiryolunun geçecek olması ve OSB'de bir yükleme-boşaltma istasyonunun kurulacak olması, uzun vadede Erivan'a 38 km mesafede olması nedeniyle Ermenistan ile büyük bir ticaret potansiyeli barındırması, uygun iklimi sayesinde ısınma giderlerinin düşük imalat ve inşaat süresinin uzun olması, kentin nüfusunun komşu illerin aksine artması olarak sayılabilir.

Yeni yatırım çekebilmek adına ilde nasıl faaliyetler gösteriliyor?

Öncelikle hedef yatırım olarak belirlenen sektörlerle ilgili basit tanıtıcı sektör raporları hazırlanır. Bu raporlara Iğdır'ın avantajları dahil edilir. Bu avantajlar arasında 6'ncı Teşvik Bölgesi'nde yer alması özellikle vurgulanır. Bunun yanı sıra Serhat Kalkınma Ajansı ve diğer kurumların (KOSGEB, İŞKUR, Kırsal Kalkınma vb.) destekleri de raporda kısaca yer alır. Hazırlana raporlar o sektörlerle ilgili fuar, kongre, panel gibi ortamlarda yatırımcılara sunulur. Bazen bizzat yatırımcılara gidilerek tanıtım yapılır. 2011 ve 2012 yıllarında Iğdır Yatırım Destek Ofisi aracılığıyla tekstil, seracılık ve çağrı merkezleri alanında çalışmalarımızı yoğunlaştırmıştık. Bu çabaların sonucunu da elbette ki aldık. Özellikle tekstil ve çağrı merkezi alanında ilimize önemli yatırımcılarımızı getirmeyi başardık. Bundan sonraki süreçte kanatlı hayvancılık ve alışveriş merkezi (AVM) alanında çabalarımızı yoğunlaştıracağız. Iğdır sınır ili olduğundan özellikle İranlı turistler için AVM'ye ihtiyaç duyulmaktadır. Bunun dışında ilin önde gelen işadamlarını bilgilendirme faaliyetleri de yürütülmektedir. Bu kapsamda yeni yatırıma ikna etme, mevcut yatırımlarını geliştirme gibi konularda gerekli destekler verilmektedir.

İlinizin 2023 projeksiyonu nedir? Belirlenen hedefler neler?

İlimiz 2023 vizyonuna ihracat ile katkıda bulunacaktır. Iğdır sınır kapılarının açılması ve altyapısının tamamlanması ile birlikte barındırdığı potansiyeli ortaya çıkaracak ve Doğu Anadolu'nun Gaziantep'i olacaktır. 2023 vizyonu kapsamında demiryolu yatırımı, yeni modern sınır kapıları, altyapısı tamamlanmış bir OSB, kentsel dönüşümü gerçekleştirmiş bir kent ve ovasını yerinde değerlendirebilmiş bir il tasavvur edilmektedir. Tüm bunların amacı Iğdır'ı bölgesinin önemli bir ihracat ve lojistik üssü haline getirmektedir.

Yeni teşvik sistemi ile beraber kentin öne çıkan avantajları neler? En çok hangi sektörlerden yatırım bekleniyor, öngörüler nedir?

Yeni teşvik sisteminde Iğdır'ın 6'ncı Bölgede yer alması oldukça önemlidir. Zira en fazla devlet desteği 6'ncı Bölge illerinde sunulmaktadır. Iğdır'da yatırım kararı alan bir işletme, asgari 500 bin TL'lik sabit yatırımına karşılık yatırım teşvik belgesi alırsa, SGK işçi ve işveren hissesi desteği, gelir vergisi stopajı desteği, kredi faiz indirimi, KDV ve gümrük vergisi muafiyeti, yatırım yeri tahsisi ve Kurumlar/Gelir Vergisi indirimine hak kazanmaktadır. Bu desteklerden yararlanmak için neredeyse tüm sektörler başvuruda bulunabilir. Genel olarak teşvik sistemi bu olmakla birlikte, tekstil konusunda bir hareketlenme olması dikkat çekicidir. Tekstilin dışında gıda sektöründe de bir hareketlenme oluşacaktır.

Kobiden.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Iğdır'da alışveriş merkezi projelerine ağırlık verilecek!
  • 26.11.2012 15:03

Iğdır'da alışveriş merkezi projelerine ağırlık verilecek!

Iğdır Valisi Ahmet Pek, geçtiğimiz yıllarda tekstil, seracılık ve çağrı merkezle ...