maritbet girişmaritbet
İstanbul AVM’nin de merkezi oldu

İstanbul AVM’nin de merkezi oldu

Türkiye de son yıllarda benzeri görülmemiş bir alışveriş merkezi çılgınlığı yaşanıyor Nüfusu 15 milyon olan İstanbul’u her yönden kuşatan AVM'ler, sadece ekonomik hayatı değil, kültürel ve sosyal hayatı da etkiliyor

Türkiye'de son yıllarda eşi benzeri görülmemiş bir alışveriş merkezi çılgınlığı yaşanıyor. Nüfusu 15 milyon civarında olan İstanbul'da ilk alışveriş merkezi Galleria'nın açılışının üzerinden henüz 25 yıl geçmedi. İstanbul hem doğudan hem batıdan hem güneyden hem de kuzeyden alışveriş merkezleri ile kuşatılıyor.
 

ADIM BAŞI AVM
Üç büyük metropolün dışındaki Anadolu şehirlerinde arazinin uygunluğu ile birlikte tutarlı ekonomik büyüme sonrasında gelen tüketici satın alma gücündeki artış da segmentin Türkiye'nin daha küçük şehirlerinde de gelişmesini tetikliyor.
Daha büyük projeler bu şehirlerin merkezi iş alanlarında bulunuyor.
İstanbul'da, özellikle, son zamanlarda pazara açılmış alışveriş merkezlerinin birçoğu Şişli ve Levent merkezi iş alanlarında yer alıyor.

Levent ve Şişli'den sonra alışveriş merkezlerinin yoğunlaştığı bölgelerden biri de İstanbul'un yeni konut alanı B.Çekmece Beylikdüzü. Konut projelerinin gözde lokasyonlanndan biri olan Beylükdüzü'nde 10'un üzerinde alışveriş merkezi faaliyette bulunuyor. Bunların arasında Carrefoursa, Migros, Beylicium, Bauhaus, İstanbul Outlet Park, Atirus, Paradise, Carium yer alıyor. 250 bin nüfusu olan beldede bir o kadar yakın alışveriş merkezi yatırımı ise sürüyor. 50 binden fazla konutun bulunduğu bölgede 40 binin üzerinde konut projesi mevcut.


Perakende yatırımcılarının Beylikdüzü'nde yoğunlaşmasının sebeplerinden biri bu bölgedeki konut potansiyeli. Ancak, projeler tamamlanmadan alışveriş merkezlerine ağırlık verilmesi bölgede ciddi bir krizin başlamasına neden oluyor. Bu nedenle birçok mağaza kepenklerini kapatma noktasına geliyor.


AVM'LERİN EV FİYATINA ETKİSİ
Ülkemizde gayrimenkul sektöründe en fazla hareket alışveriş merkezleri (AVM'ler) alanında yaşanıyor. Yeni açılacaklarla birlikte 2 yıl içinde .Türkiye'deki ..alışveriş merkezi sayısının yapılacak yatırım tutarının da 20 milyar doları aşacağı tahmin ediliyor.


Peki, sayısında sürekli artış olan alışveriş merkezleri emlak fiyatlarını nasıl ve neden etkiliyor?
Lal Değerlendirme'den Ebru Öz'e göre AVM'lerin emlak fiyatlarına etkisinin birçok nedeni bulunuyor. Alışveriş merkezlerinin çok yüksek bir istihdam kapasitesine sahip olduğunu söyleyen Ebru Öz, yaklaşık 40 ila 50 bin metrekarelik bir alışveriş merkezinin ortalama bin kişiye iş imkanı sağladığını, bu durumun bölgedeki insan popülasyonu üzerinde ani ve ciddi etkileri olduğunu kaydetti.
Alışveriş merkezlerinde ve plazalarda çalışanların yakın bölgelerde konut gereksinimi oluştuğunu belirten Öz, özellikle plazalarda çalışan kişilerin genellikle ülke gelir ortalamasının üstünde gelire sahip müşteriler olduğuna dikkat çekti. Alışveriş merkezlerine bağlanan ana akslar üzerinde kalan lokasyonlarda lüks konut siteleri inşa edilip çok yüksek fiyatlara satılıyor.


Yeni AVM'lerin gündeme gelmesiyle arsa fiyatları da hızla artıyor. Bu da dolayısıyla o bölgedeki bütün taşınmaz piyasasını etkiliyor. Henüz inşa halindeyken çevredeki kira ve satış fiyatları ciddi şekilde etkileniyor. Yakın konumdaki dükkan ve mağazaların değerlerinde önce hızlı bir yükseliş sonra durağanlık yaşanıyor. Öz'e göre en önemli etki ofislerde yaşanıyor. Ofislerin kira ve satış fiyatları hızla yükseldiği için yükselme trendi sürekli ülke gayrimenkul piyasasının üzerinde seyrediyor. Konutlarda yaşanan yükselişle beraber trafik, artan otopark ihtiyacı ve güvenlik gibi birçok sorun baş gösteriyor.


Öte yandan İstanbul, Ankara ve İzmir'de hızla yükselen arazi fiyatları nedeniyle yatırımcılar, Türkiye'nin daha küçük diğer Anadolu şehirlerine yöneliyorlar. Bu şehirlerde alışveriş merkezlerinin kurulması ile perakende kültürü de değişiyor. Üç büyük şehirde alışveriş merkezi kavramı yeterince yerleşmiş bir kavram olmasına rağmen, Türkiye'nin birçok bölgesinde yeni gelişme gösteriyor.
Perakende sektöründeki gelişimin ilk ve eh önemli etkisi, Türkiye'nin önceliklerinden olan istihdam ile ilgili.
İmalat sanayinin ise giderek verimliliğin iyileştirilmesine ağırlık vermesinden dolayı, bu sektörün büyüme hızının gerektirdiği ölçüde yeni istihdam fırsatları yaratmadığı bir gerçek. Bu gelişmeler doğrultusunda, tahminler, beş yıl içinde Türkiye'de modern perakende sektöründe en az 150 bin ila 200 bin yeni istihdamın daha yaratılacağını gösteriyor.

Kaynak: İstiklal gazetesi
 

  • Etiketler:

Yorum Yaz