'Kapanan her mağaza açık olan her mağazaya zarar veriyor'
Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hulusi Belgü, "Perakende Günleri 17"de perakende sektörüne yönelik değerlendirmeler yaptı
Belgü, bu yıl 17'incisi düzenlenen "Perakende Günleri 17"nin "Başkanlar Çözüm Yollarını Tartışıyor" başlıklı oturumunda yaptığı konuşmada, kur dalgalanmalarının organize perakende sektörünün tüm paydaşlarını etkilediğini söyledi.
Sektörde yabancı ya da yerli yatırımcı ayrımına gitmenin büyük bir hata olduğunu belirten Belgü, Türkiye'de 55 milyar dolarlık alışveriş merkezi yatırımının 17 milyar dolarını yabancı yatırımcının yaptığını bildirdi.
Bütün sorunların diyalogla çözülmesi gerektiğini vurgulan Belgü, "Döviz kurunda ciddi bir artış var. Biz Türk lirasına geçmek için bir adım atarak Bankalar Birliği'ni (BDDK) ziyarete gittik. Artık kiracımız olan perakendeci TL ödemek istiyor. Federasyonda da paylaştığım 4-5 başkanla birlikte konuştuğumuz bir öneri bu. Faizde bu baskı olduğu sürece döviz artacak, enflasyon olacak. Buna karşı önceden bir önlem almalıyız. Ek olarak yine BDDK ile bir seminer düzenledik. Perakendeci arkadaşlarımızdan çok az katılım olduğu için bunu anlatma, ifade etme imkanını bulamadık. Biz somut bir öneri ile karşınıza çıkıyoruz. Tüm bu sorunları aşmamızın tek yolu beraberce, devletimizi ve bankalarımızı da işin içine dahil ederek hareket etmek. Bütün perakendecilerin sözleşmelerini gözden geçirmesi gerekiyor. Dolarizasyondan kurtulmak istiyoruz, keşke AVM'lerde bütün kiralar TL ile ödense." diye konuştu.
"Amacımız çarşıyı yaşatmak"
Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel de ekonominin dolar ve avro baskısından kurtarılması gerektiğini söyledi.
Öncel, şunları kaydetti:
"Kiranın ötesinde girdisinin dövizle alakası olmayan mal ve hizmetlerin dövizle fiyatlandırılmasını istemiyoruz. Bu konuda herkese 'dövizle fiyatlamayı sorgulayın ve lira olarak mal ve hizmetlerin fiyatlanmasını tercih edin' diyoruz. Diğer yandan entelektüel birikimimizi, pazarlama kabiliyetimizi, iş geliştirmeye ve en önemlisi Türkiye'yi bir alışveriş cenneti haline getirmeye odaklanmalıyız. Döviz, kira gibi konuları tarihe gömmeliyiz. Hepimizin, tüm markaların kontratlarında bir kira ciro oranı var. Bu oranları biz artırmaya razıyız ancak bir üst sınır koyalım. Sözleşmeler dolar veya avro olarak kalsın ancak ek bir madde koyup, ‘kira-ciro oranı bu rakamı geçemez' diyelim. Bunu uygulayanlar var ve bunu genele, tüm sektöre yayıp bu konuyu kökünden çözüme ulaştıralım. Sağlıksız olan kira-ciro oranlarına bir üst sınır koymalıyız. Sadece AVM özelinde konuşmuyorum. Cadde mağazacılığı için de aynı durum söz konusu. Amacımız çarşıyı yaşatmak. Çünkü kapanan her mağaza açık olan her mağazaya zarar veriyor."
"Perakende sektörünün önü çok açık"
Vakko Üst Yöneticisi (CEO) Jaklin Güner ise "Yaşadığımız Zorluklar ve Çözümleri" başlıklı oturumdaki konuşmasında, perakendenin herkese dokunan bir sektör olduğunu belirterek, sektörün hem ekonomik hem de sosyal gelişime katkıda bulunduğunu ifade etti.
Amaçlarının her zaman müşterileri mutlu etmek olduğunu vurgulayan Güner, "Bu bakımdan bulunduğumuz sektör çok önemli ve her geçen gün büyüyor. Ancak son dönemde metrekare başına satışlar geçtiğimiz döneme göre hızlı büyümüyor. Özellikle metrekareye düşen satışlar lira bazında yüzde 4,4 artmış. Yani aslına baktığınızda reel olarak büyümüyoruz. Bu tip durumlarda giderleri kontrol altına almak çok önemli. Türkiye'de perakende sektörünün önü çok açık. Diğer yandan eğitimli kadın istihdamın artması da sektörün çok daha verimli bir şekilde büyümesi anlamına geliyor." şeklinde konuştu.
Yorum Yaz