Nazmi Durbakayım, Ora AVM’nin sektörde güven krizine neden olduğunu söyledi!
29 Ekim 2011’de görkemli bir açılışla kapılarını açan projenin yatırımcısı, Ferhatpaşa Çiftliği’nin vârislerinin kurduğu Ora İstanbul Gayrimenkul. Atelier d’Art Urbain Architects’ın konsept mimarlığını yaptığı Ora AVM’de farklı kategorilerde 235 mağaza yer alıyor
Bayrampaşa semalarında bir tarafı otogar, bir tarafı hal manzaralı 70 bin metrekarelik alana kurulmuş devasa bir eğlence merkezi. İçinde mağazaları, gösteri alanı, çocuk oyun parkları; çevresinde iki büyük otel zinciri. Çok eskinin Ferhatpaşa Çiftliği, bugünün ‘Ora'sı. Bugün gerçek bir ‘hayalet AVM' orası. Son birkaç aydır ‘battı, batıyor' iddiaları ile gündeme gelen, en son da projeye 285 milyon euro kredi veren Ziraat Bankası'nın, krediyi tahsil edememesi sonucu batık kredi olarak kayda geçen ‘Ora' kapısına da kilidi vurmak üzere. Geçen yıl yılda 13.5 milyon ziyaretçi ve 60 milyon dolar ciro hedefiyle yola çıkan alışveriş merkezinde bugün ne bir müşteri ne de açık kalan tek bir mağaza var. Kimisi içinde ürünleriyle bırakıp giden, kimisi tamamen kepenk indiren boş mağazaların arasından geçerken bana da ‘tek kişilik AVM gezisi' deneyimi yaşatan Ora'da son üç güvenlik görevlisi de neyi koruduğunu bilmeden gelecek son çağrıyı bekliyor.
Bayrampaşa onlarındı!
29 Ekim 2011'de görkemli bir açılışla kapılarını açan projenin yatırımcısı, Ferhatpaşa Çiftliği'nin vârislerinin kurduğu Ora İstanbul Gayrimenkul. Atelier d'Art Urbain Architects'ın konsept mimarlığını yaptığı Ora AVM'de farklı kategorilerde 235 mağaza yer alıyor. Ancak geçen bir yılda bu mağazaların yarısını bile zor dolduran AVM'den son mağaza da geçen hafta kaçtı. Kepenk indiren mağazalar arasında Darty, Vodafone , Beko, Mado, LC Waikiki, Batik gibi onlarca ünlü marka bulunuyor. AVM'de şu anda yetkili tek merci de güvenlik.
Görevlilerden biri, lokasyon sorunu ve rüzgâr krizi yaşandığını, bu nedenle müşterinin bir türlü AVM'ye ısınamadığını söylüyor. Kapalı durumdaki AVM ile birlikte çocuk merkezi de kaderine terk edilmiş. Kısmen aktif olan tek alan ise çeşitli şovların yapıldığı Arena. Ora Otel konseptinde yer alan Crowne Plaza ve Holiday Inn Express de inşaatları tamamlanmasına rağmen kapalı.
Ora İstanbul Gayrimenkul Yatırım AŞ, 2007'de Ora projesini geliştirmek üzere Duruhan ve Ağaçkakan Yatırım tarafından kuruldu. Ora Gayrimenkul Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Sabri Uluğ'un büyükannesinin babasının Ferhatpaşa'dan aldığı çiftlik o dönemde 6 milyon metrekareymiş. İstanbul Hali ve otogar için büyük bölümü kamulaştırıldıktan sonra Carrefoursa ve Bauhaus'un olduğu arazileri de aile kendisi satmış. Nihayetinde ailenin elindeki arsa miktarı 150 bin metrekareye kadar inmiş. Bunun bir bölümü de kentsel dönüşüm kapsamında alınmış.
Açık alan AVM'de rüzgâr ölçüm testi şart
Bir gayrimenkul danışmanlık şirketi yetkilisinin söylediğine göre, Ora'nın tutmamasının en büyük nedenlerinden biri lokasyon ve rüzgâr sorunu. Açık alandaki mağazaların, rüzgâr nedeniyle müşterileri rahatsız edebileceğini savunan yetkili, tüm bu eksikliklerin bu kadar yüksek yatırım yapılan dev bir projeye yazık ettiği görüşünde. Açık alan projelerinde rüzgar testi gerekiyor.
Ziraat Bankası'nın ‘batık kredi' kaydında
Projenin finansmanı için Ziraat Bankası'ndan 285 milyon euroluk dev bir kredi kullanan firmanın bankaya toplam borcunun gecikme faiziyle birlikte 630 milyon lira olduğu ifade ediliyor. Ora'nın finansmanı için ilk olarak Garanti Bankası ile anlaşılmıştı, ancak banka 2009 sonunda projeden çekildi. Öte yandan şirketin çok sayıda tedarikçiye borçlu olduğu da iddia ediliyor.
‘Önüne gelen inşaat sektörüne girmesin' Fi Yapı'nın batışı ve son olarak ‘Ora'da yaşanan krizin ardından hep konuşulan ‘inşaatta balon var mı?' söylentileri yeniden canlandı. İnşaatçılar Derneği Başkanı Nazmi Durbakayım, “Bu tip olaylar sektörde güven krize neden oluyor. Sektör çok hassas. Her önüne gelen inşaat yapamaz. Sektörün daha denetimli büyümesi gerekiyor” diyor.
Nuriye Doğu/Radikal
Yorum Yaz