Otel-AVM kardeşliği işletmeleri sevindirecek!
İstanbul’a gelen turist sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2 artarken, bu rakam otellerin doluluk oranına yansımadı.
AYD Başkanı Hulusi Belgü, “Günümüzde AVM ya da otel yapılması söz konusu olduğunda, bu iki yatırımın yan yana olmasına önem verilmeye başlandı. Seyahat acentaları ile anlaşma yapılıp AVMler şehir turunun bir parçası haline getiriliyor. Örneğin şu an İstanbul'da Viaport'un yanındaki Grandplaza buna bir örnektir. Gaziantep'te AVM yapıyoruz, onun yanında NovOtel var. Diyarbakır'da Ceylanlar bir AVM projesine başladı, onun yanında da bir otel var. Her iki yapı birbirine destek olsun diye yapılıyor. Yan yana olmaları her ikisine mutlak fayda sağlar” dedi.
“Alış-veriş turizmi canlılık getirir”
Gezi parkı olaylarının İstanbul'da turizmi olumsuz yönde etkilediğini dile getiren Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, “Olayların yoğun yaşandığı haziran ayının ardından sektörümüz açısından düşük dolulukların yaşandığı bir dönem olan Ramazan ayı başladı. Bayramın gelmesiyle
beraber İstanbul'da kimse kalmadı. Herkes sahil şeridine akın etti. Şehrimizde mevcut doluluk ortalamamız yüzde 40-50 arasında kaldı“ ifadelerini kullandı.
Bu tarz trendlerin turizmi canlandıracağına dikkat çeken Bayındır “Alışveriş turizmini, İstanbul'da gelişmekte olan bir turizm çeşidi olarak nitelendirebiliriz. Bunun adına otel-AVM kardeşliği veya sinerjisi denilebilir. İstanbul'un kent merkezindeki AVM'lerde gerçekleşen cirolarda turistlerin payı da hatırı sayılır bir seviyeye çıkmıştır” diye konuştu.
“Kruvaziyer turizmini teşvik etmeliyiz”
Kruvaziyer turizmi ülkemiz açısından önemli ve gelişmekte olan bir turizm türü diyen Bayındır “2012'de 2 milyon 95 bin kişi kurvaziyerlerle ülkemizi ziyaret etti.
2013'de ise bu alandaki yükselişin devam edeceğini öngörüyoruz. 2012'de dünyada 20 milyon 300 bin kişi kruvaziyer turuna katıldı“ dedi. Kruvaziyer turuna katılan bir turistin günlük harcaması gemi masrafları dahil kişi başı 140 euro olduğuna dikkat çeken Timur Bayındır, şu bilgileri verdi: “Bu çerçevede bir hesap yapıldığında Türkiye'nin kruvaziyer turizminden elde ettiği gelir 293 milyon euro gibi bir rakam olarak ortaya çıkıyor. 2013 yılında mevcut siyasi istikrarsızlıklardan dolayı Doğu Akdeniz turlarında bir azalma görüyoruz. Diğer yandan Karadeniz'in yeni bir destinasyon olarak öne çıktığını görüyoruz. Büyük kruvaziyer şirketlerinin Karadeniz'e turlarını artırmaları, başta İstanbul olmak üzere, Sinop, Trabzon ve Samsun limanlarına ilgiyi artıracaktır.”
“Sosyal medyanın önemini kavramalı”
Sosyal medyanın turizm sektöründeki etkisinin her geçen yıl artırdığına işaret eden Bayındır “Geçmiş yıllarda tatil kararına ilişkin yapılan araştırmalardaki ‘eş dost tavsiyesi'nin yerini sosyal medya aldı. Tatil kararında çok önemli rol oynayan ‘deneyim paylaşımı ve tavsiye' faktörleri sosyal medya ile yeni bir boyuta ulaştı. Ayrıca bu kanallardaki teknolojik değişim ve gelişim söz konusu etkiyi daha güçlü hale getiriyor. Dünyanın herhangi bir köşesinde tatilini yapan turist, yaşadığı olumlu veya olumsuz bir deneyimi anında yüzlerce arkadaşı ile paylaşabiliyor” ifadelerini kullandı.
Melih KOCAGİL/Dünya
- Etiketler:
- Hulusi Belgü
- Otel
- Timur Bayındır
- TUROB
Yorum Yaz