maritbet girişmaritbet
Vatandaş zamanını AVM’de geçiriyor

Vatandaş zamanını AVM’de geçiriyor

İstanbul’da avm’de kalma süresi 1 saat 53 dakikadan 2 saat 24 dakiya çıkarak yarım saat arttı; anadolu’da ise 2 saat 17 dakikadan 2 saat 40 dakiya çıktı

Harcamaya paralel olarak AVM'leri ortalama ziyaret süresi 2009 yılına göre yarım saat artmıştır.
AVM'leri ortalama ziyaret süresi;  2009 yılında 1 saat 53 dakika iken, 2010 yılında 2 saat 24 dakikadır. Bununla birlikte Anadolu müşterisi AVM'de, İstanbul müşterisinden yarım saat daha fazla zaman geçirmektedir. İstanbul'daki AVM'lerde ortalama ziyaret süresi ise 2 saat 17 dakikadır. Anadolu'daki AVM'lerde ortalama ziyaret süresi ise 2 saat 40 dakikadır.


HER ZİYARETTE, ZİYARETÇİ 85 TL HARCIYOR!
Türkiye genelinde harcama miktarı bakımından, toplu gıda, giyim / kuşam ve kişisel bakım ürünlerinde düşüş yaşandığı görülürken; ayakkabı, ev tekstili / dekorasyon, oyuncak, kırtasiye ve elektronik ürünlerde artış olduğu görülmektedir. Müşteriler genelde, alışverişlerinde 2009'a oranla 2010'da 15 TL daha fazla harcama yaptığı belirlenmiştir. Ziyaret başı harcamalarda özellikle üst sosyo-ekonomik sınıf müşterilerinde önemli bir artış yaşanması dikkat çekicidir.


DIŞARDA YENİLEN İKİ YEMEKTEN BİRİ AVM'DE!
Toplumun sosyal yapısının değiştiğinin en önemli göstergelerinden bir tanesi de dışarıda yemek yeme oranının artış içerisinde olmasıdır. Sonuçlara göre dışarıda yenen her 2 yemekten yaklaşık olarak 1 tanesi AVM'ler içerisinde gerçekleştirilmektedir. AVM'lerde yenen yemek sayısının artması food-court kiracılarının cirolarının artmasını sağlarken, gerçekleştirdikleri çekim gücü ile AVM'nin diğer mağazalarına da pozitif olarak değer katmaktadır. Müşterilerin yaşam biçimine bağlı olarak sosyalleşmeye daha fazla değer verdikleri düşünüldüğünde AVM'ler sosyalleşmeye olanak sağlayan restoranlara ağırlık vermelidir.
ANADOLU YATIRIMLARI KARŞILIĞINI ALIYOR
Söz konusu artışın İstanbul'dan daha çok Anadolu'da gözlemlenmesinin nedeni ise, davranışlardaki değişimle birlikte Anadolu'daki AVM penatrasyonunun artışına da bağlıdır. 2009 yılında Anadolu'da hakim olan cadde mağazaları 2010 yılında bir çok kategoride hakimiyeti AVM'lere bırakmış durumdadır.
2009'da Anadolu'da özellikle giyim, ayakkabı gibi ürün grupları için cadde mağazaları tercih edilirken, 2010 yılında AVM'lerin tercih edildiği görülmektedir. Bu da Anadolu'daki AVM yatırımlarının önemini ve potansiyelini ortaya koymaktadır.

ZİYARETÇİLER AVM'LERLE İLGİLİ YENİ YASA TASARISINA TEPKİLİ…
Yasa tasarısı kapsamında yer alan AVM'lerin Pazar günleri saat 18:00'dan sonra kapanması ihtimali konusunda hemen her kesimden büyük tepkiler gelmektedir. Özellikle tüm hafta boyunca çalışanlar için AVM'ye ayrılan zamanın Pazar günü olması, bu tasarıyı kendilerine gelen bir kısıtlama olarak değerlendirmelerine neden olmaktadır.
Bu yasal düzenlemenin anlamlı bir nedeni bulunmasa da küçük esnafı koruma ve AVM çalışanlarının mesai saatlerinde farklı düzenlemeye gitme düşünceleri kimi katılımcıların  dikkat çekmektedir.
OUTLET ALGISI DEĞİŞİYOR…
2010'da Outlet'leri ziyaret edenlerin oranında gözlemlenen haftalık sıklıklar Outlet'lerin potansiyelinin artığının göstergesidir. Outlet konseptinin bilinirliğinin günden güne  yükselmesi ve uygun fiyat talepleri fazlalaşan tüketicinin beklentilerine cevap verebiliyor olması “Outlet” temalı alışveriş merkezlerine olan ziyaret sıklığının önemli derecede artmasında rol oynamaktadır.
Bununla birlikte outlet tercihinde “uygun fiyat” gerekçesi düşerken, ürün çeşitliliğine bağlı tercih artmaktadır. Bu durum outletlerin ayırt edici özelliklerinin ortadan kalkmakta olduğunun göstergesidir. Bunun için perakendenin Outlet'i besleyen “seri sonu” ürünlerinin Outlet'lere özel üretilmesi gerekmektedir.
 
  • Etiketler:

Yorum Yaz