Baharla birlikte hobi bahçeciliği de canlandı!
Baharla beraber bahçesi olanlar ve bitkilere ilgi duyanlar da harekete geçiyor
Kışın soğuğu, karı geride kalırken, doğanın canlandığı ve bitkilerin yeşerdiği bahar kendini gösterdi. Baharla beraber bahçesi olanlar ve bitkilere ilgi duyanlar da harekete geçiyor. Bu da hobi bahçeciliği sektörünü canlandırıyor. Bahçesi olmayanlar da balkonlarında, saksılarında baharın coşkusunu yaşamaya hazırlanıyor. Bahçeler, çiçekler ve bitkilerde sulamadan budamaya, beslenmeden ilaçlamaya kadar pek çok alanda bakım süreçleri ön plana çıkıyor. Türkiye'de her geçen gün büyüyen ve krize karşı duran hobi bahçeciliğinin boyutu 200 milyon dolara ulaşıyor.
Baharla birlikte hobi bahçeciliği de hareketleniyor. Bitki örtüsü, çiçekler, ağaçlar, börtü böcekle beraber bahçesi olanlar da canlanıyor. Bahçeler, çiçekler, bitkilerde sulamadan, budamaya, beslenmeden ilaçlamaya kadar pek çok alanda bakım süreçleri ön plana çıkıyor. Baharla beraber, yaz aylarını yeşil ve rengarenek bir bahçede karşılamak isteyenleri de harekete geçiriyor. Krize karşın büyümeyen hobi bahçeciliğinde, 2010 sezonunun iyi geçmesi bekleniyor. Depremden sonra müstakil yapılaşmanın arttığı Türkiye'de hobi bahçeciliği son on yılda yüzde 100, son iki yılda ise yüzde 30 oranında büyüdü. Sektör, bahçe bakım ürünleri, ekipmanları, outdoor ve yan ürünler, çiçek tohumu, çim biçme makineleri, sulama sistemleri, saksı, süs eşyaları, bitki besinleri, çadırlar, aydınlatmalardan oluşuyor. Büyüklüğü de 200 milyon dolarlara (yak. 300 milyon TL) kadar çıkıyor.
Gardena-Dost Genel Müdürü Mine Salari Özkaya, sektörün sürekli gelişme gösterdiğini ve hobi bahçeciliği arttıkça sektörün de kendini yenilemek ve ilerlemek zorunda kaldığını söylüyor.
Botanika Genel Müdürü Kemal Eskenazi de, hobi bahçeciliğinin bahar ayıyla beraber canlandığını, mart ve nisan aylarında bu canlanmanın başladığını aktarıyor:
* Bahçelerde ağırlıklı olarak çim tercih ediliyor.
* Anadolu kökenli villa sahipleri bahçelerinin bir bölümünü domates, biber gibi sebzeleri yetiştirmeye ayırıyor.
* Müstakil bahçelerde genellikle bakımı kolay çiçekler ve yaz kış yaprak dökmeyen ağaçlar tercih ediliyor.
* Farklı çam türleri en popüler ağaçlar.
* Ayrıca meyve ağaçları da yaygın.
* En yaygın çiçek, gül. Son dönemlerde lale gibi soğanlı çiçeklerin ekimlerinde de oldukça artış gözleniyor. Mevsimlik çiçek ekiminden de vazgeçilmiyor.
Botanika Genel Müdürü Kemal Eskenazi, özellikle sebze ve meyve üretimi yapan kişisel bahçelerde gözle görülür bir artış olduğunu dile getirerek “Organik yaşama yönelim, kentlerdeki insanların bahçecilik aktiviteleri ile özlerini bulmaları, şehrin kaosundan ve bunalım ortamından uzaklaşmaları, bir bitkiyi yetiştirmeleri ve büyümesine şahit olmaları, Türk halkının da bahçeciliğe bakışını olumlu yönde değiştirdi. Ürünlerin satışı, mevsime göre değişiyor. Ekim, dikim aylarında tırmık, çiçek dikiciler özellikle çok satılıyor. Bahar ve yaz aylarında sulamaya yönelik ürünlerin satışında artış var. Yılın her mevsiminde bahçe aksesuvarı satışları oluyor” diyor.
Kaynak: Hanife BAŞ / Hürriyet
Yorum Yaz