'Beyaz eşyada ÖTV kalıcı olarak kaldırılmalı'
Beyaz eşya satışları Eylül ayında geçen yıla göre yüzde 38 azaldı. Bu dönemde, sektörün ihracatında ise yüzde 23 artış kaydedildi.
Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) verilerine göre, 2018 Ocak-Eylül döneminde sektörün küçülme oranı yüzde 1.9'da kaldı. TÜRKBESD Yönetim Kurulu Başkanı Ergün Güler, "Sektördeki küçülmenin önüne geçmek için, ÖTV kalıcı olarak kaldırılmalı" dedi. TÜRKBESD Başkan Yardımcısı Fatih Özkadı da, "ÖTV'nin kaldırılması, sektöre kısa vadede can suyu olacak, orta vadede ise sektörün büyümesine katkı sağlayacak” ifadesini kullandı.
Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD), beyaz eşya sektörüne dair 9 aylık rakamları paylaştı. Bünyesinde 7 markanın bulunduğu derneğin verilerine göre, Türkiye'de beyaz eşya satışları eylül ayında yüzde 38 azaldı. Aynı dönemde sektörün ihracatında ise yüzde 23 artış görüldü. TÜRKBESD verilerine göre, 2018 Ocak-Eylül döneminde sektör yüzde 1.9 oranında küçüldü. Geçen yılın aynı döneminde ise Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) teşviğinin de katkısıyla sektörde yüzde 7.3 büyüme yaşanmıştı.
Aynı şekilde, beyaz eşya sektörünün yılın ilk 9 ayındaki ihracatı yüzde 4.5 artarken, iç pazardaki daralma yüzde 16.3'e çıktı. Fakat, sektörün cirosunun yaklaşık yüzde 70'i ihracat kaynaklı olduğu için, iç pazardaki daralma sektörün toplam cirosuna sınırlı yansıdı. Geçen yıl ilk 3 çeyrekte 660 bin adet aylık ortalama iç satış gerçekleşirken, bu yılın aynı dönemin söz konusu rakam ortalama 555 bin seviyelerine indi.
Beyaz eşya sektöründeki küçülme ivmesinin artarak devam ettiğini vurgulayan TÜRKBESD Yönetim Kurulu Başkanı Ergün Güler, "Bunun önüne geçmek için, ÖTV'nin kalıcı olarak kaldırılmasını talep ediyoruz. Beyaz eşya ürünleri özel tüketim konusu değildir" dedi. Geçici ÖTV teşviklerinin sektöre olumlu katkı sağladığı kadar, olumsuzluklarda meydana getirdiğini söyleyen Güler, "Talep dengesiz hale geldiği için, üretim ve dağıtım planlamaları sağlıklı bir şekilde yapılamıyor" diye konuştu.
'ENFLASYON BİZİM YÜZÜMÜZDEN ARTMASIN'
Beyaz eşyanın enflasyon üzerinde yüzde 1.5-2 puan gibi bir etkisi olduğunu kaydeden Ergün Güler, "İç pazar verilerinde düzelme değil daha da bozulma bekliyoruz. Beyaz eşya sektörü başta çelik sac olmak üzere çeşitli hammaddeleri ithal ediyor. Dolayısıyla büyük oranda döviz kuru ve kredi maliyetlerindeki artış sebebiyle oluşan ithal enflasyonu önümüzdeki günlerde fiyatlar üzerinde baskı oluşturmaya devam edebilir. Bunların sonucunda talep daralması yaşanması olasıdır. Beyaz eşya kaynaklı enflasyon artışına sebep olmak istemiyoruz" diye konuştu.
'SEKTÖRE CAN SUYU İÇİN ÖTV KALDIRILSIN'
Yassı çelik kullanımının, beyaz eşya üretim maliyetinin yüzde 17'sini oluşturduğunu belirten TÜRKBESD Başkan Yardımcısı Fatih Özkadı, "2019'da da devam etmesi beklenen iç talep daralması, sektörün maliyet tarafına odaklanmasını zorunlu kılıyor. Türkiye'nin çelikte ilave korunma tedbirine ihtiyacı yok. Halihazırda sıcak/soğuk sac ve paslanmaz çelikte yüzde 9-15 gümrük vergisi uygulanmıyor. Bu oran Türkiye'nin tarım dışı ürünlerdeki gümrük vergisi ortalamasının yaklaşık 2 katı” dedi.
Beyaz eşya iç talebinin ve üretiminin azalmasının istihdam sorunu oluşturacağını kaydeden Fatih Özkadı, "ÖTV'nin başta enerji verimliliği en yüksek ürünler için sıfırlanması ve kademeli olarak azaltılarak kaldırılması, sektöre kısa vadede can suyu olacak, orta vadede ise sektörün istikrarlı büyümesine katkı sağlayacaktır” ifadesini kullandı. Özkadı, ÖTV kaldırılır ve yassı çelik konusunda talep ettikleri düzenlemeler yapılırsa, beyaz eşya sektöründeki daralama oranın yüzde 1'lere kadar gerileyebileceğini ve hatta büyümenin gerçekleşebileceğini söyledi.
İthal edilen bitmiş beyaz eşya ürünlerinin Türkiye'ye sıfır gümrük vergisi ile girdiğini de belirten Özkadı, "Başta uzak doğulu üreticiler olmak üzere, beyaz eşya ithalatçısı firmalar yerli üreticilerin karşı karşıya bulunduğu girdi maliyetlerindeki artış baskısını yaşamıyor. Bu durum Türk beyaz eşya sektörünü rekabette dezavantajlı duruma düşürüyor" dedi.
- Etiketler:
- beyaz eşya
- kdv
- TÜRKBESD
- Fatih Özkadı
Yorum Yaz