Çocuklarınız için adım adım ağaç ev yapımı!
Bahçenizde mevcut bir ağaca çocuklarınız için küçük bir oyun alanı inşaa edebilirsiniz.
Gayet pratik ve kolay bir şekilde inşaa edebileceğiniz ağaç evin yapımını size adım adım anlatmaya başlıyoruz. İlk adımda işe doğru ağacı seçerek başlıyoruz. Bu iş için en doğru olan ağaç türleri kayın, meşe, akçaağaç ve köknar gibi gövdesi kuvvetli ve kökleri toprağa sıkıca tutunan, dal yoğunluğu fazla olan ağaçlardır. Ağacınızda hastalık ya da parazitler bulunmamalıdır. Bunu sağlamak için bir bitki uzmanından destek almak, sizin için faydalı olacaktır.
Ağaç evinizi yapmaya başlamadan önce gerekli yerden izin almanız gerekebilir. Bu yüzden belediyenizden ağaç evinizi etkileyebilecek hususları öğrenmeli ve izin çıkartmalısınız. Tabii bu konuda komşularınızın da iznine ihtiyaç duyacaksınız. Ağaç eviniz komşularınızın özel hayatını ihlal eden bir konumda olmamalı.
Standart 3x3 metrelik bir ağaç ev için, 30 santim çapında gövdesi olan bir ağaç seçmelisiniz. Ağaç evinizin tabanını yerleştirmek için nerelerde kesikler açmanız gerektiğini dikkatlice ölçmelisiniz.
Ağaç evinizi desteklemek için kullanabileceğiniz birkaç yöntem mevcuttur. Evinizi ağacın gövdesine vidalayabilir ya da köşelerden uzanacak destek kirişlerini zemine saplayarak evinizi sağlama alabilirsiniz. Diğer bir yöntemde ise evinizi halatlar, kablolar veya zincirler yardımıyla daha yüksek dallara asabilirsiniz.
Ağaç evinize erişim için ip merdiven kullanabileceğiniz gibi herhangi bir yerden satın alabileceğiniz sabit ayaklı standart bir merdivende kullanabilirsiniz. Belki de korkuluğu bulunan normal bir ahşap merdiven inşaa etmek istersiniz.
Evinizi inşaa ederken çocuklarınızın güvenliğini de göz önünde bulundurmalısınız. Bu yüzden ağaç eviniz için ideal yükseklik 1,5-2,5 metredir. Evinizin etrafına ahşaptan yapacağınız korkuluk da çocuklarınızın güvenliği için önemlidir. Bu korkuluklar 70 ila 90 santim yüksekliğinde dikine yerleştirilmiş direkler olmalı ve aralarındaki boşluk 10-15 santimetreyi geçmemelidir. Ayrıca ağaç evinizin altına bol miktarda talaş serpebilirsiniz. Her ne kadar düşmeyi engellemese de yumuşak bir iniş sağlayabilir.
Düz bir platform için sabitleme noktalarının aynı hizada ve aynı yükseklikte olmasına dikkat etmelisiniz. Bunun için en doğru yol ağacınızda ( V ) şeklindeki dalları kullanmak ve karşılıklı 4 adet sabitleme noktası belirlemektir.
Ağacın rüzgardan, ağaç gövdesi yarılmadan ya da platform zarar görmeden serbestçe hareket etmesine olanak vermek için her iki destek kirişinin üzerine sabitleme noktalarını işaretleyin. Bu noktanın soluna ve sağına 5 santim ara ile 2 adet 12 milimetrelik delik açın. Daha sonra bu noktalar arasını dekupaj testeresi ile 12 milimetre genişliğinde kesin.
Destek kirişlerinizi işaretlenen yükseklikteki ağacınıza sabitlemek için 200 milimetre uzunluğunda ve 12 milimetre çapında 4 adet altıgen başlı ahşap vida kullanın. Vidalar ile destek kirişleri arasına rondelalar koymalısınız.50x150 milimetre ebadındaki 4 enine kirişi, eşit aralıklı ve birbirlerine paralel olarak sabitleyin ve destek kirişleri ile dik açı oluşturmalarına dikkat edin. Ardından 50x150 milimetre ebadındaki 2 kirişi, 80 milimetre uzunluğunda sunta vidaları kullanarak 4 enine kirişin uçlarına sabitleyin.
Platformu, 8 tane kiriş destek mesnedi ile enine kirişlere sabitleyin. Yapının tamamının kusursuz bir biçimde terazide olduğundan ve kirişler arasındaki tüm köşelerin birbirlerine dik açılı olduğundan emin olun. 4 kiriş destek mesnedini, platformun 2 tarafına sabitleyin.
30x100 milimetrelik 2 adet destek kirişi ile dengesiz olan platformu sağlam bir biçimde bağlamalıyız. Bu kirişler, 2 tane mesnet ile platformun üst tarafına sabitlenmelidir. Destek kirişlerinin alt kısmını ise ağacın dallarına sabitlemeliyiz.
Destek kirişlerinin üst kısmını, kendi durumunuza bağlı olarak yaklaşık 45° açı ile gereken ölçüde kesin. Destek kirişlerini, yine 2 tane kiriş destek mesnedi kullanarak platformun iç tarafına sabitleyin. Üstü üste binen 2 destek kirişini alt kısımlarından 100 mm uzunluğunda bir M8 cıvata ya da dişli çubuk ile birbirlerine bağlayın. Destek kirişleri ile cıvatalar arasında rondelalar kullanın.
Platform üzerine yerleşecek olan enli taban tahtalarının arasında 10 milimetre boşluk bırakmalısınız. Bu enli taban tahtalarını platforma sabitlemek için uçlarına 2 şer adet vida kullanmalısınız. Ağaç gövdesinin dallarının tabandan geçtiği noktaları açmak için dekupaj testeresini kullanmalısınız.
Çevre çiti için, platformun her köşesine 80 santimetre yüksekliğinde direkler kullanmalısınız. Çitin köşeleri için 60x10 milimetre ebadında 2 boy ahşap kullanmalısınız. 60x10 milimetre ebadında ahşap boylardan oluşan tırabzanları, bu dikey direklerin üst kısmına sabitlemelisiniz. Köşe tırabzanları, 45° açıyla düzgün bir şekilde gereken ölçüde kesmeli ardından da aralarında yaklaşık 10 santim boşluk olacak şekilde çivilenen tırabzan direklerinin üst kısmına sabitlemelisiniz. Tüm bu işlemler için sunta vidası kullanabilirsiniz.
60° eğime sahip A şekilli bir iskelete dayanan bir ağaç evi yapıyoruz. Yüksekliği ve genişliği, kendi durumunuza uyacak şekilde ayarlamanız gerekecektir. Dallardan birinin çatıdan geçmesi gerekirse, ekstradan bir enine kiriş takmanız gerekli olacaktır.
Ağaç evinizi %100 su geçirmez hale getirmek için, enli tahtaları yerlerine sabitlemeden önce kalın plastik bir folyoyu A şekilli iskelete zımbalamalısınız.
İlk enli çatı tahtasını A şekilli iskeletin üst kısmındaki yerine vidalayın ve ardından diğer tahtaları bunun altına itin. Enli çatı tahtalarını, üst üste binecek bir şekilde yerlerine yerleştirin. Ön ve arka duvarları gereken boyutta, gerekirse pencereler açarak kesin ve A şekilli iskeletteki yerlerine vidalayın. Düzgün bir sonuç için vida deliklerini önceden delin ve gömme başlı vidalar kullanın.
Küçük bir ipucu; Ağaç evinizin hava koşullarına dayanıklı olmasını ya da daha çekici görünmesini isterseniz, sadece vernik kullanmayıp bir kat da Çin ahşap yağı uygulamayı düşünebilirsiniz. Bu yağ zehirli değildir ve ahşabı korur.
Yorum Yaz