Daha az su aksın diye ‘ev'ler AKILLANDI!
Artan nüfus ve küresel ısınmayla birlikte önümüzdeki yıllarda etkili olması beklenen su sıkıntısı artık sadece ev eşyalarını değil evleri de şekillendiriyor
Esra Özsümer / Milliyet
Merkezi ve yerel yönetimler, evlerde tasarruflu su kullanımı için bir yandan yeni yaptırımlar uygularken diğer yandan kişisel tasarufu özendirecek kampanyalara imza atıyor. Bu konu birçok sivil toplum kuruluşunun da gündeminde. Şirketler de bu konuda üstüne düşen görevi su tasarrufu sağlayan ürünler tasarlayarak yerine getirmeye çalışıyor. Artık bataryadan vitrifiyeye, çamaşır ve bulaşık makinesinden kombi cihazlarına kadar evde suya dokunan her ürünün tasarruf edenini üretmeye çalışıyor.
Son yıllarda pek çok üreticinin pazarlama ve reklam jargonuna da damgasını vuran su tasarrufu ve suyun yeniden kazanılması kavramları, özellikle çevreye duyarlı tüketicinin ürün seçme ve satın alma sürecini önemli ölçüde etkiliyor.
42 Santimlik Küvet Susuz Pisuvar
Havayla suyu karıştırıyor Özel'mil ayar sistemi' sayesinde maksimum seviyede açıldığında bile harcanan su miktarına sınırlama getiriyor. Hava ve suyu karıştıran özel debi kısıcılı perlatörü de tasarruflu bir su akışı sağlıyor. Suyu boşa akıtmıyor Bosch'un yoğuşmalı kombilerinde bulunan 'konfor' fonksiyonu seçildiğinde, kullanım suyu, istenilen sıcaklığa kadar ısıtılarak kullanıma hazır bekletiliyor. Bu sayede tesisattan sıcak su gelene kadar suyun boşa akıtılması engelleniyor.
Susuz Pisuvar: Ideal Standard'ın susuz pisuvarları, yılda yaklaşık 150 bin litre su tasarrufu sağlaması ve hiç koku yapmaması nedeniyle özellikle toplu yaşam alanlarında tercih ediliyor.
Deniz Suyunu Arıtıyor, Yağmur Suyunu Topluyorlar
Milpark Konutları MİLPA'nın İstanbul Esenyurt'ta inşa ettiği projede evsel atık sular toplanarak arıtılıp, detarjanlanıp sadece klozet rezervuarları için tekrar kullanıma verilecek. Bu yolla günde 250 metreküp atık suyun geri kazanılması planlanıyor. Astrum Towers Regnum'un Haramidere'de tamamladığı sitede çatılardan ve sitenin yüksek kotlarından gelen yağmur ve temel drenaj suları toplanarak bahçe sulamasında kullanılıyor. Regnum Bargylia Regnum İnşaat'ın Bodrum Güvercinlik'te yapımını tamamladığı Bargylia Evleri'nde deniz suyu arıtma sistemiyle günde 200 ton deniz suyu arıtılıyor.
Suyumuz sudan ucuz mu?
Her geçen gün daha azalan su kaynaklarının korunması ve verimli kullanılması artık pek çok gelişmiş ülkenin öncelikli potikaları arasında yer alıyor. Örneğin 1995'te Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin, su politikası konusunda bir yapılanma sürecine ihtiyacı olduğuna karar verildi ve Şubat 1997'de su konusunda bir Çevre Direktifi hazırlanması kabul edildi. Bu önerinin amacı, yeterli miktarda içme suyu ve ekonomik gereksinimler için yeterli su temini, su kaynaklari ve su ekosistemlerinin korunmasi, sel ve kuraklığın olumsuz etkilerinin hafifletilmesiydi.
Türkiye'nin su politikası
Türkiye'nin üye ülke olarak AB'nin bu direktiflere uymak ve uygulamak durumunda olduğunu belirten uzmanlar buradaki en büyük sorunu ise bu direktiflere uymak bir yana Türkiye'nin kendine ait kapsamlı bir su politikası olmaması olarak gösteriyor. Oysa bu gün web sitesinden herkesin kolayca ulaşabileceği Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nün (DSİ) verileri, Türkiye'nin acilen kapsamlı bir su politikası oluşturma zorunluluğunu açıkça ortaya koyuyor.
2023'te su biter mi?
Buna karşılık yine DSİ'nin verilerine göre, Türkiye'nin toplam yenilenebilir su potansiyeli 234 milyar metreküp, teknik ve ekonomik şartları çerçevesinde, çeşitli amaçlara yönelik olarak tüketilebilecek yerüstü ve yeraltı suyu potansiyeli ise yılda ortalama 112 milyar metreküp olarak hesaplanmış. Yani Türkiye 2023'te kullanılabilir su kaynağının tamamını kullanıyor olacak.
Hedeflerle çelişiyor
2008'den 2023'e su ihtiyacının ne kadar artacağı hakkında yapılan projeksiyona bakarak 2023'ten sonra Türkiye'yi nelerin beklediğini görmek için uzman olmak gerekmiyor. Bu açık gerçek, şu anda dünyanın en büyük 16'ncı ekonomisi olan Türkiye'nin 2023'te 10 büyük ekonomi arasına girme hedefiyle ters düştüğü kadar, bugün hem günlük yaşamımızda hem de endüstride en ucuz girdilerden biri olarak görülen suyun aslında o kadar ucuz olmadığını da gözler önüne seriyor.
Su tasarrufu, su kaynaklarının korunması ve bu konulardaki bilincin artırılması Türkiye'deki özel sektör kuruluşlarının sosyal sorumluluk projeleri içinde önemli bir yer tutuyor. Bazı şirketler, gençlerin ve çocukların geliştirdiği projelere destek vererek bilinç yaşını aşağı çekmeye çalışırken bazıları da köyden kente her alanda tasarruflu su kullanımını artırmayı hedefliyor. Sosyal sorumluluk projelerine hayli ciddi kaynaklar ayıran şirketlerin bu konudaki en büyük destekçileri sivil toplum kuruluşları. Su tasarrufu ve su kaynaklarının korunması gibi uzmanlık gerektiren konularda sosyal sorumluluk projesi geliştirmek isteyen şirketler, genellikle uzun yıllardır bu konuda çalışan sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapıyor. Bu işbirlikleri aynı zamanda projelerin toplumun daha geniş kesimlerine ulaşmasına imkân tanıyor.
Hayata Artı Gençlik Programı
Coca-Cola Hayata Artı Vakfı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) işbirliği ile yürütülen 'Hayata Artı' Gençlik Programı kapsamında 2005'ten bu yana gençler tarafından tasarlanan ve yürütülen, 33 ilden 46 projeye 2 milyon dolar destek verildi. Son iki yılda 100 bin kişiye Türkiye'nin su kaynakları, yenilenebilir enerji imkânları ve atık yönetimi ile ilgili mesajlarını iletti.
Sudaki Ayak İzim
Omo'nun temiz su kaynaklarını tehdit eden durumlara dikkat çekmek amacıyla WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) ile birlikte başlattığı Sudaki Ayak İzim projesi, sudaki ayak izinin azaltılması için çamaşır yıkama alışkanlıklarını değiştirmeye davet ediyor.
Geleceğe Bir Damla Sakla
Soyak'ın Çiğli, Kadıköy ve Bostancı Rotary külüpleriyle birlikte hayata geçirdiği, Geleceğe Bir Damla Sakla projesiyle iki yıl içinde İzmir ve İstanbul'da 33 okulun su kullanım kanalları yenilendi. Şirketin açıklamasına göre 100 bin kişiye ulaşılan projede bir yılda yaklaşık 850 bin ton su tasarrufu yapıldı.
Çevreciyiz
Türkiye Sanayi Kalkınma Bankası'nın (TSKB) desteğiyle hazırlanan çevreciyiz.com portalı, çevre konusunda kamu ve özel sektör kuruluşlarından, sivil toplum kuruluşlarına, gençlerden çocuklara kadar ilgili tüm kesimleri bir araya getirecek bir platform oluşturmayı hedefliyor.
Türkiye'nin Yarınları
2008'de Konya Havzası Modern Sulama Projesi'yle 24 milyon litre su kaybını önleyen Eti Burçak ve WWF-Türkiye, yoluna Türkiye'nin Yarınları projesiyle devam ediyor. Proje 2015, 2030 ve 2050 yıllarında Türkiye genelinde iklim senaryoları geliştirilmesi ve Konya Kapalı Havzası ile Doğu Akdeniz Havzası için iklim değişikliğinin ürün desenine etkilerinin değerlendirilmesi hedefleniyor.
P&G Türkiye iki yılda yüzde 12 su tasarrufu sağladı
P&G Türkiye, ilk kez bu yıl, Türkiye'ye özel 'Sürdürülebilir Kalkınma Özet Raporu' hazırladı. Türkiye'deki çevresel ve sosyal çalışmalarını kamuoyu ile paylaşmak amacıyla, her iki yılda bir yayınlayacağı P&G Türkiye Sürdürülebilir Kalkınma Özet Raporu şirketin çevreye duyarlı ürünler üretirken, hammaddeden tüketiciye ulaşana kadar tüm süreçlerde sürdürülebilir yaklaşımlarla ilerlediğini gösteriyor. Rapora göre, Türkiye'deki tüm P&G üretim tesislerinde, 2007 - 2009 yılları arasında yüzde 15 enerji, yüzde 12 oranında su tasarrufu sağlanırken, atık çıkışı yüzde 30 oranında azaltıldı.
- Etiketler:
Yorum Yaz