Evde botanik harikaları ve teraryum oluşturun!
Evinizde botanik harikalar oluşturmanız sandınız kadar zor değil. Nasıl mı?
Çoğu kişi bir hobi sahibi olmak ister. Buyurun size keyifle uğraşacağınız, zevk alarak yapacağınız bir hobi. Evde botanik ve teraryum. Diğer adı ile toprak akvaryum…
Günlük hayat koşturmacası içinde bir nebze olsun durup soluklanmak, bunu yaparken de keyif almak isteriz. Gözümüze hoş gelecek objeler arar ya da kendimizi bu tür şeylerle uğraşırken bulabiliriz. Bu uğraşların en zevkli olanlarından biri de evimizin veya ofisimizin küçük bir bölümünü botanik bahçesine çevirmektir.
Tabi ki bu tek seçenek değil, bitkilerden hoşlanmıyorsanız evcil hayvan da edinebilirsiniz. Bu konuya sonra değinelim diyerek botanik bahçemize geri dönelim istiyorum.
Botanik bahçemiz söz konusu olduğunda bitki seçimi çok önemli bir hale gelir. Evinizin yeterli ışık alıp almamasına, rutubetten muzdarip olup olmamasına göre bitki seçiminiz değişecektir.
Tavandan duvar boyunca sarkan askılarda çiçeklerinizi sergileyebileceğiniz gibi, pencere önlerinde, balkonunuzda, büfenizin ya da sehpalarınızın üzerinde, çalışma masanızda göze hitap eden bir sunu hazırlayabilirsiniz.
Bu sunular için illa büyük paralar harcamanız gerekmez. Yiyip tükettiğiniz, yoğurt ya da dondurma kapları gibi materyaller saksı olarak işinizi görür. Komşularınızdan veya dışarda park ve bahçelerden temin edebileceğiniz bitki parçalarını köklendirip dikebilirsiniz. Köklendirme işlemi için bitki çeşidine göre sonbahar veya ilkbahar aylarını tercih etmenizi tavsiye ederim. Zira zaman olarak oldukça uygun dönemlerdir.
Param var görsellikte benim için çok önemli diyenlere teraryumları da tavsiye edebilirim. Zira teraryum yapmak biraz masraflı bir iştir. Teraryum bitkileri cam fanus içinde yetişen bonzai tarzı minyatür bitkileridir. Teraryum denen bu toprak akvaryumları büyük yapı marketlerin bitki bölümlerinden, seralardan ya da çiçekçilerden temin edebilirsiniz. Bu cam fanuslar kendi içlerinde bir eko sistem oluştururlar.
İlla almak zorunda mıyım diyenler için de bu işin bir kolayı var tabi. Biraz büyük bir cam kavanoz ya da kullanılmayan bir balık akvaryumu da bu iş için uygundur. En alta çakıl taşı koymalı üzerine elyaf parçası yerleştirmelisiniz. Bunun üzerine küçük parçalar halinde kömür koyarak üzerine torf sermelisiniz. Sonrasında artık küçük bitkilerinizi torfta açacağınız çukurların içine dikebilirsiniz. Can suyu vermek için fısfıs kullanmalısınız. Böylece her yeri eşit miktarda sulamış olursunuz. Bu materyallerin yerine kullanabileceğiniz başka materyaller de mevcuttur. Aktif karbon ve sphagnum gibi.
Teraryumda kullanılacak bitkileri özellikle nemli ve az ışık alan, sulak yerlerde bulunan bitkilerden seçmelisiniz. Bunlar ağaç diplerinde yeşermiş olan otlar, yosunlar, doğaya özgü yabani çiçekler olabilir. Birkaç örnek vermek gerekirse minyatür menekşe, arapsaçı, karabibergillerin çeşitleri ve eğrelti otu gibi bitkiler bu iş için uygundur.
Sonrasında eserinizi evinizin ya da ofisinizin bir köşesinde gururla sergileyebilirsiniz. Lakin unutmamanız gerek birkaç nokta var. Teraryumdaki bitkiler gübrelenmezler ve çok fazla su istemezler. Eğer sulamanız gerekirse fısfıs yardımıyla toprağını ıslatmanız yeterli olur. Eğer su fazla gelir ve akvaryumunuz buhar yaparsa kapağını birkaç saat açık bırakıp nemi dengelemeniz gerekir. Çok sıcak ortamlardan uzak tutmanız ve direk güneş ışına maruz bırakmamanız çok önemlidir. Yapacağınız son şey kuruyan yapraklarını toplamak ve akvaryumunuzun tozunu kuru bir bez yardımıyla almaktır.
- Etiketler:
- dekorasyon
Yorum Yaz