maritbet girişmaritbet
Evlerde tadilat zamanı geldi!

Evlerde tadilat zamanı geldi!

Tadilat işlemleri sadece bir kez yaptırılan bir şey olduğundan, dikkat edilmesi gereken çok basit ama önemli noktalar var

Yazın gelmesiyle iskeleler de kurulmaya başlandı. Pek çok bina ve apartman dairesi, tadilat için uğraşan ustalarla dolu. Herkes kış ve yağmur gelmeden binasını boyatmak, izolasyon yaptırmak, hatta mümkünse dairesini yıkıp baştan yaptırmak istiyor. Ancak tadilat işlemleri sadece bir kez yaptırılan bir şey olduğundan, dikkat edilmesi gereken çok basit ama önemli noktalar var.


Öncelikle tadilat için gereken izinleri almalısınız. Mal sahibi olarak belediyeye gidip ruhsat almak sizin yükümlülüğünüzdür ve ruhsat almadan tadilatı başlatmamak gerekir. Öte yandan doğalgazla ilgili yapılacak her iş için, İGDAŞ'tan sertifikalı, gaz açma ve kapama yetkisi bulunan mühendislerle çalışılması gerekiyor. Aynı zamanda proje oluşturulduktan sonra, beraber çalıştığınız mimarın İGDAŞ'dan onay alması gerekiyor. Tadilat süresince İGDAŞ yetkilileri projeye uygun gidilip gidilmediğini kontrol ediyor, proje tamamen onaylanıncaya kadar da doğalgaz açılmıyor.

İç mimar desteği önemli
Tadilat işlerini işinin ehli, uzun zamandır beraber çalışan bir ekibi olan iç mimarla yapmak, içinizin rahat olmasını sağlar. Birbirini tanımayan ekipler yan yana çalıştığında, problem çıkma olasılığı daha yüksektir. Kendi bulacağınız ustalar işi yarım bırakabilir, söylendiği zamanda bitirmeyebilir ve sizden habersiz malzemeler kullanabilirler. Öte yandan ustaların başında duracak ve evi bir proje uyarınca yapacak profesyonel bir iç mimarla anlaşmak, hesap verebilirlik ve işin doğru şekilde yapılması açısından önemli.  Mümkünse iş başlamadan projenin üç boyutlu halini inceleyerek, yapılacak işlemlerden iyice emin olun. 
Şayet bir ekiple çalışamıyorsanız, o zaman çalışacağınız ustaların referanslarını kontrol edin. Ödeme şeklini önceden belirleyin; mümkünse her iş bittikten sonra ustaların ödemesini yapın. Bu şekilde yapılan işlerde bir hata ya da hoşunuza gitmeyen bir durum olursa, düzeltilmesi daha çabuk ve kolay olur. Sizden habersiz bir şey yapmalarına izin vermeyin, başında duramasanız bile ne yaptıklarını takip edin. Kapsamlı bir fiyat araştırması yapın ve görünen parçaları kendiniz seçin. Her iki durumda da, işi yapacak şirket ya da ustalarla bir sözleşme imzalayın. Sözleşmede kullanılacak malzemeleri, işin süresini, karşı tarafın sigortasız işçi çalıştırmayacağını belirten maddelerin bulunmasına dikkat edin. Ustaların işi yarım bırakması, düzgün yapılmayan mantolamanın bir süre sonra duvardan çıkması, ya da iş yapılırken hırsızlık olması hukuken ‘malın ayıplı çıkması' anlamına gelir. Bu tip durumlarda işin tamamlanması yeni bir mal ile değiştirilmesi veya tazminat isteme gibi çeşitli haklara sahip olduğunuzu unutmayın.

Masrafları tam olarak hesaplayın
Tadilat masraflarını iyi hesaplayın. Altından kalkamayacağınızı düşünüyorsanız, tadilatı bir süre daha ertelemeyi göze alın. Eğer tadilata başlıyorsanız “Hazır fayanslar kırılmışken banyo tesisatını da değiştirelim” gibi çıkarımlardan uzak durun. Bu hem bütçe sıkıntısı yaratır, hem de süreyi uzatır. En başta ne yapılacağına karar verip bütçeyi buna göre belirlerseniz, her şey daha çabuk biter.

Su ve elektrik işleri beraber yürümeli
Su ya da elektrik tesisatında yapılacak işlemler birbirini etkileyebilir. Örneğin çamaşır makinanızın, buzdolabınızın ya da bulaşık makinanızın yerini değiştirmek istediğinizde, hem elektrik tesisatının hem de su çıkışının uygun olduğu bir yere konması, ya da bu sistemlerin elden geçirilmesi gerekir. Bu işler yapılırken mutfak tasarımcınızdan mutlaka elektrik şemasını alın. Elektrik tesisatı yapılırken evin yerleşimi çok önemli. Nerelere priz yapılacağı, hangi eşyanın nereye konulacağı gibi konulara, evdeki elektrik tesisatına göre karar verilmeli. Kötü bir boya işi düzeltilebilir, ancak kötü bir elektrik ve su tesisatı ilerde büyük problem olur. Bu yüzden işinin ehli bir usta ve kaliteli malzeme kullanımına dikkat edin. Tesisat döşeme işi bittikten sonra kaçak testi yaptırmayı unutmayın.

Günlük ihtiyaçlar için çanta hazırlayın
Tadilat sırasında mümkünse evde oturmamaya çalışın. Şayet evde olacaksanız, deprem çantası gibi bir çanta hazırlayın. Günlük olarak kullandığınız telefon şarjı, diş macunu ve fırçası, lens solüsyonu gibi eşyalar bir arada olsun. Bazı ev sahipleri anahtarı ustalara ya da şirkete teslim edip bu sürede tatile gidebiliyor. Bunu yapmamaya çalışın ve genellikle işlerin başında olun. Bu arada komşular açısından sıkıntı olmaması için, onlara tadilat yapılacağını ve tadilatın ne kadar süreceğini bildirmek gerekir.

Deneme duvarı yapın
Duvarlar alçılanırken nereye alçı yaptırmak gerekiyor, nerenin durumu iyi diye kontrol edilmesi gerek. Boya yaptırırken nerelerin boyanacağını, yağlı boya mı, saten boya mı yoksa plastik boya mı kullanılacağını ve özellikle boyanın tam kodunu iyi belirleyin. Sonradan “Ben nar kırmızısı istemiştim, kiremit kırmızısı yapılmış” dememek için bu nokta önemli. Bir de katalogdan renk seçtiğinizde, daha sonradan beğenmeyebilirsiniz. Bu yüzden bir duvarın bir kısmında seçtiğiniz boyaları kullanarak deneme yapın.
Boya işleminin ardından, içerdeki kapılarla giriş kapısına sıra geliyor. Şayet kapıların değiştirilmesi gerekiyorsa, boya yapıldıktan sonra değiştirilmeleri daha uygun olur. İç kapılar takıldıktan sonra, tek tek bütün kapıları açıp kapatın, kilitlerini kontrol edin ve ses çıkartıp çıkarmadıklarına bakın. Sokak kapısı takıldıktan sonra kapının önündeki fayans kırılabilir. Ustaların yeni fayansları taktığından emin olun.

Fayansları temizleyin
Mutfak ve banyoda kullanılacak ürünleri teslim alırken, ambalajından çıkartıp bir hasar var mı diye kontrol edin, irsaliyeye imzanızı öyle atın. Fayansları tutan macun kıvamındaki derz dolgusu yapıldıktan sonra, hem kuruması hem de fayansların yerlerine iyice oturmaları için bir gün beklemeniz gerek. İş sırasında taşların uçlarında kopma, çatlama gibi hasarlar olduğunda, derz dolgusunun tozu nedeniyle bunlar görünmeyebilir. Dolgu kuruduktan sonra yerleri temizlediğinizde bir sorun olup olmadığını görebilirsiniz. Herhangi bir aksiliğe karşı birkaç kutu fazladan fayans almanız gerekebilir.

Kaynak: Eda UTKU / Hürriyet
 

  • Etiketler:

Yorum Yaz