MASKO perakende mobilyada ihracat üssü oldu!
Çeyrek asrı geride bırakan MASKO Mobilya Kenti, Türkiye’de mobilya sektörünün önemli üretim üslerinden biri haline geldi.
Dünyanın en büyük mobilya kenti olan MASKO, perakende mobilyacılıkta ihracat üssü oldu. 778 mağaza ve 550 firması ile dünyanın en büyük mobilya kenti olan MASKO, son bir yılda uluslararası ticaretin uğrak merkezi oldu.
Yurt içinden ve dışından dünya markalarının yer almak istediği MASKO Mobilya Kenti'nde Hasan Karcı yönetimiyle birlikte, MEP (MASKO Exclusive Project) AVM, MASKO Çoçuk Bakım Evi, Sanat Projesi'nin yanı sıra yurtdışı fuar katılımları ve ihracata yönelik yatırımlar gerçekleştirildi. Geçen bir yıllık yönetimleriyle ilgili değerlendirmede bulunan
MASKO Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Karcı:
“Yaptığımız projeler ve özellikle perakendede MASKO'yu bir üs konumuna getirmeye yönelik hedeflerimize ulaştık, fakat bunların ilk adımlar olduğunu söylemeliyiz. Amacımız MASKO'yu Türkiye'nin yanı sıra dünyada da tanınır ve tercih edilir ihracat üssü haline getirmektir” dedi.
“Yaptığımız projeler ve özellikle perakendede MASKO'yu bir üs konumuna getirmeye yönelik hedeflerimize ulaştık, fakat bunların ilk adımlar olduğunu söylemeliyiz. Amacımız MASKO'yu Türkiye'nin yanı sıra dünyada da tanınır ve tercih edilir ihracat üssü haline getirmektir” dedi.
Mobilya ihracatında yakalanan rüzgarın iyi değerlendirilmesi halinde mobilya sektörünün ihracatın, yeni tekstili olabileceğini belirten MASKO Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Karcı, mobilyada milyar dolarlık ihracat hedefinin hayal olmadığını söyledi.
Mobilya ihracatını anlamlı kılan en önemli unsuru, ihracatçıların önemli bölümünün KOBİ niteliği taşıması olarak gösteren Karcı, MASKO Mobilya Kenti'nin birçok ülkedeki mobilya üreticilerinin korkulu rüyası haline geldiğini, bunun yanı sıra da Türkiye'de mobilya ihracatının en aktif yerinin MASKO olduğuna da dikkat çekti.
İç pazarda yaşanan derin daralmanın mobilyacıları tek seçenek olarak ihracata yönelttiğine ve mobilyacıların kaybettikleri iç pazarı, ihracatla ikame etmeye çalıştığını belirten Karcı, bu çabanın kısa sürede meyvelerini verdiğini ve bugün MASKO'nun dünyanın en büyük mobilya merkezi konumuna getirdiğini de sözlerine ekledi.
MASKO yüzde 15 ihracat yapıyor
Karcı 2009 yılında 101 milyar 629 milyon dolar olan genel ihracat oranının, 1 milyar 868 milyon 25 dolarını mobilya sektörün karşıladığına dikkat çekerek, şunları söyledi:
“Bu rakam, genel ihracat rakamı içerisinde mobilya sektörünün yüzde 2'sine denk geliyor. MASKO Mobilya Kenti de mobilyadaki ihracat oranının yüzde 10-15'ini gerçekleştiriyor. Bu hiç azımsanacak bir oran değil. MASKO Mobilya Kenti, Türkiye'deki ihracat pastasında da önemli bir yere sahip” dedi. Karcı, MASKO Mobilya Kenti'nin bünyesinde 4 bin çalışanı istihdam ettiğini ve ekonominin en kârlı merkezleri arasında yer aldığını belirterek, “Emeğin yoğun olduğu mobilya sektörü, ülkemizin tekstilden sonraki en büyük istihdam olanağına sahiptir. Sektör, yaklaşık olarak 300 bin kişiye iş olanağı sağlanıyor. MASKO yarattığı iş hacmi ile 15-20 bin kişiye iş hacmi yaratıyor. Bunun yanı sıra MASKO'da çalışan sayısı ise 4 bine yakındır. Bunun içerisinde zanaatkârlar, tedarikçiler, nakliyeciler yer alıyor. MASKO Mobilya Kenti, bir evin veya işyerinin tüm ihtiyaçlarını, tek seferde, eksiksiz bir şekilde karşılayabilecek kapasiteye de sahiptir.”
İhracatımızı yüzde 30'a çıkaracağız
Karcı, yurtdışı Ar-Ge ve pazarlama çalışmalarına da hızla devam ettiklerini belirterek, “İstanbul'da gerçekleşen İMOB 2010 ve Milano'da gerekleşen Milano Mobilya Fuarları'nın pozitif dönüşlerini aldık. Ciddi bir şekilde yurtdışı piyasasından talepler alıyoruz. Mobilyanın merkezi Avrupa'ya ve bunun yanı sıra Orta Doğu, Türkiye Cumhuriyetleri ve Etiyopya, Nijerya gibi ülkelerle önemli ilişkiler içerisindeyiz. Bundan sonra üretimimizin yüzde 30'luk bölümünü ihraç etmeyi hedefliyoruz” dedi.
- Etiketler:
- MASKO
- mobilya kenti
- mobilya sektörü
Yorum Yaz