"Mobilyada KDV indirimi imdadımıza yetişti"
Mobilya sektörü temsilcileri, yüzde 10 indirim sonrası KDV'nin düşürülmesiyle de ürünlerde yüzde 10 indirim daha olacağını ifade ediyor.
Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Güleç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, daha önce 2010 ve 2017'de yapılan KDV indirimlerinin sektöre ciddi hareketlilik getirdiğini, geçen yıl 8 ay süren KDV indirimi döneminde hem iç satışların hem ihracatın hem de istihdamın arttığını, bu sayede 2018'e çok umutlu girdiklerini söyledi.
Güleç, bu yıl ekonomide yaşanan gelişmeler nedeniyle sektörde olumsuzluklar yaşandığını ifade ederek, "Bu karar açıklanır açıklanmaz sektörde doping etkisi oluşturdu. Sektör çok mutlu. Daha çok üretim yapacaklar, daha çok kişi çalıştıracaklar, daha çok satış yapıp daha fazla vergi verecekler." diye konuştu.
Enflasyonla Topyekun Mücadele Programı kapsamında fiyatlarda daha önce yüzde 10 indirim yaptıklarını hatırlatan Güleç, "KDV'nin yüzde 8'e düşürülmesiyle yüzde 10 indirim daha yapacağız. Sektörü çok motive edici bir hamle oldu. Bunun etkisini hem içeride hem dışarıda göreceğiz." dedi.
"Mobilya almanın tam zamanı"
Ahmet Güleç, geçen yıl KDV indirimi sayesinde gerçekleşen yüzde 30 civarındaki büyüme sonrası bu yılın 10 ayında iç pazarda mobilya satışlarının yüzde 11 gerilediğini belirterek, şunları kaydetti:
"Enflasyonu da hesaba kattığımız zaman, mobilya sektöründe ciddi bir fiyat artışı olmuştu, üreticimiz fiyatları artırmadan döndüremiyordu. KDV indirimi, hem bizim hem de tüketicinin imdadına yetişti. KDV'nin yüzde 18'den yüzde 8'e düşürülmesi, yılın 10 ayında mobilyada iç pazarda yaşanan yüzde 11'lik daralmanın telafisi için büyük fırsat sunacak. Enflasyona karşı uyguladığımız yüzde 10 indirim sonrası gelen yüzde 10 KDV indirimi büyük avantaj sunuyor. Mobilya almanın tam zamanı..."
"Sektör eski canlılığını yakalayacak"
Mobilya Sanayi İş Adamları Derneği (MOBSAD) Başkanı Nuri Gürcan da mobilya sektöründe son aylarda daralmanın yüzde 30'ları bulduğunu, buna bağlı olarak işten çıkarmaların başladığını ifade ederek, "Sektörün eski canlılığı ve dinamizmini yakalamak adına KDV indirimi sektör tarafından dört gözle bekleniyordu. KDV'nin yüzde 8'e indirilmesi, sektörü içinde bulunduğu daralmadan çıkarıp eski hacmine geri getirecektir." diye konuştu.
Gürcan, konut sektöründeki teşvik ve indirimlerin mobilya sektörüne olumlu yansıyacağını, bu sayede sektörün, ekonomik daralmadaki durumdan kurtulacağını söyledi.
Önceki KDV indirimi sonucu satışlarda yüzde 35'lik artış kaydedildiğini belirten Gürcan, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Bu indirimi uzun zamandır bekliyorduk. Satışlarımızın canlanması için de iç piyasada bu dinamiğe ihtiyacımız vardı. İhracat kısmında ise zaten çok kuvvetliyiz. 2017'yi 2,7 milyar dolar ihracatla kapatırken, 2018'de 3,5 milyar dolar ihracat hedefliyoruz. Türkiye'de her yıl ortalama 600 bin çift evleniyor. Evliliklerde ortalama 40 bin TL'lik bir mobilya harcamasının olduğunu söyleyebiliriz. İşe boşanmalar tarafından bakacak olursanız, her yıl ortalama 130 bin çift boşanıyor ve boşanmalar da 15 bin TL'lik bir mobilya harcamasını gündeme getiriyor."
Döşemelik kumaşta yüzde 8'lik KDV ödenirken, mobilyanın iskeletine yüzde 18'lik KDV ödenmesinin fiyat dengesizliğine neden olduğunu vurgulayan Gürcan, KDV indiriminin sektörün kayıt altına girmesini sağlayacağını kaydetti.
Gürcan, KDV indiriminin sadece üretici için değil, tüketici için de büyük avantaj sunduğunu, mobilya alımı için bekleyenlerin harekete geçeceğini söyledi.
Yorum Yaz