Mutfak tasarlarken bu önerilere dikkat!
Kadınların günün büyük çoğunluğunu geçirdiği mutfaklar tasarım için ayrı bir özen istiyor.
Evlerin en önemli noktası niteliğindeki mutfaklar kadınlar için büyük bir öneme sahip. Günün neredeyse tamamını mutfakta geçiren kadınların bu alanı detaylı bir analiz gerektiriyor. Ahşabın bu noktadaki konumu, evin genel dekorasyon stili, cephesi, tesisatı, kullanıcının iş sonunda görmek istedikleri, zemin döşemesi / kaplaması, tavan modeli ve depolama alanlarının yeterliliği vs. gibi detayların önemle incelenmesi bu konuda ayrı bir önem gerektiriyor.
Öncelikle sıfırdan bir planlama ile mevcut mutfağından memnun olmayan kullanıcılar için yeniden planlanan ya da revize edilen bir mutfağın tasarlanması arasında gerçekten farklar bulunmaktadır.
1. Sıfırdan bir mutfak planlarken; öncelikle kullanıcının istekleri ve arzuları dinlenir.
2. Evin, inşaat tamamlandıktan sonraki haliyle ilgili diğer görselleri varsa incelenir, yoksa kullanıcıdan bu konuda yardım istenerek evin genel iç dekorasyon üslubuna uyumu sağlanır. Aksi halde, eğer evin dekorasyonu ve / veya cephesi örneğin klasik bir tarza sahipse mutfağı modern ya da gösterişli yapmak biraz amorf olabilir.
3. Zemin kaplamaları, mutfak duvarları, tavan dekorları, perdeler , halılar değiştirilecek veya değiştirilmeyecek olması bilgisi de çok önemlidir. Kombin oluştururken pek uyumlu renklerin çıkmayacağı riski tasarımın görselliğini de etkileyebilecektir.
4. Rölöve alınırken mevcut tesisat önerisi üzerinden yapılabilecek alternatifler de kullanıcıya sunulur.
5. Planlama konusuna gelince; mimar bu noktada şu hayali senaryoyu kurgulamalıdır; "pazardan elinde torbalarla gelen ev sahibi / mutfak sorumlusu, önce ellerindekileri koymak için minimum 30 cm'lik bir alana ihtiyaç duyacaktır. Sonra bunları teker teker buzdolabı veya kilere konuşlandırmak isteyecektir. Demek ki bu tezgah alanı ile kiler veya buzdolabı kesinlikle ilişkilendirilmelidir. Sonrasında karnı iyice acıkan ev sahibi buzdolabını açar ve dolabın öbür yanındaki tezgah boşluğuna yemeklik malzemelerini çıkarır. Demek ki dolabın diğer tarafı için de en az 30 cm'lik bir ön hazırlık alanı tasarlanmalıdır. Bu alanla bağlantılı olarak bıçak, doğrama tahtası vs. ihtiyaçlarını karşılayabileceği çekmeceler, üst dolaplar ve yemeği hazırlamaya başladığı saati görmesi için bir de dekoratif saat konulabilir. Derken ön hazırlıklar tamamlanır ve yıkanmak için hazırlanan yiyecekler eviyenin altına tutulur. Bu noktada yine ön hazırlıkla ilişkilendirilmiş bir lavabo tasarlanmalıdır.
Lavabonun deliğini tıkayan ve zamanla pis kokular yayabilecek olan atıkları uzaklaştırmak için bir de çöp ünitelerine ihtiyaç doğacaktır. Eviye dolabının hemen altında konuşlandırılabilecek olan bu ekipman, kullanıcıya büyük kolaylık sağlayacaktır.
Tabi tüm bunları yaparken davlumbazı / aspiratörü unutmuyoruz. Bu üniteler / kısımların yan yana olmasında bir sıkıntı bulunmamaktadır. "Karşı” / "dönen L" kısımda ise kileri bulunmayan mutfaklar için boy dolapları mükemmel bir depolama alanı sunabilecektir.
6. Tüm bunları planlarken, küçük mutfaklar için geniş çekmece ve dolap kapakları tasarlamanız , mekanı olduğundan geniş gösterecektir.
7. Renk seçimlerinde bir mekan içerisinde en fazla 5 bağımsız renk kullanmaya özen gösteriniz. Bu beş rengi de birbirini tamamlayıcı renklerden seçmeye dikkat ediniz.
8. Son olarak ada mutfaklar kimi zaman her mutfak için pek te efektif olamayabilir. Bunu kullanıcıya iyice açıklamaya çalışın!
- Etiketler:
- mutfak tasarımı
- dekorasyon
Yorum Yaz