'Yabancıya konut satışı mobilya satışlarını da arttırdı'
Mobilya Sanayi İş Adamları Derneği (MOBSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Gürcan, mobilya ihracatı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Gürcan, yaptığı açıklamada mobilyanın, Türkiye'nin son 15 yılda en çok büyüyen sektörlerinin başında geldiğini ifade ederek, sektörün 2023 hedefleri arasında ihracatı 10 milyar dolara çıkarmak olduğunu hatırlattı.
Mobilya sektöründe mağazalar da dahil edildiğinde neredeyse 65 bin iş yeri bulunduğunu, doğrudan 200 bin kişiye istihdam sağlandığını, 10 bin ihracatçı ve 36 bin üretici olduğunu anlatan Gürcan, şunları kaydetti:
"Sektörümüzde büyük firmaların sayısı oldukça azdır. Çünkü sektörümüzün yüzde 90'ını KOBİ ölçekli firmalar oluşturmaktadır. Yaklaşık 15 yıldır atağa geçen ve özellikle inşaat sektörünün büyümesiyle ivme kazanan sektörümüz, ciddi dış ticaret fazlası veriyor. 2015 yılında 1 milyon doları aşkın ihracat yapan firma sayısı 400 iken, 2016 yılında 571 oldu."
Bu yıl 1 milyon doları aşan ihracatçı firma sayısının 700'ü bulacağını bildiren Gürcan, 172 ülkeye ve 202 gümrük noktasına ihracat yaptıklarını, Libya ve Irak gibi ülkelerde düşüş yaşarken, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve ABD gibi ülkelere ihracatı artırıp pazarı çeşitlendirdiklerini söyledi.
Gürcan, Çin, Nijerya ve Hindistan gibi alternatif pazarlara ağırlık verdiklerini belirterek, geçen yılı 2,5 milyar dolar ihracatla kapattıklarını, bu yıl da 3 milyar dolara yakın ihracat beklediklerini kaydetti.
"Sektör, yıllık 7 milyar dolarlık mobilya üretiminin yüzde 34'ünü ihraç ediyor"
Nuri Gürcan, Türkiye'nin mobilya üretiminde 2000'li yılların başından itibaren kaliteyi, son dönemde de tasarımı ön plana çıkartarak katma değeri artırdığını söyledi.
Gürcan, 15 yıl önce 1,7 dolar civarında seyreden kilogram başına düşen mobilya ihracatının şu anda 3,7 dolara kadar yükseldiğini belirterek, şöyle devam etti:
"2000'li yılların başında 180 milyon dolar ihracat ve 200 milyon dolar ithalat yapan sektör, 2003 itibarıyla artışa geçti. Geçen yıl 2 milyar 500 milyon dolar ihracat, 600 milyon dolar ithalat yaptık. Bu yıl da 3 milyar dolara yakın ihracat ve 700 milyon dolar ithalat yapmış olacağız. Yani ithalatın 4 katı ihracat yapıyoruz. Yerlilik oranı çok yüksek olan sektörümüz, tam 13 yıldır dış ticaret fazlası veriyor. Üretim kapasitesini 20 milyar dolara çıkaran mobilya sektörü, yıllık 7 milyar dolarlık mobilya üretiminin yüzde 34'ünü ihraç ediyor. Bu oran 2000'li yılların başında yüzde 13'tü."
"Türkiye, dünyanın mobilya üretim üssü Çin'e dahi mobilya satar duruma gelmiştir"
MOBSAD Yönetim Kurulu Başkanı Gürcan, 3,7 dolar olan kilogram başına düşen ihracat değerini dünya ortalaması olan 7 dolar düzeyine çıkartmak istediklerini ifade ederek, "Mobilyada kilogram ihracat değerini artırmak için Ar-Ge ve tasarıma odaklanıp dünyada 'Çin'den kaliteli, İtalya'dan ucuz' algısını kırıp 'Türk mobilyası' algısını oluşturmalıyız. Sektör olarak Ar-Ge ve tasarıma yönelik harcamalarımızı son 5 yılda yüzde 25 artırdık." diye konuştu.
Türk mobilyasında ciddi bir kültürel birikim bulunduğunu ve yerel motiflerin Türk zanaatkarlarla yansıtılabildiğini dile getiren Gürcan, şunları kaydetti:
"Geriye, yaptıklarımıza bir marka değeri yüklemek ve doğru pazarlamayı yapabilmek kalıyor. Eğer bunu yapabilirsek ihracat rakamlarımızı dolar bazında daha yukarıya taşıyabiliriz. Bugün Türkiye, dünyanın mobilya üretim üssü Çin'e dahi mobilya satar duruma gelmiştir. Bunun gözden kaçırılmaması gerekiyor. Ayrıca, sektörün, ihracatta mevcut pazarların kırılganlığını aşması ve geleneksel, alım gücü yüksek AB ve Kuzey Amerika pazarlarına ulaşması için de tasarım, markalaşma ve pazarlama alanında performansını yükseltmesi şart."
"Yabancıya konut satışı mobilya satışlarını da arttırdı"
Nuri Gürcan, eylül ve ekim aylarında ortalama yüzde 70 artan yabancıya konut satışının mobilya sektörünü de olumlu yönde etkilediğini ifade ederek, geçen yılın ilk 10 ayına göre yabancıya konut satışında yaklaşık yüzde 30'luk yükseliş olduğunu söyledi.
Özellikle İstanbul'da geçen yılın aynı dönemine göre yabancıya konut satışında yüzde 60'lık artış olduğunu kaydeden Gürcan, konut satışının daha çok Suudi Arabistan, Irak, Azerbaycan, Kuveyt, Libya ve Rusya'nın vatandaşlarına yapıldığını bildirdi.
Gürcan, "Bu ülke vatandaşları da daha çok altın varaklı, gösterişli, el yapımı, pahalı mobilyaları tercih ediyor. Onların her bir konut alımı, yurt içindeki yabancılara mobilya satışımızı artırmamıza olanak sağlıyor." diye konuştu.
Yorum Yaz