Murat Kurum "İstanbul'da konut fiyatları artmak zorunda"
Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, İstanbul genelinde konut fiyatlarının artması ve artık lüks proje inşa edilmemesi gerektiğini söyledi.
Emlak Konut GYO, 2017-2018 yılı değerlendirme toplantısını tamamladı. Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum'un ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda sektörün son durumu, fiyatlar ve önümüzdeki dönem hedefleri masaya yatırıldı.
İstanbul'da konut fiyatları yukarı gitmek zorunda
İstanbul'daki konut fiyatlarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulunan Murat Kurum ''2015'te İstanbul'da konut fiyatları yüzde 25 oranında artmış, 2017'de ise yüzde 9. Yani 2011 yılıyla aynı oran, bu da da aynı seviyelere denk gelmiş demektir. İstanbul'da fırsat dediğimiz süreci yaşıyoruz, bundan sonraki dönemde konut fiyatları yukarıya gitmek zorunda'' diye konuştu.
Emlak Konut'un yeni kampanyasını açıkladı
Önümüzdeki dönemde yapılması planlanan kampanyayı da anlatan Murat Kurum ''3 ay içerisinde devreye girecek bir model olacak. Örnek olarak 450 bin liralık dairenin yüzde 10'u peşin ödenecek. Daha sonra yüzde 10 oranında bir ara ödeme yapılacak. Kalan 400 bin liralık bölümde Emlak Konut GYO'nun payı yüzde 40'sa biz, 160 bin lirayı faizsiz bir şekilde taksitlerle tahsil edeceğiz. 260 bin liralık bölüm için bankalardan kredi kullanılacak. Ancak bu kampanyada bankalar özel faiz oranları hazırlayacak'' diye konuştu.
Asılsız iddialar sektörü olumsuz etkiliyor
Sektör genelinde asılsız iddiaların piyasayı olumsuz etkilediğini dile getiren Murat Kurum ''İstatistiklerin tam manasıyla doğru olmadığı bir dönemde herkes bir yorum yapıyor. Bu da sektörü olumsuz etkiliyor. Bu yıl, Temmuz'daki darbe girişimini geride bırakarak normalin üzerinde Türkiye ekonomisi büyüdü'' ifadelerini kullandı.
Gayrimenkulün ekonomideki payı çok büyük
İnşaat ve sanayi sektörlerinin birbirinden ayrılmaması gerektiğini dile getiren Kurum ''İnşaat ve sanayi sektörü iç içe bir durumda, kimi zaman bunu ayırma durumuna giriyoruz. Sanayileşmeliyiz elbette ancak bunun inşaatla eş zamanlı gitmesi gerekiyor. Evlerin içerisinde kullandığımız ürünlerin neredeyse tamamı sanayi ürünü. Yüzde 11'lik ekonomik büyümede inşaat sektörü yüzde 20,2 oranında katlı sağladı. Sanayi ise yüzde 14,8 oranında katkı sağladı. İnşaat'ın GSYH'da payı yüzde 8,7 oldu 2017'nin üçüncü çeyreğinde. Bu oran ABD'de yüzde 10-12 seviyelerinde. Gelişmekte olan ülkelerde ise bu rakam yüzde 16-17'lerde. Biz yüzde 8 seviyesindeyiz, bu anlamda gidecek çok yolumuz var'' ifadelerini kullandı.
Her yıl 600 bin yeni konuta ihtiyaç var
Türkiye'de genç nüfus ve kentleşme nedeniyle her yıl 600 bin yeni konuta ihtiyaç olduğunu dile getiren Kurum ''Altyapı projeleri inşaat ve konut sektörünü etkiliyor, o bölge gelişiyor. Gelişmekte olan ülke olduğumuz için altyapı yatırımları yapmamız gerekiyor. 2017 sonunda konut satışlarının 1 milyon 350 bin seviyesine gelmesi bekleniyor. İpotekli satışlarda Türkiye yüzde 34 seviyelerinde, gelişmiş ülkelerde ise bu rakam yüzde 70 seviyelerinde'' diye konuştu.
Büyükşehirler toparlanma sürecinde
Emlak Konut GYO'da 2017 yılında 4 bin adet sözleşme devri yapıldığını ancak bunların konut satışı olarak yansıtılmadığını belirten Kurum ''Bence bu konut satışı olarak sayılmalı. İstanbul'da satış rakamları iddia ediyorum daha düşemez. İstatistikler gösteriyor, zaten İstanbul toparlanma sürecinde. Ankara, enflasyon ve Türkiye konut fiyat ortalamasıyla aşağı yukarı aynı seviyede. İzmir'de piyasa rayicine geldi. İstanbul düzeltmeyi tamamladı, İzmir artış trendinde. ABD'de 2008 krizinden sonar konut fiyat endeksi toparlandı ve artış şu anda devam ediyor'' dedi.
Bundan daha lüks projeler artık yapılamaz, yapılmamalı
Projeler genelinde mahal listesinin daha mütevazı olması gerektiğini ve bu sayede maliyetlerin yüzde 10 oranında düşebileceğini ifade eden Kurum ''Sektör genelindeki malzeme fiyatlarının yüksekliğine de değinen Murat Kurum ''İnşaat sektöründe malzeme endeksi bir yılda yüzde 25 arttı. Bu da inşaat malzemelerinin pahalandığı anlamına geliyor. Konut fiyatlarını yüzde 25 artıramayacağımızı ön görürsek, giderlerin arttığını, arsa bedelinde değişikliğin olmayacağını öngörürsek, maliyetiyle aynı satışlar sergileniyor. Mahal listesi anlamında yapılan projeler şu anda en üst seviyede, daha da üste çıkmaması gerekiyor. Mahal listesi anlamında lüks proje yapmamamız gerekiyor. Mevcut projelerin daha iyisi yakın zamanda yapılamaz, daha muhafazakar projeler yapmalıyız. Yüzme havuzu yapıyorsak dışarıya yönetim olarak verip maliyet ve aidatlar düşmeli. Dış cephelerde giydirme cephe yapalım, taş kaplayalım. Bunlar fazla oluyor. Otellere, ofislere bakıyoruz, mahal listesi çok yüksek. Mühendislik ve mimarlık tarafını öne çıkararak ilerlemeliyiz. 1999 yılından sonar araştırmalar yaptık, konut açıklarını çok hızlı kapattık. O dönemde kule vinç yoktu, tünel kalıp yoktu. Çok hızlı bir imalat süreci yaşadık. Her projede herkes daha iyisini yaptı. Ancak bugün son noktaya geldik, yüklenicilerimizi bu konuda uyarıyoruz'' ifadelerini kullandı.
İhtiyaçlar farklılık gösteriyor
Sektör genelinde ihtiyaçların dönem dönem farklılaştığını belirten Kurum ''Bir dönem yüksek bloklar modaydı, üst katta oturmayı insanlar istiyordu. Bugün insanlar daha az katlı evlerde oturmak istiyor. 5 yıl sonra da insanlar bahçeli evde oturmak isteyecek. Şehir içinde oturulmaz diyeceğiz. Yurtfdışında böyle, bizde de böyle olacak'' dedi.
7,6 milyar liralık kar hedefi
Türkiye'ye 2011-2016 yılları arasında doğrudan 85 milyar dolarlık yatırım yapıldığını, bunun 23 milyar dolarlık bölümünün gayrimenkulden elde edildiğini dile getiren Kurum ''Emlak Konut GYO olarak toplam varlıklarımız 20 milyar liraya yaklaştı. Bugüne kadar 82 milyar liralık işin altına imzamızı attık. 2017 yılında 13 milyar liralık ihale yapıldı, burada Emlak Konut'un payı 2 milyar lira. Önümüzdeki 4 yılda 7,68 milyar liralık kar hedefliyoruz'' diye konuştu.
Emlak Konut projelerine yoğun ilgi
2017 yılı projelerinde yüzde 95'lik satış seviyesine ulaşıldığını belirten Kurum ''2018'de bitecek projelerin yüzde 74'ü, 2019'da bitecek projelerin ise yüzde 46'sı şimdiden satıldı. Emlak Konut GYO olarak 2003-2017 yılları arasında 13 milyar 321 milyon liralık arsa alımı yaptık'' dedi.
2017 hedeflerinin yüzde 97'si tuttu
2017 yılı başında 8 milyar liralık hedef koyduklarını ve yıl sonu itibariyle 7,7 milyar liralık ciro elde ettiklerini dile getiren Kurum ''9 bin 900 birim demiştik fakat 6 bin 714 birim satıldı. Ancak burada bir AVM satıldı, konut anlamında bin konut yapıyor. Bu rakamı metrekare bazında değerlendirmek gerek. Bu doğrultuda yüzde 97 anlamında hedeflerimize ulaştık'' ifadesini kullandı.
2018'de ciro hedefi 7,2 milyar lira
Emlak Konut GYO'nun 2018 yılı hedeflerini de açıklayan Murat Kurum ''7 milyar 252 milyon lira ciro hedeflerken, 1.8 milyar kar hedefimizle 2018'de yolumuza devam ediyoruz. 850 bin metrekare civarında satılabilir alan ve 2.1 milyar liralık ihale planlıyoruz'' şeklinde konuştu.
Yeni ihaleler yolda
Emlak Konut GYO, 2018 yılında yaklaşık 15 bin bağımsız birime denk gelen Çekmeköy, Bakırköy, Şişli, Küçükçekmece, Ankara Saracoğlu, İstanbul Florya, Hoşdere Toplu Konut Alanı 2. Etap ihalelerini gerçekleştirecek.
Uğurcan Tokay / emlaktasondakika.com
Yorum Yaz