maritbet girişmaritbet
Soba ve şömine ile yüzde 40 tasarruf sağlayın!

Soba ve şömine ile yüzde 40 tasarruf sağlayın!

Soba ve şömine kullanımı, doğalgaz ve elektriğe kıyasla yüzde 40’a varan tasarruf sağlıyor.

Pandemi ile çalışma hayatının giderek evlerden sürdürülmesi ve yeni yasaklarla eğitimin yeniden evlere taşınması, evlerde geçirilen zamanı 24 saate çıkardı. Soğuyan havalarla birlikte ısınmanın da maliyeti arttı. 4 kişilik bir ailenin doğalgaz faturası 250 TL'den başlayıp, evin genişliği ve izolasyonuna göre 3 bin TL'ye kadar ulaşabiliyor. Oysa ısınma aracı olarak soba ya da şömine kullanımı, doğalgaz ve elektriğe kıyasla yüzde 40'a varan tasarruf sağlıyor. Piyasada soba fiyatları 500 TL'den başlıyor. Sobanın kurulum maliyeti, yaklaşık 2 aylık doğalgaz faturasına karşılık geliyor.

 

Soğuyan havalar ile birlikte ısınma masrafları da cep yakmaya başladı. Bir evin ısınma maliyeti; evin bulunduğu bölgeye, kapladığı alana ve izolasyonuna göre değişiklik gösterebiliyor. Kış şartlarının ağır basmasıyla doğalgaz faturasındaki sert yükselişe alternatif çözümler aranıyor.  Soba ve şömine ile ısınma, sağladığı yüzde 40 tasarruf ile etkili bir alternatif olarak öneriliyor. 

 

Doğalgaz ve elektrikle ısınmaya bir alternatif olarak, pandeminin de etkisiyle giderek yaygınlaşamaya başlayan soba ve şömine kullanımının oluşturduğu tasarrufa dikkat çeken Aksa Şömine Yönetim Kurulu Başkanı Engin Derya Kılıç, “Soba ve şömine kullanımı ile aylık faturada yüzde 40'a varan tasarruf sağlamak mümkün. Aile bütçesinden en büyük payı alan elektrik ve doğalgaz giderleri yıllara bağlı olarak giderek artıyor. TÜİK'in verilerine göre; 2020'nin ilk döneminde 2019'un aynı dönemine göre elektrikte yüzde 32.3, doğalgazda yüzde 34.7 oranında fiyat artışları yaşandı, Ağırlıklı olarak soba yakıtı olarak kullanılan odun fiyatlarında ise yaklaşık yüzde 10 artış oldu.  Bu tablodan bakınca da en tasarruflu ısınma yönteminin soba olduğu çok net görülüyor” dedi.

 

Kurulum maliyeti, 2 aylık doğalgaz faturası

Piyasada soba fiyatlarının 500 TL'den başladığını belirten Derya Kılıç, “Uluslararası standartlara göre üretilen, yine uluslararası standartlara sahip olan soba fiyatları ise 2 bin 500 TL'den başlıyor. Aynı ölçekte değerlendirdiğimizde, bu niteliklere sahip şömine sobaların fiyatları 3 bin 500 TL, kuzinelerin fiyatları 6 bin TL'den başlıyor. Bir aylık doğalgaz faturasının 250 TL olduğunu düşündüğümüzde, soba ile ısınmanın kurulum maliyeti, yaklaşık 2 yıllık faturaya karşılık geliyor.” dedi.

 

Dekorasyon öğesi haline dönüştü

Soba ve şömine çeşitlerinin bugünün teknolojisi ve modern tasarımıyla sadece bir ısınma aracı olarak kullanılmadığına, aynı zamanda bir dekorasyon öğesi olarak görüldüğüne değinen Engin Derya Kılıç, “Üzerinde yemek pişirme özelliğine sahip olan fırınlı kuzine sobalar da ocak ve fırın işlevi görerek bu tasarrufu daha da destekliyor. Duvar içine de giydirilebilen şömineler, cam kaplamalarıyla hem ısıyı daha da yansıtabiliyor hem de temiz bir ısınma seçeneği sunuyor. Soba çeşitleri en yeni tasarımlarıyla evlerin ruhunu tamamlıyor.” dedi.

 

Mutfaktaki işi de görüyor

Evin bulunduğu bölge ile kapladığı alan ve izolasyonunun doğalgaz faturasının miktarını etkilediğine dikkat çeken Derya Kılıç, “Doğru ürün ve yakıtla kullanılan odun soba çeşitleri ile etkili bir tasarruf sağlanabilir. Gelişen teknoloji sayesinde fonksiyonel bir kullanıma sahip olan soba ve şömineler, ısıyı uzun süre muhafaza eden özellikleriyle tasarrufu destekliyor. Bugün soba ve şömine çeşitleri görüntüleriyle de dekorasyon tamamlayıcısı bir işlev sunuyor. Şömine sobaların fırınlı çeşidi olan kuzineler de yemek yapımı işleviyle tasarrufu destekliyor” diye konuştu. 

 

Soba Kullanım Rehberi

• Sobadan en iyi verimi alabilmek için yakma işlemine üst bölümden başlayın.

• Sobanızı yakmadan önce kül haznesini mutlaka temizleyin. 

• Odunların yanabilmesi için oksijene ihtiyaçları vardır. İçerisine koyacağınız odunları hava alacak şekilde dizin, nefes almalarını sağlayın. 

• Tutuşturmak için kimyasallardan uzak durun. 

• Talaş ve kuru odun yerine süpermarketlerde satılan çıradan faydalanarak, sobanızı saniyeler içinde tutuşturabilirsiniz.

• Duvar ile soba arasında en az 50 cm mesafe bırakın

• Düzenli temizlik işlemi yaparak hem sobanızın ömrünü, hem de alacağınız verimi iki katına çıkarabilirsiniz.

Not.:Verilen ısınma değerleri yaklaşık değerler olup soğuk bölgeler  göz önüne alınarak hesaplanmıştır. Bu değerler kullanma , ev genişliği ,ev izolasyonu v.s. değerlere göre değişim göstermektedir ..

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Fehime ve Hatice Sultan yalılarının restorasyonu tamamlandı
  • 09.09.2024 11:57

Fehime ve Hatice Sultan yalılarının restorasyonu tamamlandı

Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet ...

THY, gayrimenkul yatırım hizmetleri şirketi kurdu
  • 26.07.2024 12:48

THY, gayrimenkul yatırım hizmetleri şirketi kurdu

Türk Hava Yolları, 2,5 milyar lira sermayeli THY Gayrimenkul Yatırım Hizmetleri ...

THY'nin İtalya'nın Torino şehrine uçuşları başladı
  • 11.07.2024 16:33

THY'nin İtalya'nın Torino şehrine uçuşları başladı

Türk Hava Yolları (THY), İtalya'da dokuzuncu uçuş noktası olan Torino  ...

Yenişehir Evleri ilk iki etabının kuraları çekiliyor
  • 02.05.2024 15:46

Yenişehir Evleri ilk iki etabının kuraları çekiliyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Emlak Konut GYO ve Türk Hava Y ...

THY depremzedelere yönelik iş ilanını duyurdu
  • 04.04.2023 13:49

THY depremzedelere yönelik iş ilanını duyurdu

Türk Hava Yolları (THY), 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depreml ...

THY kabin memurlarının çantaları depremzede çocuklara bot oldu
  • 31.03.2023 16:33

THY kabin memurlarının çantaları depremzede çocuklara bot oldu

Türk Hava Yolları kabin memurlarının kullandığı çantalardan dönüştürülen 10 bin ...