Konut sigortası nedir ve ne işe yarar?
Konut sigortası, mal sahibinin evi ve eşyalarını çeşitli risklerden koruyan bir sigorta türüdür. Yangın, hırsızlık, su baskını, fırtına, deprem gibi çeşitli riskler konut sigortası poliçeleri kapsamında yer alabilir. Poliçe kapsamına bağlı olarak, ev sahibi maddi zararlarını karşılamak için bir tazminat talep edebilir.
Konut sigortaları, evin yapısını, evde bulunan eşyaların değerini ve diğer mal varlıklarını kapsar. Bu sigorta, poliçelerde belirtilen olayların yaşanması durumunda finansal koruma sağlar. Bu sigorta türü, konut kredisi alınırken zorunlu hale getirilebilir veya da ev sahibinin isteği doğrultusunda alınabilir. Poliçelerde kapsam, prim, hasar tazminatı ve diğer ayrıntılar belirtilir. Konut sigortaları maddi kayıpları azaltmak, evi koruma ve güvence altına almak için önemli bir araçtır.
Neden konut sigortası yaptırılmalı?
Evde meydana gelebilecek tehlikelere karşı maddi anlamda güvence sağlamak adına konut sigortası yaptırılmalıdır. Beklenmedik problemlerle evde meydana gelebilecek herhangi bir hasarda, yapılan konut sigortası maddi külfetten korur.
Konut sigortası ile ev ve ev içindeki eşyalar hırsızlıktan depreme, yangından su baskınına kadar sayısız riske karşı güvence altına alınmasını sağlar. Yangın ve su baskınları gibi komşulara da verilebilecek zararlarda da konut sigortası poliçesi kapsamında karşılanır. Bu sigorta türü, halk hareketleri, terör olayları, kara ya da hava taşıtlarının eve çarpması gibi durumlarda çıkan masrafları da karşılayarak maddi yükten korur.
Konut sigortası yaptırmanın bir diğer avantajı da yapılan sigorta sayesinde enflasyondan etkilenmeni önüne geçer. Poliçeye enflasyondan korunma maddesi eklendiği taktirde ekonominin dengeli olmadığı dönemlerde mal varlığı maddi olarak koruma altına alınabilir.
Konut sigortası neleri kapsar?
Konut sigortası genellikle risklerden kaynaklanabilecek hasar ve kayıpları kapsar. Konut sigortalarında ana teminatlar çok fazladır. Teminatların kabul edilebilmesi için yangın sebebinin ihmal ya da kasıt olmaması gerekir. Eve yıldırım düşmesi veya da infilak etmesi gibi durumlarda meydana gelen yangınlar teminat kapsamında değerlendirilir. Bunun yanı sıra elektrik, su, doğalgaz ve telefon tesisatlarının sebep olduğu hasarlar ve bina içindeki kazan ve kalorifer borularının patlaması sonucu evde oluşabilecek hasarlar da poliçeye dahil edilir.
Sigorta kapsamında karşılanan hasarlar arasına hırsızlık sonucunda oluşan hasarlar da dahil edilir. Cam kırılması nedeniyle hasar gören eşyaların bedeli de konut sigortası ile teminat altına alınabilir.
Doğal afetler sonucunda oluşacak hasarlarda hak sahiplerinin korktuğu durumlar arasındadır. Konut sigortası yapıldığında fırtına, yer kayması, sel ve su baskını ve deprem gibi doğal afetler sonucu oluşacak maddi hasarlar da karşılanır. Ancak bunu için konut sigortası yaptırılıyorken, poliçeye bu teminatlar da ekletilmelidir.
- Etiketler:
Yorum Yaz