1071 Gölet Projesi ile kırsal göç önlenecek
DSİ Genel Müdürü Ali Rıza Diniz, '1071 Gölet Projesi' ile kırsalda yaşayanların ikamet ettiği yerden göç etmesini önlemeyi amaçladıklarını belirtti.
Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Ali Rıza Diniz, yaptığı açıklamada, hedeflerinin su kaynaklarından azami istifade etmek olduğunu belirtti.
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun himayesinde daha önce "1000 Günde 1000 Gölet ve Sulama Projesi"ni hayata geçirdiklerini anlatan Diniz, "Projeyle alakalı vatandaşlarımızdan çok olumlu dönüşler aldık. Böylece 'Niye bu projeyi devam ettirmiyoruz' gibi bir görüş hasıl oldu. 1 Ocak itibarıyla '1071 Gölet Projesi'ni uygulamaya koyduk. Projeyi hayata geçirirken, hükümetimiz ve bakanımızdan büyük destek gördük." diye konuştu.
532 proje inşaat aşamasında
Projeyle 2016-2019 arasında 1071 gölet ve sulama tesisinin inşasını hedeflediklerini bildiren Diniz, "2019 yılına kadar tamamlanacak 1071 gölet ve sulama tesisiyle, kırsalda yaşayan vatandaşlarımızın ikamet ettiği yerde hayatını sürdürmesini sağlamak gayemizdir." ifadesini kullandı.
Çalışmaları büyük titizlikle gerçekleştirdiklerine dikkati çeken Diniz, "1071 Gölet Projesi kapsamında yer alan işlerin zamanında tamamlanabilmesi için projelerin planlama yapımının 12 ay, proje yapımının 6 ay, gölet inşaatının 12 ay, gölet artı sulama inşaatının 14 ay olması planlanmaktadır." dedi.
Diniz, şu an itibarıyla 22 projenin tamamlandığını, 532 projenin inşaat aşamasında bulunduğunu kaydetti.
"15 milyar liraya mal olacak"
Büyük sulama projeleri alanları dışındaki kırsal kesimlerde, kısa sürede sulu tarıma geçilmesini amaçladıklarını vurgulayan Diniz, "Proje kapsamında yapılacak tesislerin yaklaşık maliyeti 15 milyar lira. Projeyle 1,86 milyar metreküp su depolanması ve 3,1 milyon dekar tarım alanının sulanması planlanmaktadır." diye konuştu.
Diniz, projenin hedeflerine ilişkin şu bilgileri verdi:
"1071 projeyle, yüz binlerce vatandaşımıza iş imkanı sağlanması, kırsaldaki göçün önlenerek, vatandaşın yerinde istihdamıyla, tarım ve hayvancılığın gelişmesine katkı sağlanması, yılda milyarlarca lira gelir artışı sağlanması, taşkın zararlarının ve toprak erozyonunun önlenmesi, hayvan içme suyu temin edilmesi, yer altı suyu potansiyelinin emniyetli rezervde tutulması amaçlanmaktadır. Ayrıca su ürünleri üretiminin ülke çapında yaygınlaştırılması, yer altı suyundan pompajlı sulamaların cazibeli sulamaya dönüştürülmesi sonucunda enerji tasarrufu sağlanarak üretim maliyetinin düşürülmesi, yangın söndürme gayesiyle kullanılması, mesire ve rekreasyon alanlarının oluşturulması, ağaçlandırmanın yaygınlaştırılması, ülkenin mevcut depolama kapasitesinin artırılması, küresel iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin azaltılması hedeflenmektedir."
Yorum Yaz