‘15 yılda 7,5 milyon konutu yenilemeliyiz’
GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Yetgin,” 15 yılda 7,5 milyon konutu yenilememiz gerekiyor” açıklamasında bulundu.
Mardinli İş Adamları Derneği (MARİŞ) tarafından düzenlenen Cumartesi Buluşmaları'na konuk olan Feyzullah Yetgin, burada gayrimenkul sektörüne ilişkin sunum yaparak değerlendirmelerde bulundu.
Yetgin, gayrimenkulün Türkiye'nin önde gelen sektörlerinden olduğunu kaydederek, bu sektöre ilişkin bazı istatistikleri paylaştı.
Gayrimenkul sektöründe halihazırda 2 milyon 200 bin civarında kişinin istihdam edildiğini dile getiren Yetgin, 250'ye yakın alt sektörü etkileyen inşaatın sanayi ile iç içe geçmiş durumda olduğunu söyledi.
Yetgin, Türkiye'nin gayrimenkulle ilgili gideceği çok uzun yolu olduğunu ifade ederek, "Öncelikle kentsel dönüşüme yoğunlaşmalıyız. Önümüzdeki 15 yılda 7,5 milyon konutu yenilememiz gerekiyor. Şu anda yıllık 100-120 bin konutu yeniliyoruz ancak bu sayıyı 500 bine çıkarmalıyız." diye konuştu.
Şu anda kentsel dönüşümün yavaş ilerlediğini, burada farklı etkenlerin olabildiğini aktaran Yetgin, "Allah korusun yaşanacak bir depremde ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kalabiliriz. O yüzden elimizi hızlı tutmalıyız." ifadelerini kullandı.
Yetgin, Türkiye'de ihmal dilen en önemli şeylerden birinin "şehir planlama" olduğunu belirterek, belki de her şeyin oradan başladığını, Londra'nın İkinci Dünya Savaşı sonrası yeşil alanları planladığını ve aradan geçen onlarca yılda bu plana sadık kaldığını söyledi.
"Akıllı, sürdürülebilir kentsel dönüşüm yapalım"
Yetgin, kentsel dönüşümü yaparken dikkat edilmesi gereken noktalara değinerek, "Ben diyorum ki; kentsel dönüşümü en verimli şekilde, akıllı, sürdürülebilir yapalım ki vatandaşımız daha huzurlu, konforlu, standardı yüksel şekilde yaşasın." şeklinde konuştu.
Kentsel dönüşümü yaparken enerji verimliliği konusunda son derece hassas olmaları gerektiğinin altını çizen Yetgin, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlığı olduğunu bildirdi.
Yetgin, şu anda yapılması planlanan 2-3 tane nükleer santral bulunduğunu anımsatarak, bu santrallerin bir an önce biterek faaliyete geçmesi temennisinde bulundu.
"İlk evini alacaklara bankaların kolaylık sağlaması lazım"
Yetgin, sektördeki son dönem gelişmelere değinerek, inşaat yapım maliyetlerinin ciddi şekilde arttığını, şu anda konut almanın tam zamanı olduğunu söyledi.
Konut kredisi hacminin her geçen gün arttığını belirten Yetgin, ancak bazı kimselerce söylendiği gibi herhangi bir mortgage krizi yaşanmayacağı, çünkü bankaların böyle bir ürünü olmadığını ifade etti.
Yetgin, bankaların mortgage alanında şu anda atıl olarak duran kaynakları bulunduğunu belirterek, Türkiye'de özellikle ABD'deki gibi bir konut kredisi enstrümanı olmadığını, ancak olması gerektiğini anlattı.
Özellikle ilk konut alacak ailelere bu konuda kolaylık sağlanması gerektiğini vurgulayan Yetgin, bu sayede evi olmayanların konut ediniminin bir nebze de olsun kolaylaşabileceğini aktardı.
Yetgin, inşaat maliyetlerinin artmasına ilişkin bir soru üzerine, demir fiyatlarının son dönemde yüzde 100'den fazla yükseldiğini, bunun sürdürülebilir olmadığını söyledi.
Şu anda İstanbul'da konut yapımının arsa maliyetleri açısından yüksek maliyetlerine değinen Yetgin, bu yüzden Anadolu'ya açılınması gerektiğini bildirdi.
"Faiz oranlarının düşmesi gerektiği aşikar"
MARİŞ Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Akkuş, programda, Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörlerinden olan inşaatın ele alındığını belirterek, büyümenin başını inşaat sektörünün çektiğini söyledi.
Akkuş, 2017 yılında inşaat sektörünün ülke ortalamasının üzerinde büyüdüğünü, üçüncü çeyrekte en hızlı büyüyen sektör olma ünvanını ele geçirdiğini kaydederek, geçen yıl verilen teşvik ve desteklerin bu büyümede önemli etkisi olduğunu anlattı.
Halihazırda konut kredisi faiz oranlarının çok yüksek olduğuna dikkati çeken Akkuş, bu oranların düşmesi gerektiğinin aşikar olduğunu vurguladı.
Yorum Yaz