17 Ağustos Marmara depremi sonrası binlerce konut yenilendi
17 Ağustos Marmara depreminin üzerinden 19 yıl geçti. 7 bin 480 kişinin hayatını kaybettiği deprem sonrası kentsel dönüşümde atağa geçildi.
7 Ağustos 1999 yılında merkez üssü Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde meydana gelen 7,4 şiddetindeki Marmara depreminin üzerinden 19 yıl geçti. 7 bin 480 kişi hayatını kaybettiği depremde 35 bin 180 konut ve 5 bin 770 iş yeri yıkıldı. 40 bin 757 konut, 6 bin 57 iş yeri orta, 45 bin 86 konut ve 6 bin 128 iş yeri de hafif hasarlı olarak kayıtlara geçti. Aradan geçen 19 yıl içerisinde kentsel dönüşüme hız verildi. Özellikle deprem riski bulunan belediyeler, yürüttükleri mikro bölgeleme çalışmaları kapsamında zemin haritalarını yeniden çizdi. Yapılan çalışmalar kentsel dönüşüm projelerinin önünün açılmasını sağladı. Uzmanlar, binlerce cana mal olan Marmara depremden vatandaşlarımızın da ders aldığını vurguladı. Yürürlüğe konulan kentsel dönüşüm yasalarının da devrim niteliğinde olduğunu kaydetti.
600 BİN KONUT SİL BAŞTAN
Kentsel dönüşüm kapsamında deprem riski bulunan yerlerde mikro bölgeleme çalışmaları yapıldı. Bölgelerin zemin özellikleri yeniden yerleşime uygun olarak hazırlandı. Aradan geçen 19 yıllık süre içerisinde özellikle İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kentsel dönüşüm faaliyetlerine ağırlık verdiğini vurgulayan Mimar ve Mühendisler Grubu (MMG) Denetleme Kurulu Başkanı Jeofizik Mühendisi Kadem Ekşi, “Kentsel dönüşüm kapsamında 600 bin konutta yenileme işlemi yapıldı. Faaliyetlerin daha da hızlanması için acil eylem planları devreye konulması gerekmektedir. İstanbul'daki yapı stoğu ele alındığında bu işlemin kısa sürede olmayacağını görmek mümkün. Ancak yapılan çalışmalar neticesini göstermiş durumdadır” dedi.
KENTSEL DÖNÜŞÜMDE ÖNCÜ ÜLKEYİZ
Yürürlüğe giren kentsel dönüşüm yasası kapsamında kesin yaptırımlar uygulandı. Kentsel dönüşüm yasasının devrim niteliğinde olduğunu söyleyen İTÜ Maden Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan , “1999 depreminden sonra kentsel dönüşüm alanında çok şey değişti. Türkiye büyük ders aldı. Özellikle yerel belediyeler görülmemiş bir hızla kentsel dönüşüm için jeofizik ve jeoteknik alanında haritalar oluşturdu. Yeni yapılan binalardaki denetimler hızlanarak yapısal incelemelere ağırlık verildi.
Türkiye'deki deprem haritalarının yeniden düzenlenmesiyle birlikte dünya genelinde yapılan kentsel dönüşüm sıralamasında üst sıralardaki yerimizi aldık” şeklinde konuştu.
Yorum Yaz