20 milyar dolarlık Kartal!
Kartal bölgesinde hayata geçirilen projelerin hacmi 20 milyar dolara ulaştı.
Son yıllarda gayrimenkul sektörüne yön veren firmaların buluşma noktası haline gelen Kartal'da yapımı süren projelerin toplamı 20 milyar dolara ulaşmış durumda. Kartal'ın hedefi, planlanan yeni projelerle birlikte önümüzdeki 20 yılda bu rakamı 200 milyar dolar seviyesine çıkarmak.
Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz, yeni projelere yaklaşımını şöyle özetledi: “Yatırımcı para kazansın, vatandaşın da refahı yükselsin. Kartal, canlı, yaşayan bir kent olsun. Geçmişte sanayi kenti olarak planlanan ilçemiz, kültür-sanat merkezine dönüşsün.”
Başkan Öz, Sabiha Gökçen Havalimanı'na 10 dakika mesafede olması, metro ulaşımı, denize ve ‘İzmit Körfez Geçişi Köprüsü'ne yakınlığı ile yatırımcıları kendisine çeken bölgenin ulaştığı noktayı göstermek için büyük bir zirve hazırlığında. Belediyenin 2 Haziran Perşembe günü düzenleyeceği zirvenin teması, “Kartal'a yatırım, geleceğe yatırım” olacak.
Müteahhitler, mimarlar ve kentsel dönüşüm uzmanlarının bir araya geleceği bu etkinlik öncesinde, Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz ile bölgede art arda projelere imza atan firmaların patronları DAP Yapı imzalı Rotana Otel'de bir grup gazeteciyle bir araya geldi.
Bu buluşmada, Kartal'da her yıl 10 milyar dolarlık yatırım yapılacağının mesajını veren Altınok Öz, “Kartal'ın sınırları belli. Nüfus şu anda 460 bin. 1 milyona kadar çıkar. İmar hakkı belli. Tüm planları buna göre yapıyoruz. Yaptığımız planlara göre önümüzdeki 20 yılda gayrimenkulde Kartal'da 200 milyar dolarlık bir iş hacmi oluşacak. Şimdiki hacim 20 milyar doları aşıyor. Burada yatırım yapmak isteyen, bekçisinden ustasına kadar iş olanağı sağlayan tüm firmaların önünü açacağız. Yatırımcının önünde engel kalmayacak” dedi.
‘Zaha Hadid' etkisi
İstanbul'da Kartal'ın parmakla gösterildiğini söyleyen DAP Yapı'nın Başkanı Ziya Yılmaz “Sadece ‘Zaha Hadid' projesi olarak bilinen Kartal'daki sanayi çöküntü alanının dönüşüm projesi bittiğinde finans merkezinin yer aldığı Ataşehir'in 4 kat büyüklüğünde olacak. Böyle bir potansiyel ve alan İstanbul'un merkezinde yok. 10 dönüm, 50-100 dönüm gibi büyük parseller Kartal'da var. Bugün Kartal'da bu yatırımları yapıyorsak Başkan Altınok Öz'ün katkısı çok fazla. Her sıkıştığımızda önümüzü açıyor” diye konuştu.
‘Planlarımız hazır'
Kartal'da parsel (tapu) birleşmelerini teşvik eden bir sistemin olduğunu söyleyen DKY İnşaat'ın Başkanı Ali Dumankaya, “Bu bizim için büyük bir şans. Parseller birleşince 1.5 olan emsal hakkı 2'ye, 1.75 olan emsal hakkı 2.5'e çıkıyor. Bu, bize kentsel dönüşüm yapma şansı tanıyor. Kartal Belediyesi planları önceden çıkarmış. Bize hazır olarak verdi. Planların hazır olması en çok istediğimiz şey. Aksi durumda bir alanla ilgili imar planı çıkarmak çok zor olurdu” dedi.
MESA Yönetim Kurulu Üyesi Mert Boysanoğlu ise, bölgede art arda iki projeye imza attıklarını hatırlatırken, Ankara kökenli bir grup olmanın avantajıyla gerek Ankara'dan gerekse İstanbul'dan ciddi yatırımcı ilgisiyle karşılaştıklarını ifade etti.
Fiyatlar yükseliyor
Anadolu (AND) Gayrimenkul Genel Müdürü Ali Baki Usta, ilk konut projelerine Kartal'da yeni başladıklarını ve bu işin büyüklüğünün 800 milyon lirayı bulduğunu söyledi. Usta, böylesine iddialı bir projenin bölgenin cazibesini göstermek adına oldukça önemli olduğunu kaydetti.
AC Yapı Başkanı Ali Coşkun, Kartal'da ilk iş yapmaya başladıkları dönemle şimdiki fiyatlar arasında ciddi fark olduğunu, dolayısıyla bölgeye gelen yatırımcıların önemli getiriye sahip olduklarını söyledi. Coşkun, önümüzdeki dönemde de fiyatların yukarı doğru gitmesini beklediklerini ifade etti.
Bölgeye ilk giren gruplardan Teknik Yapı'nın İcra Kurulu Üyesi Ali Rıza Kılıç ise yeni dönemde iki yeni projeyle Kartal'da iş yapmaya hazırlandıklarının mesajını verdi.
Sanayi bölgesinde dönüşüm yakın
Kartal'da depreme dayanıksız 30 bin 306 kişinin yaşadığı binanın yeniden yapıldığını, kentsel dönüşümün hızla devam ettiğini ifade eden Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz, “Hedefimiz 100 bin kişinin yaşadığı binayı dönüştürmek. Ayrıca gecekondulara tapularını dağıttık. Mülkiyet sorununu çözerek dönüşümün önünü açtık. Dönüşümü teşvik için parsel birleşmelerinde emsal artışı sağladık” dedi. Dönüşmeyen tek yerin sanayi bölgesi olduğunun altını çizen Öz, bu alanla ilgili planın da İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yakında onaylanacağı müjdesini verdi.
Dönüşmatik devrimi
Kentsel dönüşüm adına Kartal'daki tüm siteleri tek tek kontrol ettiklerini belirten Altınok Öz, “169 sitenin deprem yönetmeliğine uygun olmadığını tespit ettik. Bunlarla ilgili tedbirleri aldık ve planları yaptık. Dönüşüm devam ediyor. Deprem dönüşümünde iddialıyız. ‘Deprem Dönüşüm Müdürlüğü'nü kuran ilk belediyeyiz” diye konuştu.
Otomatik sözleşme
“Kentsel dönüşüm alanlarında müteahhit kazık atmayacak, hak sahibi vatandaş da kapris yapmayacak” diyen Başkan Öz, “Dönüşmatik” adını verdikleri sistemle bunun takipçisi ve yol göstericisi olduklarını ifade etti. Altınok Öz, bu sistemi şöyle anlattı:
“Dönüşmatikle hak sahiplerinin haklarını net olarak ortaya koyuyoruz. 49 sayfalık anlaşma taslağı hazırladık. Vatandaşımız imarla ilgili tüm haklarını öğreniyor. Sonra, müteahhitle anlaşma yaparken, bizim verdiğimiz taslağı baz alarak adımını atıyor. Bu taslak, “Kentsel dönüşüm çantacıları”na geçit vermiyor. Vatandaş hakkının ne olduğunu bildiği için sözleşmenin altına sadece yüzdeyi yazıyor. Müteahhit de işini çabuk hallediyor. Bu da dönüşümü hızlandırıyor.”
DKY Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya bu sistemle ilgili olarak, “O taslak bir baz oluşturuyor. Bu oldukça önemli. Onun üzerinden hak sahipleriyle karşılıklı anlaşarak asıl sözleşmeyi imzalıyoruz” dedi.
Yorum Yaz