3. Havalimanı için mermer ithalatı söz konusu değil!
İstanbul'da inşa edilen 3. Havalimanı'nda yerli mermer veya Türk doğal taşının kullanılmayacağına ilişkin haberin gerçeği yansıtmadığı açıklandı
İGA Havalimanları İnşaatı Üst Yöneticisi (CEO) Yusuf Akçayoğlu, İstanbul Yeni Havalimanı'nda yerli mermerin kullanılmaması ile ilgili haberlerin gerçeği yansıtmadığını, tamamen asılsız ve yurt dışından mermer ithalatının söz konusu dahi olmadığını bildirdi.
Akçayoğlu, İstanbul Yeni Havalimanı'nda yerli mermer ya da Türk doğal taşı kullanılmayacağına ilişkin günlük bir gazetede çıkan habere ilişkin yazılı açıklama yaptı.
Akçayoğlu, "İstanbul Yeni Havalimanı'nda yerli mermerin kullanılmaması konusunun gerçeği yansıtmadığını, tamamen asılsız ve yurt dışından mermer ithalatımızın söz konusu dahi olmadığını belirtmek isterim." ifadesini kullandı.
Mermerin sertlik dayanımı açısından yoğun yolcu trafiğine uygun bir malzeme olmadığını, yolcu terminali binasında değil, diğer ek hizmet binalarında kullanıma uygun olduğunu ifade eden Akçayoğlu, şunları kaydetti:
"Terminal binamızda yer kaplaması söylenildiği gibi 1 milyon 300 bin metrekare değil, 450 bin metrekaredir. İş programımız dahilinde ne Türkiye ne de yurt dışında bulunan ocaklar bu kadar büyük bir alanın doğal granit ile kaplanması için gerekli malzemeyi tedarik edememektedir. Ben ve ekibim uygun yerli mermeri bulmak için Türkiye'de bulunan tüm ocakları tek tek gezerek, özellikle Maden İhracatçılar Birliğinin bize önerdiği ocaklardan numuneler alarak testler yaptırdık. Bu ocakların üretim kapasitelerini değerlendirdik ancak bu ocaklarda istediğimiz miktarın, istediğimiz sürede, üretilemeyeceğini tespit ettik."
Akçayoğlu, kendilerine önerilen bazı ocaklarda İTÜ tarafından yapılan testlerin sonucunda yüksek oranda radyasyona rastlandığını gözlemlediklerini, yerli üretimi desteklemek için tasarımlarını değiştirerek yer kaplamalarında doğal granit kullanımını minimuma indirdiklerini ve sadece yolcu gidiş katında kullanmaya karar verdiklerini anlattı.
Geri kalan tüm alanlarda ise yerli üretim ürün kullanılması için İtalya'dan son teknoloji bir seramiği Türkiye'deki üreticilere örnek olarak verdiklerini belirten Akçayoğlu, aylar süren Ar-Ge çalışmaları sonucunda 350 bin metrekarelik alan için Kütahya Seramik ile anlaştıklarını ve seramiklerin üretimine başlandığını bildirdi.
"Van'da bulunan ocaklardan aradığımız özelliklere karşılık verebilen granit satın aldık"
Yusuf Akçayoğlu, aynı esnada Van'da bulunan ocaklardan aradıkları özelliklere karşılık verebilen ve radyasyon oranı yasal prosedürlere uygun 15 bin metrekare granit satın aldıklarını ifade ederek, şunları kaydetti:
"Terminal binamızın sadece giriş katında bulunan 85 bin metrekarelik alan için AGS Endüstri İnşaat firması üzerinden Brezilya'dan granit ithal ettik. Brezilya'dan aldığımız numunelerin de İTÜ aracılığıyla testlerini yaptırdık ve radyasyon oranı yüksek olan taşların ithalatını iptal ettirdik. Metrekare birim fiyatını 50 dolar üzerinden satın aldığımız granitler için toplamda 4 milyon 250 bin dolarlık anlaşma yaptık. Bu rakam, ilk fazda gerçekleşecek 6 milyar avroluk kaynak kullanımı bütçemizin içinde oldukça düşük bir maliyet kalemini oluşturmaktadır."
İGA olarak havalimanı inşaatında minimum yüzde 80 oranında yerli kaynak kullanmayı hedeflediklerini ve bu hedefi gerçekleştirmek için tüm güçleriyle çalışmaya devam ettiklerini belirten Akçayoğlu, havalimanı inşaatında kullanılan hafriyat, beton, çimento, demir-çelik, seramik ve cam temininde bugüne kadar bine yakın yerel firma ile çalıştıklarını, bunların 400'e yakınını direkt imalatçıların oluşturduğunu bildirdi.
Projenin yolcu gidiş katı dışında hiçbir yerinde ithal doğal taş ürününün kullanılmadığını vurgulayan Akçayoğlu, "Geri kalan tüm alanlarda ise yerli porselen granit ve yerli mermer ürünler tercih edilecektir. Cumhuriyet tarihinin en büyük projelerinden biri olan İstanbul Yeni Havalimanı'nda yerli üreticilerle ve global şirketlerle hem iş birliği yapmaktan hem de ülkemize katma değer sağlamaktan gurur duymaktayız." ifadelerini kullandı.
Yorum Yaz