3. Havalimanı'nda hedef 250 milyon metreküp toprak
Şu ana kadar 80 milyon metreküplük toprak hareketinin olduğu 3. Havalimanı'nda çalışmalar son sürat devam ediyor.
I·GA Havalimanı I·s¸letmesi Üst Yöneticisi (CEO) Yusuf Akçayoğlu, İstanbul'un yeni havalimanında bugüne kadar yaklaşık 80 milyon metreküp toprak hareketi olduğunu, yıl sonu itibarıyla 250 milyon metreküp toprağın taşınmasını hedeflediklerini belirtti.
Akçayoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Cumhuriyet tarihinin en büyük projesi olan İstanbul yeni havalimanı şantiyesinde hafriyat işleri için İGA olarak kendi ekipman parklarına ek olarak 17 taşeron firmayla çalıştıklarını söyledi.
Yazın hafriyat taşımada azami seviyede ilerleme kaydetmek amacıyla yeni taşeron firma için ihale düzenlediklerini ifade eden Akçayoğlu, mevcut kamyon sayısının binden fazla olduğunu, bunu 2 bine çıkartacaklarını dile getirdi. İhaleyle yeni çalışılacak firmaların ekstra bir kaynak yaratarak işin hızını planlananın önüne geçirmek için kullanılacağını dile getiren Akçayoğlu, "Hedeflediğimiz hafriyat rakamların ilerisine geçebilmek için daha fazla taşeronu bu projede yer almaya davet ediyoruz" diye konuştu.
İstanbul yeni havalimanında bugüne kadar yaklaşık 80 milyon metreküp toprak hareketi olduğunu bildiren Akçayoğlu, yıl sonu itibarıyla 250 milyon metreküp toprağın taşınmasının hedeflendiğini, özellikle yaz aylarının verdiği avantajla bu rakamlara ulaşacaklarına inandıklarını kaydetti.
"3 ayda bir Atatürk Barajı dolgusundan fazla toprak hareketi"
Günlük 700 bin metreküp toprak taşındığını belirten Akçayoğlu, hafriyat taşeronlarını artırılarak bu rakamı 1 milyon metreküp üzerine çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Akçayoğlu, bu rakamın her 3 ayda bir Atatürk Barajı dolgusundan fazla bir toprak hareketine karşılık geldiğini ifade etti. Akçayoğlu, "Belirli bir bölgeden alınan toprak yine proje sahası içinde belirlenen döküm alanlarına götürülüyor" dedi.
Firmaların kamyon tipleri ve modellerinin önemli bir kriter olduğunu dile getiren Akçayoğlu, şöyle konuştu:
"Bunun yanında iş güvenliği için bazı kriterlerimiz var. Araçların tamamı 2012 model ve üstü olmalı. Firmanın araç sayısının da minimumda 25 olması şartını arıyoruz. Araçlarda aradığımız özellikler de 6x4 20 metreküp veya 8x4 26 metreküp damper ölçüsünde kamyon ve hafriyat tırı olması gerekiyor. Proje alanındaki trafik yönetimine, hız sınırlarımıza uymaları önemli. GPS sistemi ile hız kontrollerini ve verimliliklerini detaylı görebiliyoruz."
Taşeron firmalara ödemelerin, yer ölçümü metreküp üzerinden hesaplanacağını belirten Akçayoğlu, havalimanı inşaatında çalışmak için gösterilen ilgiden memnun olduklarını kaydetti.
AA
Yorum Yaz