3. Köprü'de 120 tonluk semer 305 metreye yerleştirildi!
Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde ana halatların içinden geçeceği 120 tonluk çelik semerler 16 saatte yerine konuldu.
120'şer tonluk 2 adet çelik kule semeri köprü kulelerinin üstünde zorlu bir operasyonla konuldu. 16 saat süren operasyonda çelik semerler, şantiye sahasında birleştirilerek, genel amaçlı vinç yardımıyla 296.6 metreye(304.6 metre kotu) ulaşan köprü kulelerinin üzerine konuldu.
ICA'nın hayata geçirdiği 3. Boğaz Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu Projesi'nde önemli bir aşamadan daha geçildi. Köprü ana halatlarının içinden geçeceği dev çelik kule semerleri, büyük bir operasyonla köprü kulelerinin üzerine konuldu.
120'şer tonluk 2 adet çelik kule semeri, önce 4 parça halinde 3.Köprü şantiyesine getirilldi. Şantiye sahasında birleştirildi, ardından hazırlıkların tamamlanması sonrası genel amaçlı vinç yardımıyla 296.6 metreye(304.6 metre kotu) ulaşan köprü kulelerinin üzerine konuldu. 16 saat süren operasyon sonrası 3. Köprü kuleleri, ana halatın çekim aşamasına gelmiş oldu.
Operasyonla ilgili bilgi veren 3. Köprü Projesi Avrupa Yakası Ana kablo şefi, " Operasyonda kapasitesi 150 ton olan kaldırma pistonları kullanıldı. Her bir pistondan 10 adet halat toplamda her biri 280 metre uzunluğunda 20 halat kullanıldı. Kulenin üzerine kurmuş olduğumuz geçici iskelelere konulan kaldırma pistonlarının halatları beton tabliye üzerine indirilerek daha önceden yerde hazırlanmış olan kule semerine; kaldırma kirişi adını verdiğimiz çelik bir yapı yardımıyla bağlandı. Daha sonra kaldırma işlemi başladı. 120 ton ağırlığındaki malzeme 16 saat gibi bi sürede kule üzerine kaldırıldı. Kule üzerine kaldırılan malzeme daha önceden hazırlanmış olan geçici iskeleler üzerinde ve kule betonu üzerindeki raylı çelik kirişler sayesinde yine pistonlarla çekme ve itme işlemi uygulanarak yerine alındı." dedi.
2 adet kule semeri, aynı zamanda köprüdeki 2 ana kabloyu taşıma görevi de üstlenecek. 120 ton ağırlığında olan ve döküm ve döküme kaynaklı çelik plakalardan imal edilen semerlerin imalatı İtalya'da yapıldı
Yorum Yaz