'65 yeni OSB ile 1 milyon ilave istihdam'
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kurulu (OSBÜK) Akdeniz Bölge Toplantısı'na katıldı.
Özlü, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ile katıldıkları Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi (MTOSB) Sosyal Tesisleri'nde düzenlenen Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kurulu (OSBÜK) Akdeniz Bölge Toplantısı'nda, Türkiye'nin sanayileşmesi, kalkınması, büyümesi, her anlamda dünyanın en önde gelen ülkelerinden biri olması yolunda OSB yönetimlerinin katkılarına inandıklarını ve güvendiklerini söyledi.
Akdeniz'in, diğer birçok sektörün yanı sıra sanayide de geliştiğini ve önemli mesafeler aldığını ifade eden Özlü, bölgenin, bir yandan kendi potansiyelini geliştirirken, diğer yandan yatırımcılar için cazibe merkezi olmaya devam ettiğini vurguladı.
Özlü, Akdeniz'in lojistik ve ulaşım imkanlarının, hem kendi bölgesi hem de ülke için ciddi bir avantaj olduğunu belirterek, "Türk sanayisinin gelişmesi, modernize olması ve dışa açılması için OSB'lerimizin daha da büyümesi, işlevlerinin pekişmesi gerekmektedir. Türkiye'nin sanayileşmesi, kalkınması, büyümesi, her anlamda dünyanın en önde gelen ülkelerinden biri olması yolunda, OSB'lerin ciddi katkıları olacaktır." diye konuştu.
Bir dizi önemli düzenlemeyi hayata geçirdiklerine değinen Bakan Özlü, kamuoyunda "Üretim Reform Paketi" olarak bilinen sanayinin geliştirilmesi ve üretimin desteklenmesine ilişkin kanunun 1 Temmuz'da yürürlüğe girdiğini, üretimin içinde olan her kesimin görüşlerinin ve ihtiyaçlarının bu pakette karşılığını bulduğunu dile getirdi.
"65 yeni OSB ile 1 milyon ilave istihdam"
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü, yeni düzenlemelerle amaçlarının günü kurtarmak değil, geleceğin ihtiyaçlarına cevap vermek olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:
"Türk sanayisini ve OSB'lerini yeni bir kavramla tanıştırmış bulunuyoruz. Bu kavram, yeni nesil OSB'lerdir. Enerji ve ham maddenin verimli bir şekilde kullanıldığı, atıkların minimize edildiği, işletmeler arası eş güdümün üst düzeyde olduğu, yerel kamuoyu ile entegrasyonun sağlandığı, ekolojik kalite ve sosyal dengenin kurulduğu OSB anlayışını bütün şehirlerimize getiriyoruz."
Özlü, 2016 yılı sonuna kadar 173 OSB projesinin tamamlanarak sanayicilerin hizmetine sunulduğunu ifade ederek, tamamlanan bu projeler için Bakanlıkça 2017 fiyatlarıyla 4,2 milyar lira tutarında kredi kullandırıldığını aktardı. Gelişmenin sürdüğünü vurgulayan Özlü, şöyle devam etti:
"1962, 2002 arasında yıllık ortalama 2 adet OSB projesi biterken, 2003, 2016 arasında yıllık ortalama 8 adet OSB projesi tamamlanmıştır. Şu rakamlara da özellikle dikkatinizi çekmek istiyorum. 2002'ye kadar üretime geçilen parsel sayısı 11 bin 395 iken son 15 yılda 50 bin 437 parselde üretime geçilmiştir. 3 binden fazla parsel inşaat aşamasında, 5 bin parsel ise proje aşamasındadır. Ayrıca 13 bine yakın parsel tahsis edilmeyi beklemektedir. Şu an üretime geçen parsellerde 1 milyon 720 bin kişi istihdam edilmektedir. OSB'lerdeki boş parsellerin de üretime geçmesiyle birlikte, bu sayının 2,5 milyon kişiye ulaşılmasını bekliyoruz. 2023 hedefimiz 65 yeni OSB kurarak, 1 milyon ilave istihdam oluşturmaktır."
Bakan Özlü, bugün itibarıyla Bakanlık tarafından tescil verilerek faaliyet gösteren OSB'lerin sayısının 308'e ulaştığını, bunların 27'sinin Akdeniz Bölgesi'nde yer aldığı bilgisini verdi.
"Türkiye'nin en büyük açığı, teknoloji açığıdır"
Her bölgenin ve şehrin ihtiyaçlarına uygun OSB'ler kurabilmek için detaylı ve titiz çalışmalar yaptıklarını anlatan Özlü, "Bu titiz çalışmalarımızın en son örneği, Tarsus Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'dir. 5 milyon 300 bin metrekarelik alana kurulacak olan bu OSB, tam kapasiteyle faaliyete geçtiğinde, 15 bin kişilik ilave istihdam sağlayacaktır." ifadesini kullandı.
Dünyanın hızla değiştiğini ve dönüştüğünü, bu değişimin ve dönüşümün temel dinamosunun bilim ve teknoloji olduğunu vurgulayan Özlü, "Son birkaç yıldır, Sanayi 4.0'ın getirdiği yeni bakış açısı, bütün üretim ve pazarlama süreçlerini değiştirmiştir. Bizim de Türkiye olarak, bu yeni süreci tam anlamıyla kavramamız şarttır. Türk sanayisini büyütmenin ve ileri sanayi ülkesi hedefine ulaşmanın tek yolu, teknoloji odaklı üretimdir. Türkiye, yüksek teknoloji ile büyüyecektir." diye konuştu.
Sanayi 4.0'ı kavramanın yetmeyeceğini, Türkiye'nin bu sürecin aktif aktörlerinden biri olmak zorunda olduğunu belirten Özlü, şunları kaydetti:
"Pasif tüketiciler değil, aktif üreticiler olunması gerekli. Açıkça belirtmek isterim ki ülkemizin gelecekte nerede olacağı, bilime ve teknolojiye yapacağımız yatırımlara bağlıdır. Bugün teknolojiye yapacağımız yatırımlar, yarın nerede olacağımızı belirleyecektir. Teknoloji açığını kapattığımızda, cari açık problemimiz kalmayacaktır. Türkiye'nin en büyük açığı, teknoloji açığıdır. Bu açığı kapattığımız takdirde cari açık gibi sorunların kapanacağına inanıyorum. İhracatımız içerisindeki yüksek teknoloji ürünlerin payı, yüzde 4'e yakın. Bunu mutlaka arttırmak durumundayız."
Türkiye'nin ihracatındaki yüksek teknoloji ürünlerinin payının, yüzde 15 seviyesine Ar-Ge, inovasyon, tasarım ve markaya yatırım yapmakla artabileceğini dile getiren Özlü, "Biz, kendi teknolojisini üreten sanayiyi, sanayimizin teknoloji üretmesini hedefliyoruz. Hangi alandaysa kendi teknolojisini üretmesini hedefliyoruz. Bunun yolu Ar-Ga merkezlerinden geçiyor. İhracatımızın dünya ticaretinden aldığı pay, geçen yıl yüzde 0,89'a çıkarak rekor kırmıştı. Hedefimiz 2023 yılında, dünya ticaretinden aldığımız payı en az 2 katına çıkarmaktır. Hükümetimiz ve bakanlığımız, ihracatı ve üretimi teşvik eden, son derece ciddi projeleri, destek paketlerini, kanunları hayata geçirmeye devam ediyor." değerlendirmesinde bulundu.
Toplantıya Mersin Valisi Ali İhsan Su, AK Parti Mersin Milletvekili Hacı Özkan, OSBÜK Yönetim Kurulu Başkanı Memiş Kütükcü ve MTOSB Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Tekli de katıldı.
- Etiketler:
- faruk özlü
- osb
- MTOSB
Yorum Yaz