Ahşap yaşayan bir malzemedir, mekanı canlılık katar
Mobilya bakım önerilerine değinen Yüksek Mimar Bahar Aykaç, yetişkinlere özel beşik modelini anlattı
Evlerimizi büyük bir hevesle döşüyor, elimizden geldiğince güzel mobilyalar ile donatıyoruz. Peki onca para ve emek harcayarak yarattığımız evlerimizde ki mobilyalarımızı korumayı becerebiliyor muyuz? Bu hafta sizlerle ahşap mobilyalarımızın bakımı ve kullanımı ile ilgili tüyolar paylaşacağım.
Mobilyalarımızı ilk günkü gibi korumak için öncelikle nasıl temizleyeceğimizi iyi bilmemiz gerekir. Mobilyalara verilen hasarların en büyükleri genellikle temizleme yanlışlıklarından kaynaklanıyor. Ahşap mobilyaları yumuşak ve az nemli bir bezle temizlemeli ve kesinlikle kimyasal madde kullanmamalıyız. Kuru ve sert bezler özellikle parlak cilalı mobilyalarda çizilmelere yol açar. Bezin üzerine mobilya temizleme spreyi sıkarak silmekte ayrıca iyi bir alternatiftir.
Ahşap mobilyalar mümkün olduğunca direk güneş ışığından korunmalıdır. Direk güneş ışığı yüzeylerin solmasına neden olabilir. Ayrıca klimalar ve kaloriferlerde ahşabın nem durumunu olumsuz etkileyebilir.
Ahşap mobilyaların üzerine konan sıcak fincanlar, bardaklar cilanın üstünde beyaz leke bırakabilir. Bu nedenle ahşap masalarımızı korumak için bardakaltlığı ve tepsiler kullanmak son derece önemlidir. Ahşap mobilyalarımız sıvı ve kimyasal maddelere maruz bırakmamalıyız.
Ahşap yaşayan bir malzeme olduğu için nem seviyesi değişimlerinden kolaylıkla etkilenir. Nemin normalden yüksek veya düşük olması ahşapta dönme veya açmalara neden olabilir. Nem seviyesinin sabit kalmasına dikkat etmek gerekmektedir.
Geleneksel ahşap sürgü sistemi ile yapılan çekmecelerin işleyişinde zamanla sertleşme olabilir. Çekmecelerin yanlarına sürülecek parafin ya da kuru sabun eski haline dönmesini sağlayacaktır.
Son olarak masa ve sehpa gibi ürünler insane ağırlığını taşımak için yapılmamıştır, üzerine basmak ya da çıkmak mobilyanızın konstrüksiyonunu bozacaktır.
İLGİNÇ PROJELER
Yetişkinlere özel beşik
Tasarımcı Richard Clarkson ve ekibi yetişkinler için özel bir ‘beşik' yaratmış. Beşik, kullanıcıların aşırı uyarılmalarını engellemek; güvenilir, rahat ve dinlendirici bir ortam sağlamak için tasarlanmış. Özellikle ritmik hareket bozukluğu ve otizm hastalığı bulunanlar için yatıştırıcı ve tedavi edici özelliği bulunan beşik, oldukça keyifli gözüküyor. Estetik olarak da mekânları güzelleştiren tasarım maksimum gevşeme, rahatlık ve sakinlik gibi günümüzün stresli dünyasında en çok ihtiyacımız olan şeyleri vaat ediyor…
TASARIM DÜNYASI
Bambudan örülen bir mekân
Cicada, Tayvan'ın başkenti Taipei'de ilginç bir kamusal alan projesi. Taipei, Tayvan'ın en kalabalık şehri ve kentsel bir yapılanma sürecinde. Kent merkezine yerleşen Cicada, kentin mekanik tekstürü içinde organik bir yapı. Esnek bambuların yerel mimari bilgiye dayanarak örülmesi ile oluşan strüktür, fonksiyonel olarak pek çok kullanıma açık. Projenin mimarı Marco Casagrande, kullanımın doğaçlama bir şekilde gelişmesi gerektiğini belirtiyor. Mekân toplantılar, anlık gelişen olaylar veya üniversite atölyelerine yer sağlayabiliyor.
Cicada bir koza gibi çevresinden ayrılıyor fakat ışık, ses, hava akışını engellemiyor. Bambu strüktür 34 m uzunluğunda, 12 m genişliğinde ve 8 m yüksekliğinde, toplamda 270 metrekarelik bir alanı kaplıyor. Temel malzeme bambu fakat yapıyı oluşturmak için kırık beton, cam, çelik ve toprak da kullanılmış.
Labirentimsi yapısı özellikle çocuklar için çok eğlenceli. Yerel bir dokuma bilgisine dayandığı ve şehirde konumlandığı yer açısından farklı olduğu için, Cicada oldukça dikkat çekici bir proje…
Bahar Aykaç/Milliyet
Yavuz Karam Sayfası
- Etiketler:
- Yüksek Mimar Bahar Aykaç
- ahşap mobilya
Yorum Yaz