Akenerji‘ye göre Türkiye’de elektrik talebi bu yıl yüzde 6 artacak!
Ülkemizdeki en büyük özel sektör elektrik üretim şirketlerinden biri olan Akenerji’nin, 1 Ocak–30 Haziran 2012 faaliyet dönemindeki konsolide faaliyet sonuçları açıklandı
Ülkemizdeki en büyük özel sektör elektrik üretim şirketlerinden biri olan Akenerji'nin, 1 Ocak–30 Haziran 2012 faaliyet dönemindeki konsolide faaliyet sonuçları açıklandı.
Toplam üretim kapasitesi ve tesis sayısıyla ülkemizde özel sektör elektrik üretiminde önde gelen şirketlerden biri olan Akenerji, 2012 yılının ilk yarısında net satış gelirini, bir önceki yılın aynı dönemine oranla %64 arttırarak 451 milyon TL'ye yükselttiğini açıkladı. Akenerji'nin ilk yarıdaki elektrik üretimi ise bir önceki yıla oranla %3 artışla1.368 milyon kWh oldu.
Bir önceki yılın ilk yarısında 75 milyon TLolan FAVÖK (Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Karı), 2012'nin aynı döneminde şirketin beklentileridahilinde80 milyon TL olarak gerçekleşti. Bu sonuçlarla şirket ilk altı ayda gerçekleştirdiği %18'lik FAVÖK marjını yılsonu itibariyle de gerçekleştirme beklentisini hala koruyor.
Bu dönemde 55 milyon TL faaliyet karı elde eden Akenerji'nin, ağırlıklı olarak yeni devreye giren santrallerin finansal yükümlülüklerinden oluşan kur farkı geliri ve faiz giderleriyle vergi sonrasında net karı 84 milyon TL oldu. Şirket geçtiğimiz yıl aynı dönemde 36 milyon TL zarar etmişti.2011 yılında 213 milyon TL zarar ile negatif kar marjı açıklayan Akenerji, 2012 yılı için kur beklentilerinin bugünkü seviyesini koruması durumunda %10-%15 aralığında bir kar marjı açıklamayı öngörüyor.
716 MW Kurulu güce sahip olan Akenerji, 2012 yılının ilk çeyreğinde yaklaşık 600 kurumsal müşteri ve 13.000 aboneyi içeren ticari portföyü ile farklı sektörlerde faaliyet gösteren birçok kurumsal şirkete elektrik enerjisi tedariki konusunda hizmet vermeyi sürdürdü. Toplam satış hacmini geçen yılın aynı dönemine göre %41 oranında artırdı.
Akenerji 8 de 8 yapacak
Akenerji, 2008 yılında ilan edilen yatırım programı kapsamında inşaatları tamamlanarak 2010'da devreye alınan 5 hidroelektrik santralin ardından bu yıl 3 hidroelektrik santrali daha Türkiye'ye kazandırıyor.
Türkiye'nin elektrik ihtiyacını karşılamak üzere projelendirilen 8 ayrı HES için yaklaşık 740 milyon Dolar yatırım yapan Akenerji Akocak, Burç, Bulam, Uluabat ve Feke II HES'lerinin ardından, 2012 yılı içerisinde Feke I(30 MW) ve Himmetli HES'i(27 MW) hayata geçirdi.
Böylece toplam üretim kapasitesini 716 MW ve yenilenebilir kaynaklı gücünü 358 MW'a çıkardı. Önümüzdeki günlerde Gökkaya Barajı ve Hidroelektik Santrali'nin devreye girmesiyle, HES yatırımlarında 8'de 8 yapacak Akenerji, kaynak çeşitliliği ve yakıt tedarik riskini yönetmek hedefi doğrultusunda donanımını daha da artırıyor.
Akenerji Genel Müdürü Ahmet Ümit Danışman, üretim portföyünde yenilenebilir enerjinin payını artırmak için yatırımlarını aralıksız sürdürdüklerini belirterek, “Geçen yılın ilk yarısında yenilenebilir
kaynakların toplam üretime katkısı %46 iken, bu yıl %51'e yükseldi. İlk çeyrekte yenilenebilir kaynaklardan ürettiğimiz elektrik %15 oranında, yani 94 GWh arttı. Bu da brüt karımızda 2011 yılının aynı dönemine göre %17artış sağladı. Brüt karımızilk yarıda 81 milyon TL olarak gerçekleşti”diye konuştu.
900 MW kurulu gücündeki Egemer Santrali, 2014'te devreye alınacak
Yatırımlarına uzun vadede ara vermeden devam edecek olan Akenerji, bu kapsamda geçtiğimiz Ekim ayında 3 Türk bankasından temin ettiği 651 milyon dolar değerindeki finansman kredisiyle Hatay'ın Erzin ilçesinde yaklaşık 900 MW kurulu gücündeki doğalgaz kombine çevrim santrali
Egemer'in inşaatına başladı. 2014 yılında devreye alınması planlanan santral, Türkiye'nin mevcut kurulu gücünde %1,7'lik artış sağlayarak ülkenin artan enerji açığının giderilmesinde kilit bir rol üstlenecek.
Yatırımı ve inşaatı devam eden projelerin hayata geçmesiyle Akenerji, toplamda 1.844 MW'a ulaşacak enerji kapasitesiyle Türkiye'deki enerji üretiminin önemli bir bölümünü tek başına gerçekleştirecek.
Akenerji: 2012'de elektrik talebi %6 artacak
2012 yılında Türkiye için %2-4 arasında büyüme beklentisi bulunduğuna dikkat çeken Ahmet Ümit Danışman, “2012 elektrik talebindeki artışın %6 seviyelerinde gerçekleşeceğini üşünüyoruz. İlk yedi ayda elektrik talebi %8,5 arttı. Ayrıca 2012'de,global piyasada, petrol fiyatlarındaki artıştan veya kurun yükselmesinden kaynaklanabilecek ikinci muhtemel bir doğalgaz zammı ve buna bağlı olarak elektrik fiyatlarında bir düzeltme de beklentilerimiz arasında yer alıyor. Hidroelektrik santraller açısından kuru olarak kabul edilen yaz aylarında devreye giren iki yeni santralimiz,geçen yıla kıyasla 2012 yağış durumunun daha iyi olması sebebiyle, daha yüksek bir üretim yaptı. Önümüzdeki günlerde devreye alınması planlanan Gökkaya HES'in (30 MW) de katkısıyla, Akenerji üretim kapasitesinin olumlu yönde etkilenmeye devam etmesi bekleniyor. Sonuç olarak üretim ve satış performansı ile şirketimizin üçüncü çeyrek EBITDA performansının geçen yıl ile aynı seviyelerde olmasını beklemekteyiz.”
Dünya
Yorum Yaz