Akkuyu NGS'de projesinde son durum ne?
ÇED raporu onaylanan Akkuyu NGS projesinde liman inşaatının başlayabilmesi için gereken imar planı izninin de bu ay çıkması öngörülüyor
Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) projesine ilişkin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunun onaylanmasının ardından liman inşaatına başlanabilmesi için gereken imar planı izninin de bu ay Çevre ve Şehircilik Bakanlığından çıkması öngörülüyor.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, projeye ilişkin ÇED raporunun onaylanması sonrası, gözler imar planına çevrildi. İmar planının onaylanmasının ardından liman inşaatının gelecek yılın ilk ayında başlaması planlanırken, santrali inşa edecek Akkuyu Nükleer AŞ, hidroteknik yapıların proje tasarımı ve "anahtar teslimi" inşasında yüklenici şirketin belirlenmesi için ihale ilanı verdi.
Bundan sonraki aşamada şirket, nükleer santral kısmının inşaatı için Türkiye Atom Enerjisi Kurumuna (TAEK) lisans başvurusu yapacak. Lisans için de ÇED raporu gibi detaylı ve teknik bir dosya hazırlayan şirketin, bu dosyayı Mart 2015'te TAEK'e sunması öngörülüyor. Nükleer santral lisansı başvurusunu değerlendirmek için "Akkuyu Nükleer Santrali İnşaat Lisansı Başvuru Belgelerinin Değerlendirilmesine İlişkin Teknik Destek Hizmeti Alımı" ihalesi düzenleyen ve "UJV Rez, a.s." firmasıyla sözleşme imzalayan TAEK, değerlendirmeyi bu şirketle yapacak.
Başvuru tarihinden itibaren 6 ay içerisinde sınırlı inşaat izni vermesi beklenen TAEK'in, inşaat lisansına ilişkin inceleme süresini öngörüldüğü gibi 18 ayda tamamlaması halinde 2016 sonunda nükleer santral inşaatı lisansı vermesi planlanıyor. Lisans sonrası santralin nükleer reaktörlerinin inşaatına başlanması ve 2020 yılında elektrik üretmesi öngörülüyor.
Akkuyu'da inşa edilecek nükleer santral, her biri 1200 megavat güce sahip 4 üniteden oluşuyor ve inşaatı tamamlandıktan sonra santralin yılda yaklaşık 35 milyar kilovatsaat elektrik üretmesi planlanıyor. Akkuyu NGS'nin işletme ömrü 60 yıl olarak öngörülüyor.
AA
- Etiketler:
- Akkuyu Nükleer Güç Santrali
- NGS
Yorum Yaz