"Akkuyu Nükleer Santrali'nde bir gecikme olmayacak"
Akkuyu Nükleer Santrali'yle ilgili konuşan Bakan Dönmez projede gecikme olmayacağını belirtti.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in açıklamalarından notlar;
* Yılbaşından sonra bereketli geçiyor. Marmara'nın kuzeyinde kısmen güneyinde yoğun kar yağışı olan bölgelerde 5 elektrik dağıtım bölgemiz var. TEİAŞ var orada 4621 personel 7-24 hazır. Anında müdahale etmek üzere...
* Arıza bakım birimleri yoğundur. Operasyonel olarak günün koşullarına uygun hale getiriyoruz. Bir kesinti olmaması için önlemleri aldık, almaya devam ediyoruz.
* (İsrail'le işbirliği hakkında) Uzunca bir aradan sonra 14 yıl aradan sonra ilk kez üst düzey temas sağlandı. Dışişleri ve Enerji Bakanımız gidecektir dedi Cumhurbaşkanımız. Herhalde nisan gibi olur.
"EN EKONOMİK YOL TÜRKİYE"
* Doğu Akdeniz'de keşfedilen gazların tedarikiyle alakalı teknik temaslarımız olmuştu. Onlar da çalışmaları takip ediyor. Sadece İsrail değil, Mısır da keşif yaptı. İki ülke fiilen üretime başladı. Pazarlara gidecek en kısa ve ekonomik yol Türkiye'den geçiyor.
* Gazın pazara gittiğinde rekabetçi de olması lazım. En ekonomik yol Türkiye. Kazan kazan modeliyle en seri en ekonomik bu gazın Türkiye'ye ardından yurt dışından gönderilmesi görüşülüyor.
* Tarafların menfaatlerinin uyuşmasıyla alakalı bir Hadise. 500-600 km'lik bir hat gerekiyor. İsmet olsaydı daha büyük bir hatta ihtiyaç vardı. Belki ileride ilave boru hatları gerekebilir.
* SWAP mekanizmaları var. Bunlar da kullanılabilir. 10 birim alırsanız illa yurtdışına çıkması gerekmez, bunlar da görüşülebilir. Bakalım zaman gösterecek.
"AKKUYU NÜKLEER PROJESİNDE GECİKME OLMAYACAK"
* (Akkuyu Nükleer Santrali hakkında) Burada Rosatom fiilen yapımcı, klasik yüklenici değil. Yatırım taahhütleri var. İlkini 2023'te sonrasında diğer ünitelerini de hayata geçireceğiz.
* Bir gecikme yok. Bu sıfır bir ihtimal değil ama netleşmiş değil. Akkuyu'da 4 reaktör, aslında 4 santral demektir. Bizim Japonlarla oturup konuştuğumuz bir proje vardı. Fiyatlarla ilgili anlaşamayınca sonlandırmıştık.
* Türkiye'nin iklim değişikliğiyle birlikte sadece yenilenebilir yatırımlarla sadece ihtiyaçları karşılama durumu yok. Nükleer güç santralleri Türkiye'nin Avrupa'nın ABD'nin Asya'nın gündeminde olmaya devam edecektir.
* Araziye ilişkin izinlerin alınması, zemin etütlerinin yapılması... Bunlar büyük projeler. Bir taraftan bunları götürüyoruz. Hangi ülkeyle götüreceğiz henüz karar vermedik
"ESNAFIMIZ ELEKTRİKTE İNDİRİMİ NİSANDA HİSSEDECEK"
* (Esnaf indirimi) 1 Mart'ta başladı. Talepleri değerlendirdik. Biz de talepleri aldık, değerlendirdik. Küçük işletmeler esnaf 30 kw/s baz alındı. Esnaf odalarımızın başkanlarıyla görüştük. Bizim de elimizde veri vardı.
* Yüzde 75-80 oranında 1. kademeden yararlanmış olacak. 2 kademe arasında yüzde 25 fark var. Yüzde 25 ucuz olacak. 1000 liraysa 750 lira olacak. Şubattan gelen tüketimler yansımaz ama nisan itibariyle daha rahat görürler.
* STK, cemevi olanlar dernek veya vakıf olduğuna ya da cemevi olduğuna dair yazı getirmeleri gerekiyor. Cemevleri için de Kaymakamlıklardan yazı getirmeleri gerekiyor. Yüzde 50'ye yakın indirim söz konusu.
* (Kademeli hakkında) Doğal gazda belki illerin ısınma ihtiyacına karşı farklı kademeler belirlenebilir. Bu yaza girmeden belirleriz.
* (Depolama hakkında) Biri Silivri'de. Kapasite çalışmalarını yerinde inceledik. Silivri Marmara Denizi'nde denizin altında depo yapıyoruz. 3.2 milyar metreküp, yüzde 50 civarında artışla 4.6 metreküp kapasiteye ulaşacağız. Çalışmalar daha önceden başlamıştı. Devam ediyor.
* Diğeri ise Tuz Gölü 1.2 milyar metreküpten 5 milyar metreküpe çıkaracak. Her ikisi bitince 10 milyara çıkaracağız. Yüzde 15-20'si arasında tüketimimizin...
"DÜNYADA HAM PETROL FİYATLARI ANORMAL ARTTI"
* (Akaryakıt hakkında) Anormal fiyat artışı oldu. 40 dolardan 120-130 dolarlara çıktı. Son haftalarda artışın nedeni Rusya-Ukrayna arasındaki savaş. En çok ihraç eden ülkeler. Kısıtlı malın fiyatı yükselir.
* Biz de fiyatların makul olmadığını görüyoruz. Yüzde 92'sini ithal ettiğimiz üründe en düşük seviyede yansıtmaya çalışıyoruz. Umut ediyoruz ki makul seviyeye iner.
"ZEYTİN AĞAÇLARI KONUSUNU BİR KESİM ÇARPITIYOR"
* (Zeytin ağaçları hakkında) Biz zeytin düşmanı değiliz. Zeytin varlığı Hükümetimiz döneminde 2 katına çıktı. Tüm maden alanlarını kapsamıyor. Sadece elektrik üretim santralleri.
* Bunlara zamanında ruhsat kesilmiş. Taşınması dışında başka alternatif var mı bakılacak. Tarım ve Orman Bakanlığı denetiminde olacak. Kesme kesinlikle yok, taşıma yapılacak.
* Söküyorsunuz uygun şekilde. Mevcut alanlar için... Yeni alanlar söz konusu değil. Bu taşıma işlemi başarılı şekilde yapılıyor. Belediyelerimizde bile zarar görmeden yapılıyor. Velev ki tutmadı, 5 tane ağaç dikiyoruz.
* Çevre hepimizin çevreyi korumak gibi bir misyonumuz var. İklim değişikliğiyle nasıl mücadele ederiz biz de bunlara çalışıyoruz. Hidrojen neden önemli gelecekte... Isınmada kömür ve doğal gaz kullanıyoruz. Daha temiz yakıt olabilir mi konusu var. Hidrojen buna aday. Konya'da hidrojen araştırma merkezi kurduk.
Posta
Yorum Yaz